Maciek 0 Napisano 13 Marca 2010 A ja wymysliłem sobie taki plan na pierwszy zabieg ochrony Flexity 0,4 +Opera Max 1,3 ,na drugi Fandango 0,8 + Corbel 0,5 . Co o czymś takim sądzicie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piter401 0 Napisano 13 Marca 2010 z tym flexity sam myślałem na pierwszy zabieg ,można by coś pokombinować w zależności od sytuacji na polu.Tylko napisz gdzie go zdobyć, pytałem o niego niewiedzieli czy będą go mieć w tym roku.A na drugi 0.8 Fandango jeżeli zła pogoda dodał bym tebukonazol o.5 l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 13 Marca 2010 Flexity ma na wyłączność firma dalgety.Wkur... mnie to że ktoś bierze sobie srodki czy odmiany na wyłączność ale taka polityka producentów ,może im to lepiej wychodzi.Tebukonazol to na gorszych przedplonach po rzepaku nie ma sensu chyba?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 13 Marca 2010 A ja wymysliłem sobie taki plan na pierwszy zabieg ochrony Flexity 0,4 +Opera Max 1,3 ,na drugi Fandango 0,8 + Corbel 0,5 . Co o czymś takim sądzicie ?eee. co to jest to Flexity??z reguly srodki robione na wyłączność nie porazaja jakością(formulacja subst. aktywna).ale to tak na marginesie.Twoja wola.ja bym dał w takim układzie operę z corbelem( bo po co morfolina na drugi zabieg) a poprawił fandango. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 13 Marca 2010 Flexity panowie to czysty metrafenon czyli cała nowinka z Capalo .Cel to uderzenie w fuzaryjną zgorzel podstawy źdżbła ,w kraju rejestracja tylko na mączniaka ,jak wiadomo opera nie może poszczycić się skutecznością na podstawę źdźbła,A chodzi mi o pyraklostrobinę na pierwszy żeby podgonić pszenicę po tym niechcianym późnym starcie ,ewentualnie osłabić wpływ stresu .Jak wiemy protiokonazol nie jest rewelacją na mączniaka i terzeba go czymś wzmocnić w tym temacie np.talius,corbel,atlasNiemcy zalecają mieszankę Input +Talius na pierwszy.macie tu linka od anglików:http://www.hgca.com/document.aspx?fn=load&media_id=5188&publicationId=4406 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 13 Marca 2010 A nie lepiej zrobić samym Capalo wszystko za jednym podejściem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 13 Marca 2010 Tzn. w T1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 13 Marca 2010 Bardzo proszę uzytkowników, jeżeli podajecie czym pryskacie lub jakimis mieszankami to padawajcie ile tego dajecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piter401 0 Napisano 13 Marca 2010 w tamtym sezonie t1 dałem capallo 1.3 l nie miałem zastrzeżeń. Moim zdaniem capallo oraz input jedyne skuteczne środki na t1 .Reszta to tak na pół gwizdka albo i mniej .wszystko pokaże czas jak ta pszenica będzie wyglądać ,i jaki realny plon będzie mogła wydać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 13 Marca 2010 Capalo ma w sobie niepotrzebnie fenpropimorf ,gdyż metrafenon robi mączniaka ,dlatego jest też preparat Ceando tzn.metrafenon +epoksykonazol.Ale Capalo barkuje strobiluryny i efektów z tym związanych, 2 lata temu robiłem Opera Pak +Swing i nie mogłem nażekać poza podstawą źdźbłą,pszenica wydała średni plon 8,5 tony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piter401 0 Napisano 13 Marca 2010 Podobno fenpropimorf jest bardzo dobrym nosnikiem dla epoksykonazolu i metrafenonu i poto on tam jest.Jeżeli strobiluryna daje efekt na t1 to 0.5 input+0.5 fandango .Osobiście nierobiłem strobiluryną na t1.Protiokonazol była by pełna dawka +Spiroksamina +trifloksystrobina .Nie jest to chyba takie głupie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 13 Marca 2010 na podstawe żdzbła dodaj maciek unix.ale tak wogóle powinienieś pomyślec o dobrej zaprawie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pirgreg 0 Napisano 13 Marca 2010 witam i pytamacanto czy ktoś stosował? na jakie uprawy? i dawki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 14 Marca 2010 A więc tak zaprawa to kinto duo -materiał kwalfikowany ,ale pewnie oszczędzają sam zaprawiam baytanem i pewnie już ostatni rok raxilem ,najlepiej było by jokeya dać. Unix sam tani nie jest i ma nieszczęsną formulację ,trzeba by dodać jakiś sklejacz.Gwoli scisłości to we fandango jest fluaksastrobina .O fenpropimorfie jako nośniku nie słyszałem ,podaj źródło ,o mieszance 1/2 input i fandango też słyszałem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 14 Marca 2010 a może maciek przejdziesz na trzy zabiegi?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 14 Marca 2010 dzis bylem na pszenicy... i nie wiem jak jest u was, ale u Was, ale u mnie nie wygląda to za dobrze... jest duzo plesni... a tam gdzie juz nie ma sniegu są duze wymrozenia... chyba po ostatnich mrozach....rozpatruje przesiew ... i tak sie zastanawiam jak to wygląda w innych czesciach Polski gdzie snieg juz dawno stopnial i przyszly mrozy.... a juz nic nie mowie o zasilanych pszenicach azotem....brrrrrrrrrr....aha moja pszenica w fazie 3-4 lisci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piter401 0 Napisano 14 Marca 2010 maćku o fenpropimorfie powiedział mi gość który kiedyś pracował w basf robili badania i szybciej się metrafenon z epoksykonazolem wchłaniał dlatego napisałem podobno .zresztą też tak myślałem po co on w capallo.jedną pszenice torilld zaprawiłem jockey na jesieni na razie ładnie się rozkrzewiła obniżyłem wysiew ok 300 ziaren zobaczymy co to warta(pszenica po pszenicy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 14 Marca 2010 3 zabiegi czemu nie ,ale raczej nie w tym roku :późne ruszenie wegetacji i niezbyt intensywny rozwój roślin. Jeżeli ktoś posiada duże kawałki zawsze to łatwiej i przyjemniej .A ja mam trochę tego składania i rozkładania lanc.Ja obstawiam początek maja na pierwszy i początek czerwca na drugi.Będąc na polu też zauważyłem że ostatnie 3 dni z mrozem w nocy na poziomie 15 st i więcej ,w dzień koło 0 i topiące resztki sniegu słońce -dały bardziej popalić pszenicy niż cała zima -ale jestem raczej dobrej myśli ,mogły być regiony gdzie było gorzej.Zobaczymy co będzie dalej, może kwiecień nas zaskoczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 14 Marca 2010 U mnie też pszenica dopiero teraz dostała popalić {mróz}W ubiegłym roku dawałem trzy zabiegi falcon-juwel-artea była zdrowa poprzednio {2008} duet ultra {kiepski}- dopiero stratego a następnie falcon zrobiły swoje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONI 0 Napisano 14 Marca 2010 pszenica nie wygląda dobrze szczegulnie ta siana wcześnie a póżno siana liście fioletowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sławek 0 Napisano 14 Marca 2010 Witam mam 1,5ha pola do eksperymentu i chciałbym zasiać na nim pszenice jarą upawianą intensywnie chciałbym osiągnąc jak najwyzszy plon klasa gleby 3a dość urodzajna przedplon buraki cukrowe przyorane liście jaka odmiane pszenicy polecacie (mam zamiar kupic w centrali) jakie nawożenie i jaką ochrone fungicydową polecilibyście mi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 14 Marca 2010 Ja polecam publikacje COBORU i prasę rolniczą,tam wszystko jest dla początkujących Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 14 Marca 2010 to moze zacznij od proby glebowej Nmin... bo jezeli to eksperyment to azotu nie pozalujesz i wtedy mozesz sie przeliczyc i zebrac poślad... w naszym rejonie to chyba nawra najpewniejsza, monsun tez sie sprawdza... moze ktos wie gdzie można kupić starą odmianę "jasna"? dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piter401 0 Napisano 14 Marca 2010 U każdego nie za wesoło a w telewizji i ministerstwie pewnie będą rekordowe plony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 15 Marca 2010 Panowie planowałem zastosowaćt1 Capalo 1.5l =150złt2 Fandango 1l= 150zł ale czytam,że w pakiecie Univo t1 Input 1l + t2Fandango 1l kosztuje ok.260zł Na ilości to spora oszczędnośćCo Wy na to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach