Toni 0 Napisano 24 Lipca 2007 Właśnie wróciłem z pola plon ok 6 t/ha .Ciesze sie ponieważ była dość rzadka . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
suchodolak 0 Napisano 24 Lipca 2007 no to fajno Macie u nas koo Plocka caly czas pada a pszeniczka lezy w takim tepie schniecia to mnie zima zastanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Toni 0 Napisano 24 Lipca 2007 Miałem szczęście deszcz wisiał w powietrzu, ale zboże nie jest takie suche jak w tamtym roku Nie jest źle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
suchodolak 0 Napisano 24 Lipca 2007 A tak obok tematu to na imgw radarki fajnie pokazuja jak chmurki pedza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
batman80 0 Napisano 24 Lipca 2007 Sano za przenice w Sekowie płaci 560 + vat + dodatek za parametry do tony 6 zł wyszło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lanz buldog 0 Napisano 25 Lipca 2007 Kosilem u kumpla 3ha pszenicy ,masakra tak czarnego kombajnu jeszcze nie miałem ,jak po spaleniu ,smierdziało jajami a dym byl jak ze spalonej opony ukosił koło 5ton ,chyba jakaś sniec czy co ,ziarno czarne po prostu syf.Pierwszy raz coś takiego widzialem a skosiłem juz grubo ponad 2000ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
suchodolak 0 Napisano 25 Lipca 2007 Kosilem u kumpla 3ha pszenicy ,masakra tak czarnego kombajnu jeszcze nie miałem ,jak po spaleniu ,smierdziało jajami a dym byl jak ze spalonej opony ukosił koło 5ton ,chyba jakaś sniec czy co ,ziarno czarne po prostu syf.Pierwszy raz coś takiego widzialem a skosiłem juz grubo ponad 2000ha No to fajno u mnie pewnie będzie to samo jak utrzyma się ta pogoda zacząłem kosić w zeszłym tygodniu i to jeszcze na początku tygodnia.Pszenica leży a tu wciąż pada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amadevsh 0 Napisano 25 Lipca 2007 Wy sie martwicie ze u was leje a u mnie (slaskie) wrescie deszcz spadl i to cale 5L/m2. A ostatnio padalo pod koniec czerwca... Pszenica zaczyna mi wlasnie zolknac ale kukurydza sie dopiero rozpedza (ma nieco ponad 2,5m a na niektorych to nawet 5kolb jest ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arturkj 0 Napisano 27 Lipca 2007 A po jakich cenach jest skup na dolnym śląsku? Znacie może portal albo strone gzie ceny skupu zboża są podowane. Próbowałem MRiRW ale tam ceny są z marca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piterB 0 Napisano 27 Lipca 2007 Wczoraj wykosiłem kawałek 3 ha no i wyszło 6t/ha-tonacja. Cieszę się, bo była późno siana i nic nie stosowałem od grzyba . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snopek 0 Napisano 27 Lipca 2007 napiscie mi ile u was kosztuje produkcja pszenicy ozimejjak byscie mogli to nawozenie czym ile kiedy no i pryskanie czym ile kiedy no i ile wam wychodzi z hadzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 27 Lipca 2007 oto moj plan ale zeszłoroczny tamten rok był suchy ale plon 5,5t/ha klasa yiemi 4a? 31-08-2005 Wapnowanie? 6-09-2005 Podorywka ? 6-09-2005 Bronowanie? 01-10-2005 Nawóz (250 kg/ha Suprofoska)? 01-10-2005 Orka? 01-10-2005 Nawóz (250 kg/ha Suprofoska)? 01-10-2005 Agregat (2x)? 01-10-2005 Siew (230hg/ha)? 7-04-2006 Nawóz (saletra amonowa 200kg/ha)? 4-05-2006 Oprysk (atlantis, granstar 15g/ha)? 06-05-2006 Oprysk (10kg mocznik, 8kg siarczan magnezu, 1l insol, 4l basfolier) ? 11-05-2006 Oprysk (10kg,ha mocznik, 5kg siarczan magnezu, 1l insol, 1l alert, stabilan 1l)? 12-05-2006 Nawóz (saletra amonowa 200kg/ha)? 31-05-2006 Oprysk 8kg mocznik, siarczan 5kg, 1l insol, 2ha 0,5kg butisan? 19-06-2006 Oprysk falcon 460? 17-08-2006 Koszenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Toni 0 Napisano 27 Lipca 2007 Co ile robicie wapnowanie ,ja zamierzam teraz pod pszenice , bo ostatnio to chyba z 10 lat temu Powiem wam że nigdy jeszcze od grzyba nie pryskałem pszenicy tylko od chwastów i jak do tej pory plony nie spadają poniżej 5 t/ha, Osa sporo tych zabiegów agrotechnicznych stosujesz Musze pomyśleć może coś wykorzystam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snopek 0 Napisano 27 Lipca 2007 osa to jaki koszt ponosisz na 1ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rotor69 0 Napisano 28 Lipca 2007 wapnowanie co roku 1 ha ale pokolei wszystkie polapolifoska 250kg/ha - 300złzaprawa raxil gel - 45zl/300kg ziarna siew 200kg ziarna /haoprysk lenipur flo 80 -100zł/hakarate zeon 20zł/hawiosna:saletra 300kg/ha 240zlmustang 48zl/haunix + tilt 160zl/haantywylegacz 30zl/haatriubut 120zl/hasalertra 200kg/ha 160zltomigan- 45zl/hacerone 45zl/hamocznik i dolistnie inne mikroelementy 250zl/hasaletra 200kg/ha =160zlamistar+artea +karate 20zl=190zl/haplus ON bo wszystkie graty swojewynik=około 2000zl bez ON, amortyzacji sprzetu, własnej roboty,opłaty podatki ubezpieczenia itdplon w tym roku około 8,7t/ha sprzedana jedna partia z 1ha po 540zl/toneale ten rok jest wyjatkowo udany, nie wkazdym tyle wyjdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 28 Lipca 2007 po skorzeniu tegorocznej przenicy napiszę jaki koszt był każdego zabiegu, ale zeszłoroczny to było na + około 500 z ha i oczywiście dopłata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snopek 0 Napisano 28 Lipca 2007 rotor kurde szok ja musze jakos tak zrobic by uzyskac 6ton z ha osa czyli na ha poszlo ci 500zl to mi odpowiada i plon tez niezlyale zatkalo mnie po tym co napisal rotor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snopek 0 Napisano 28 Lipca 2007 wapnowanie co roku 1 ha ale pokolei wszystkie polapolifoska 250kg/ha - 300złzaprawa raxil gel - 45zl/300kg ziarna siew 200kg ziarna /haoprysk lenipur flo 80 -100zł/hakarate zeon 20zł/hawiosna:saletra 300kg/ha 240zlmustang 48zl/haunix + tilt 160zl/haantywylegacz 30zl/haatriubut 120zl/hasalertra 200kg/ha 160zltomigan- 45zl/hacerone 45zl/hamocznik i dolistnie inne mikroelementy 250zl/hasaletra 200kg/ha =160zlamistar+artea +karate 20zl=190zl/haplus ON bo wszystkie graty swojewynik=około 2000zl bez ON, amortyzacji sprzetu, własnej roboty,opłaty podatki ubezpieczenia itdplon w tym roku około 8,7t/ha sprzedana jedna partia z 1ha po 540zl/toneale ten rok jest wyjatkowo udany, nie wkazdym tyle wyjdziea tak na dobra sprawe z czego mozna by bylo troche zrezygnowac by obnizyc koszty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 29 Lipca 2007 u mnie koszt uprawy napewno przekroczył 2 tys. możesz zrezygnować z jakiegoś oprysku bo nawozy musisz dac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janek 0 Napisano 29 Lipca 2007 Ja na jesień pod korzeń nie daję nawozu wieloskładnikowego bo nie ma takiej potrzeby (analiza gleby), wysiew 180kg pszenicy i ani grama więcej, wiosną oprysk na chwasty, 3xazot 200+200+150 saletra, 2xzabiegi na choroby, dokarmianie dolistne tylko mikroelementy, skracanie jednorazowe na pierwsze kolanko (nie ma potrzeby 2x). Opryski na choroby nie przekraczają 2x120zł. Jednym słowem zbytnio nie kombinuję tylko trzymam się podstawowych zasad (w terminie, odpowiednie dawki, odpowiednie środki) plon średnio 8t/ha. I jeszcze jedno, nie ma co się łudzić przy intensywnej uprawie za każde zaniedbanie możemy stracić bardzo dużo ziarna, a więc jeszcze raz staranność, terminowość, oraz niezbędna wiedza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Toni 0 Napisano 29 Lipca 2007 Ja na jesień też nie daje nawozu, zresztą nigdy nie dawałem. Musze tylko wprowadzić oprysk od chorób i zwiększyć dawkę nawozową i bedzie i gites Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 29 Lipca 2007 To ja wam napiszę żw w zeszłym roku na 2 ha dałem koło 60 t kurzaka razem zasiałem 4,5 ha pszenicy Krisa na tym polu. Reszta zabiegów taka sama. Róznica w plonie 1 t. Tam gdzie jesienią nie dałem nawozu namóciłem słabe 6 t z ha a tam gdzie dałem kurzaka było napewno po 7 t z ha. Nie ważyłem dokładnie ale wiem ile wchodzi na przyczepy więć dane są przybliżone ale efekt zastosowania kurzaka był. Tylko że to było na IIIa a zastosowałem też ten sam obornik na słabszej ziemi tak IV to już nie było efektu. Tam dała 5,5- 6 t z ha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartolinip 0 Napisano 29 Lipca 2007 Ja na jesień pod korzeń nie daję nawozu wieloskładnikowego bo nie ma takiej potrzeby (analiza gleby), wysiew 180kg pszenicy i ani grama więcej, wiosną oprysk na chwasty, 3xazot 200+200+150 saletra, 2xzabiegi na choroby, dokarmianie dolistne tylko mikroelementy, skracanie jednorazowe na pierwsze kolanko (nie ma potrzeby 2x). Opryski na choroby nie przekraczają 2x120zł. Jednym słowem zbytnio nie kombinuję tylko trzymam się podstawowych zasad (w terminie, odpowiednie dawki, odpowiednie środki) plon średnio 8t/ha. I jeszcze jedno, nie ma co się łudzić przy intensywnej uprawie za każde zaniedbanie możemy stracić bardzo dużo ziarna, a więc jeszcze raz staranność, terminowość, oraz niezbędna wiedza to jak nie dajesz fosforu i potasu to powiedz z kad masz te składnik w glebie siejesz go duzo pod inne rośliny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 29 Lipca 2007 A nie myślisz o stosowaniu herbicydów jesienią. Ja już kiedyś jechałem potem przeszedłem na wiosenne zabiegi, ale wracam do jesiennych. Wiosną za mokro i zbyt późno niszczy się chwasty które swoje zjedzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emil 0 Napisano 29 Lipca 2007 A nie myślisz o stosowaniu herbicydów jesienią. Ja już kiedyś jechałem potem przeszedłem na wiosenne zabiegi, ale wracam do jesiennych. Wiosną za mokro i zbyt późno niszczy się chwasty które swoje zjedzą. Jakie stosujesz herbicydy na wiosne?? Ja tez myslałem zeby przejśc na jesienne pryskanie ale zupełnie nie orientuje sie jakie herbicydy zastosowac. U mnie głównie do zwalczania jest przytulia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach