sławek2209 0 Napisano 18 Kwietnia 2011 na pierwszy zabieg powinien wystarczyc wirtuoz w dawce 1 l na ha nizej nie ma sensu schodzic.ja swoje pszenice batute i rywalke bede jechal pod koniec tygodnia wirtuoz 1 l antywylegacz 1.2 l modus 0.25 l.ja bym zwiekszyl dawke modusa do 0.25 lub 0.3 na twoim miejscu antywylegacz pozostawil to 0.7.muszelka duza nie rosnie wiec nie ma co bardzo ja skracac lepiej dobrze usztywnic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 18 Kwietnia 2011 Ktoś zna jakiś środek na perz w pszenicy jarej tylko taki żeby później można było buraki posiać?Witam.Może ten wykaz będzie pomocny http://www.liz.pl/pliki/nastepcze_dzialanie_herbicydow.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
david.dk 0 Napisano 18 Kwietnia 2011 co myślicie o takiej kombinacji: wirtuoz 0,8l + tilt turbo 0,35l ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidlubelskie 0 Napisano 20 Kwietnia 2011 witam czy apyros 20 g /ha stosowany w obecnych warunkach (18-19 c w dzień 4-5 w nocy) stosować czy za zimno jest i czekać ja chcę zwalczyć miotłę i osłabić perz a w późniejszym oprysku załatwię resztę dwuliściennych w pszenicy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 20 Kwietnia 2011 mozesz stosowac apyros aby w nocy po zabiegu nie bylo przymrozku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meknam 0 Napisano 21 Kwietnia 2011 Minimalna zawartość mikroskładników pokarmowych, % (m/m) czy ktoś może mi wytłumaczyć co to oznacza procent m/m czyli np. zawartość azotu 15% (m/m) ??????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rapsik 0 Napisano 22 Kwietnia 2011 Minimalna zawartość mikroskładników pokarmowych, % (m/m) czy ktoś może mi wytłumaczyć co to oznacza procent m/m czyli np. zawartość azotu 15% (m/m) ??????? Zawartosc procentowa roztworu,/15%N/- czyli na 10O kilo cieczy znajduje sie w niej 15 kilo czystego N. m/m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rapsik 0 Napisano 22 Kwietnia 2011 Minimalna zawartość mikroskładników pokarmowych, % (m/m) czy ktoś może mi wytłumaczyć co to oznacza procent m/m czyli np. zawartość azotu 15% (m/m) ??????? Zawartosc procentowa roztworu,/15%N/- czyli na 10O kilo cieczy znajduje sie w niej 15 kilo czystego N. m/m Czyli w przypadku mocznika trzeba np napuscic do zbiornika 50 litrow wody + w 18 litrach wody rozpuscic 32 kilo mocznika /46%/ puzniej zmieszac razem i wyjdzie 15 % roztwor azotu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meknam 0 Napisano 22 Kwietnia 2011 bardziej mi chodziło o znaczenie liter (m/m) co oznaczają ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jano1976 0 Napisano 23 Kwietnia 2011 doradzcie mi czy to bedzie dobra kombinacja jak dam1l.antywylegacza płynnego675+0,3moddusa na ha.czy jakąś inną kombinacje zastosować pszenica to muszelka i skagen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 23 Kwietnia 2011 bardziej mi chodziło o znaczenie liter (m/m) co oznaczają ???Witam.Nie trafiłem na jednoznaczne wytłumaczenie tego skrótu.Litera "m" jest symbolem masy http://www.fizyka.mnet.pl/Teoria/0.1wiad%20wst.pdf więc rozumie że chodzi tu stosunek zawartości czystego składnika do ogólnej masy danego "nośnika,wypełnienia".Jeżeli jest inaczej to proszę mnie poprawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartolinip 0 Napisano 23 Kwietnia 2011 bardziej mi chodziło o znaczenie liter (m/m) co oznaczają ???Witam.Nie trafiłem na jednoznaczne wytłumaczenie tego skrótu.Litera "m" jest symbolem masy http://www.fizyka.mnet.pl/Teoria/0.1wiad%20wst.pdf więc rozumie że chodzi tu stosunek zawartości czystego składnika do ogólnej masy danego "nośnika,wypełnienia".Jeżeli jest inaczej to proszę mnie poprawić. Zgadza się jest tak jak napisałeś. Bo stężenie jest to zawsze stosunek masy a nie objętości, ale ze względu że 1l wody ma masę 1kg to łatwo się liczy. I należy pamiętać że jeżeli na 100l wody damy 15kg odżywki to stężenie nie wynosi 15% tylko 15/115*100%=13.04 %. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 23 Kwietnia 2011 Co polecacie do zastosowania w pszenicy jarej przeciwko chorobom. Planuje dwa zabiegi ale nie z górnej półki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 23 Kwietnia 2011 yamato 1.5 l a na klos duett 0.6 l stosowalem w tamtym roku w jarej stanowiska po zbozu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snopek 0 Napisano 23 Kwietnia 2011 Pryskacie już jakimiś fungicydami??U mnie w pszenicy dziwnie placowo żółkną końcówki liści ktoś wie jaka przyczyna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meknam 0 Napisano 23 Kwietnia 2011 Wiem że oznaczenie m/m to ilość czegoś do czegoś ale właśnie chodzi co do czego bo jak jest napisane kg/l to wiadomo ze chodzi o stosunek kg do litrów. Dopytuje się bo Grupa Osadkowski sprzedaje swoje odżywki OSD Zboże OSD Rzepak itp. odżywki w formie proszku i skład opisany jest w ten sposób Składniki pokarmowe % (m/m) i chciałbym policzyć jak to jest w stosunku do Basfoliaru ale basfoliar podaje stężenia normalnie czyli g/l lub zawartość w % wagowych a tutaj Osadkowski podaje jakoś nie normalnie chyba celowo żeby nikt tego nie przeliczył ??? Jest ktoś w stanie to wyjaśnić ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 23 Kwietnia 2011 wirtuoz 1.1 l antywylegacz 1.2 modus 0.25 pryskalem dwa dni temu zboze 15 cm widoczne objawy maczniaka.placowe zolkniecie prawdopodobnie ph niskie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 23 Kwietnia 2011 ...... Jest ktoś w stanie to wyjaśnić ??Pomyśl logicznie:Np.to http://www.osadkowski.com.pl/index.php?mod=1&idt=204 będżie tym samym co w tym http://www.rolnictwo.com.pl/2,3,4,1,0,0,1838,0,basfoliar_reg36_extra_adob_sp__z_o_o__sp__k_,0,all,10,1.html zawartość w procentach wagowych.Oczywiście nie chodzi o równoważność składników ale o jednostkę miary. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 23 Kwietnia 2011 powiedzcie mi co to jesthttp://www.fotoload.pl/index.php?id=64080f6129b90b7c7c1d8e45286446a5828 zdjęcie jest nie z mojej pszenicy , a znalezione na necie, ale u mnie też coś takiego się pojawia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piter401 0 Napisano 23 Kwietnia 2011 powiedzcie mi co to jesthttp://www.fotoload.pl/index.php?id=64080f6129b90b7c7c1d8e45286446a5828 zdjęcie jest nie z mojej pszenicy , a znalezione na necie, ale u mnie też coś takiego się pojawiateż mam takie coś na skagen i kerubino,a rywalka batuta,bogatka nie mają tego ale mają mączniaka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 24 Kwietnia 2011 sucho się zrobiło i pojawił się niedobór magnezu,tego liścia którego trzyma w palcach to mączniak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 24 Kwietnia 2011 maciek wyglada to na niedobor magnezu w tym sie zgodze .maczniak jak by byl to nalot grzybni by sie pojawil na lodydze najpierw.ziemia wyglada mi na piaskowa stawiam na magnez raczej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 24 Kwietnia 2011 te zgjecia sa z agrofoto.to napewno brak manganu i magnezu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 24 Kwietnia 2011 po oprysku w zimowej pszenicy granstar + grodyl spadła mi temp raz w nocy do zera weźmie chwast? po ile dniach są efekty jakieś? dawałem 25+10 + olej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomass12345 0 Napisano 24 Kwietnia 2011 te zgjecia sa z agrofoto.to napewno brak manganu i magnezu.Czyli wedle Twojego toku rozumowania wnioskuję że jeśli zdjęcie pochodzi z agrofoto to na 100% jest to brak manganu i magnezu.... Wyjaśnij mi proszę zawiłość twojej diagnozy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach