Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

czym ją malkolm myślisz pryskać bo ja tak myślałem żeby dać na T1-capalo-

ale gdzieś dopiero na początku maja ale jak tak bedzie od tej pory lało to bedzie tak jak w tamtym roku 4 tony z ha.

na t1 pójdzie bumper super + leander, wyrwałem kilka roślinek i podstawa zdrowa więc może źle nie będzie,

tyle że jelenie mi się wpierdzieliły i codziennie 20 się pasie, coś kombinowałem z odstraszaniem chemicznym ale jakoś słabo działa.

co do taniego antywylegacza to najtańszy chyba będzie antywylegacz płynny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta fotka malkolm to RÓŻANIECKI acteur jak tak to nieźle wygląda ja na swoją dodałem jeszcze wczoraj 100 kg saletry do wczesniejszych około 200 kg

bo jakoś moim zdanie coś jej jeszcze brakuje może jest za zimno niewiem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

malkolm towar ze zdjęcia " pierwyj sort" ile jej siales na ha, w jakim terminie i jak odmiana? jak mozesz powiedziec , bo moje przy Twojej to pikuś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ja bym Ci polecil przypalikowac to pszeniczke A tak na poważnie to czy ty norm azotowych nie przekraczasz

Na co dzień nie tylko "komputer" zwariował i zanim się zorientowałem to 2 ha poszło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

malkolm2 o tej porze to nawet i septoriozę znajdziesz. Narazie mączniak musi poczekać zimnawo. Ale od poniedziałku jak im się prognozy sprawdzą kto wie kto wie!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możecie coś powiedzieć o fungicydzie zza Buga ALTO 400 g ciprokonazol w 1 l firmy Sygneta made in szwajcarja zalecenia dawek od 0,2 do 0,08 l/ha w pszenicy cena 1l 650 zł u pośrednika.Może ktoś zna odpowiednik w sprzedaży w Polsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak to jest ta na Różańcu

malkolm towar ze zdjęcia " pierwyj sort" ile jej siales na ha, w jakim terminie i jak odmiana? jak mozesz powiedziec , bo moje przy Twojej to pikuś

odmiana acteur, siana zbyt gęsto ale w próbie doniczkowej wyszły mi wschody około 75%, a w polu okazało się że więcej, siana w połowie września

na wiosnę dostała 100 kg saletrzaku i 130 kg saletry

ja z opryskiem poczekam jeszcze chyba z tydzień może dłużej, chcę do fungicydu dolać jeszcze ccc

na jednym kawałku brakło mi skagena i dorzuciłem acteura, ta druga o wiele lepiej się rozkrzewiła i przezimowała , muszę przyznać że chyba najlepsza odmiana jaką miałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tych temperaturach zaczynaja rozwój grzyby:

Mączniak od 0,

Rdza zółta od 0,

Łamliwosc źdźbła 4,

Brunatnienie plew od 5,

Plamistośc siatkowa od 6,

Rdza brunatna od 7,

Septorioza lisci od 12,

Fusariozy od 14.

Więc maczniak juz mógł wejsc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak myślicie warto zwalczać mączniaka na T zero ,dodać np 0,05l atlas żeby mieć te 2 tyg ochrony do czasu zabiegu T1,mam odmianę taką jak malkolm i mączniak ją lubi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Możecie coś powiedzieć o fungicydzie zza Buga ALTO 400 g ciprokonazol w 1 l firmy Sygneta made in szwajcarja zalecenia dawek od 0,2 do 0,08 l/ha w pszenicy cena 1l 650 zł u pośrednika.Może ktoś zna odpowiednik w sprzedaży w Polsce.

Ponawiam pytanie cena ostatecznie 400 zł/litr sprawa pilna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jak myślicie warto zwalczać mączniaka na T zero ,dodać np 0,05l atlas żeby mieć te 2 tyg ochrony do czasu zabiegu T1,mam odmianę taką jak malkolm i mączniak ją lubi.

a po co t0 jak za tydzień będzie t1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie. stosował ktos nawoz dolistny adob total extra??? jestescie zadowoleni? cena za 25kg 300zł czy to jest dobra cena???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najczęściej stosuje się ochrone T1 T2 jeżeli ktoś mam grubszy portfel i bardzo dobre stanowisko wskazane jest zastosowanie jeszcze ochrony T3 a co do ochrony T0 moim zdaniem to przesada i zwiększanie niepotrzebnie kosztów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! ja z pytaniem o tym czy stosować antywylegacz na pszenice ozimą muszelke? Gleba klasy III jesienią stosowana polifoska 6- 300 kg, wiosną saletra amonowa I dawka 250 kg, i druga dawka jeszcze nie rozsiana ok 150 -200 kg saletry! Czy przy takim nawozeniu tej odmiany stosować antywylegacz??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze mam takie pytanie czy mogę teraz zastosować Tilt plus na mączniaka bo troche go jest, niby pisze że znosi niskie temperatury ale faza strzelanie w zbło! a do strzelania w zdbło jeszcze trochę! czy jest jakiś inny środek do pryskania na mączniaka teraz żeby miec już go z głowy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

pytanko: mam b. dużo przytulii i to sporej już (jak dłoń) , prysnąłem Huzarem w dawce 0,8l, czy to wystarczy? czy nie czekać tylko jeszcze czymś prysnąć nie pamiętam ale było coś takiego jak grodyl lub granstar, co proponujecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do maczniaka w muszelce to daj dobry srodek razem ze skracaniem.wirtuoz powinien wystarczyc zawiera proqinazid substancje dobra na maczniaka.uwazaj w muszelce z septoriaza mojemu sasiadowi zjadla w tamtym roku pszenice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś zna jakiś środek na perz w pszenicy jarej tylko taki żeby później można było buraki posiać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ktoś zna jakiś środek na perz w pszenicy jarej tylko taki żeby później można było buraki posiać?

APYROS 75WG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

APYROS 75WG

Podobno nie można Apyrosu po 2 latach dopiero buraki ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli ten wirtuoz będzie wystarczający na 1 zabieg a mogę razem z nim pojechać antywylegaczem 675SL + modus dobre będą te antywylegacze na muszelke?

w proporcji antywylegacz 675 (0,7l/ha) a modusa (0,15l/ha)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi