Jano1976 0 Napisano 13 Stycznia 2011 może masz i racje mamy niedaleko siebie pole nigdy z nim nie rozmawiałem na ten temat znam te tereny dokładnie swoim kładzikiem poruszam sie po tych terenach bede miał i twoją na oku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 13 Stycznia 2011 panowie to jest temat PSZENICA jak chcecie pogadać który co gdzie sieje proponuje osobny temacik taki regionalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wicherek 0 Napisano 13 Stycznia 2011 Z tej dyskusji pojawia się pytanie - jaką odmianę miał Janusz Ś, czy cały Różaniec ją posiał i jak za nią płaci Kapka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 13 Stycznia 2011 Komedia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wicherek 0 Napisano 13 Stycznia 2011 Komedia to nie komedia ,też możesz się pochwalić która odmiana u Ciebie króluje i gdzie sprzedajesz. Lubycza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturonas 0 Napisano 13 Stycznia 2011 Ja myślałem ze tylko na Dolnym Śląsku uprawia się pszenice ...a wy piszecie ze w pozostałej Polsce też ...a nie zyto i łowies ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ikcomas 0 Napisano 14 Stycznia 2011 To się grubo mylisz. Może nie mamy 10 ton z ha ale żyto to już się u mnie nie udaje (za dobre kompleksy glebowe) - nikt z moich znajomych nie sieje. A łowies kolego to już też trochę odchodzi do lamusa. Dwa lata temu nie dało się z powodu opadów pojechać regulatorem wzrostu i leżał jakby ktoś wałem przejechał. Z tego co zebrałem to było gdzieś 4 tony za ha (łącznie z ziemią i kamieniami), reszta została na polu. Już nie sieję owsa i nie mam zamiaru. W tym roku na moich terenach owies kto miał posiany pięknie wyglądał gdzieś tak do czerwca potem zaatakowała potężna rdza - nigdy nie widziałem porażenia w takim stopniu. Z ziarna zostały same łupiny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jano1976 0 Napisano 14 Stycznia 2011 tak tak bo mamy o czym pisać jak jesteś RECHU taki cwany to podaj mi adres firmy w woj.lubelskim co płaci tyle co KAPKA czyli 1000+vat przypomne że mam do tego młyna 6 km.napisz po ile ty sprzedajesz i gdzie i podaj adres to to sprawdzimy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 14 Stycznia 2011 ceny pszenicy to osobny temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jano1976 0 Napisano 14 Stycznia 2011 ceny pszenicy to osobny temat to też wiem. ale nie lubie jak ktoś o moich postach pisze komedia niech napisze sam jakie odmiany RECHU sieje a może on dopiero na wiosne za stodołą posieje 20 ary owsa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzyno 0 Napisano 14 Stycznia 2011 panowie jak juz taki boj o odmiany to zapytam sie o Muszelke. sial ktos? jakie efekty? pytam poniewaz mam ja posiana 1 raz i interesuje mnie czego moge sie po niej spodziewac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jano1976 0 Napisano 14 Stycznia 2011 Ja jak wcześniej pisałem miałem i mam posianą muszelke sypała najlepiej ze wszystkich jest dość plemna ale tamten rok to kazden wie jaki był i o plonach nie chce mówić część dopiero we wrześniu skosiłem i świnki jeszcze zjadły tylko trzeba ją było dosuszyć bo bardzo rosła w kłosach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 14 Stycznia 2011 żyto to już się u mnie nie udaje (za dobre kompleksy glebowe) ciekawe stwierdzenie możesz trochę więcej napisać na takim stanowisku to masz z 6t/ha bez nawożenia lub z minimalnym i dzisiaj konkretne pieniądze za żyto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ikcomas 0 Napisano 14 Stycznia 2011 Po prostu buja za bardzo, żyto nie lubi ciężkich ziem. Kilkanaście kilometrów ode mnie gdzie są lekkie gleby i kompleksy żytnie owszem tyle można wyciągnąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 14 Stycznia 2011 ceny pszenicy to osobny temat to też wiem. ale nie lubie jak ktoś o moich postach pisze komedia niech napisze sam jakie odmiany RECHU sieje a może on dopiero na wiosne za stodołą posieje 20 ary owsa. Chyba z "rechu" byś nie podskoczył ani w sprzęcie ani w areale. A jak już piszecie o odmianach to napiszcie co wiecie o skagen i potencial. Bo takie odmiany u mnie w tym roku dominują. Skagen juz uslyszalem ze jest wysoka a plenność, liczba opadania, MTZ.? Potencjał ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jano1976 0 Napisano 14 Stycznia 2011 maskin ja nie mam zamiaru podskakiwać mam kilka hektarów pola dwa konie do orania i jedną krowe na mleko. utrzymuje sie całkiem z czegoś innego i nie zazdroszcze nikomu hektarów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pasio 0 Napisano 14 Stycznia 2011 Po prostu buja za bardzo, żyto nie lubi ciężkich ziem. Kilkanaście kilometrów ode mnie gdzie są lekkie gleby i kompleksy żytnie owszem tyle można wyciągnąć.To posiej odmianę hybrydową, np Visello to przy dobrym nawożeniu i ochronie osiągniesz nawet i 9 ton przy niższych kosztach niż w uprawie pszenicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ikcomas 0 Napisano 14 Stycznia 2011 Po prostu buja za bardzo, żyto nie lubi ciężkich ziem. Kilkanaście kilometrów ode mnie gdzie są lekkie gleby i kompleksy żytnie owszem tyle można wyciągnąć.To posiej odmianę hybrydową, np Visello to przy dobrym nawożeniu i ochronie osiągniesz nawet i 9 ton przy niższych kosztach niż w uprawie pszenicy.Już myślałem o tym. W tym roku na piachach około 10 ton kosili. Tylko, że u mnie jak jest normalny rok to żyto nie jest chodliwe, ciężko sprzedać i słaba cena. Poza tym nigdy takiego nie uprawiałem i cena kwalifikatu jest odstraszająca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzyno 0 Napisano 14 Stycznia 2011 a ile kosztuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 14 Stycznia 2011 @maskin miałem w 2010roku 3,3ha pszenicy potenzial (kwalifikat CA), siałem po rzepaku rzepak dał 5t/ha, klasa gleby IIIb-IVa, pod korzeń przed orka dałem 90kg, fosforanu amonu, siew 155kg/ha siana chyba 15 październia, na wiosne dałem 100kg soli a saletra w 3 dawkach 270, 190 i 90 kg/ha. Ochrona na choroby to T0 siarkol 3kg, T1 capallo, T2,3 Duet ultea 0,3l + Prosaro. dałemm 1l ccc i dwa razy odzywka. Plon 8,1t/ha. w tym roku kupiłem 1t kwalifikatu. ogólnie to polecam tę odmiane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ikcomas 0 Napisano 14 Stycznia 2011 a ile kosztuje?Nie pamiętam jaka odmiana ale coś koło 400 zł za 100 kg w tamtym roku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 14 Stycznia 2011 Lubię śledzić to forum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 14 Stycznia 2011 znacie może ceny materiału siewnego pszenicy jarej ?,bo pewnie będzie koło 3k chodzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pasio 0 Napisano 14 Stycznia 2011 Zastanawiam się nad Capallo w T1 i pytanie ile kosztuje 1l ( brutto). Wie ktoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wicherek 0 Napisano 14 Stycznia 2011 Lubię śledzić to forum tu Cię tak chwalą a Ty nic nie piszesz szabli nie dobywasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach