marcin82 0 Napisano 9 Sierpnia 2007 a jak u was z parametrami?? u mnie na razie przechodzi, za konsumpcje 600zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Klemens 0 Napisano 10 Sierpnia 2007 witam unaz płaca 650 zł za przenicę paszową a znajomy mówił ze Niemcy prz yjerzdzają i płaca po 800zł i nie patrzą na nic u nas, u nas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
suchodolak 0 Napisano 10 Sierpnia 2007 witam unaz płaca 650 zł za przenicę paszową a znajomy mówił ze Niemcy prz yjerzdzają i płaca po 800zł i nie patrzą na nic u nas, u nas tak na mazowszu to lipa z ta cena ,dogadali sie czy co . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC-360 0 Napisano 10 Sierpnia 2007 Ile siejecie pszenicy na ha??W zeszłym roku siałmi koleś jeden i nie pamięta on ani ja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
suchodolak 0 Napisano 10 Sierpnia 2007 Ile siejecie pszenicy na ha??W zeszłym roku siałmi koleś jeden i nie pamięta on ani ja.ozima 220. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC-360 0 Napisano 11 Sierpnia 2007 Zapytałem się,bo wczoraj wujek coś mówił o 300kg/ha (tyle bo wrazie suszy itp. więcej wzejdzie) tak samo pszężyto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rotor69 0 Napisano 11 Sierpnia 2007 nie mo co przesadzać z gęstym siewem, pszenica pszenicy konkurencjąnigdy nie siałem gęściej niż 200-220kg/ha nawet pszenica po pszenicy, wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo wylegnięcia, nawet poprzedniej jesieni chociaż było sucho a wiosną azot i sama zgęstnieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 11 Sierpnia 2007 wcześnie podany antywylegacz pobudza krzewienie dzięki temu można zmniejszyć wysiew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BoSS 0 Napisano 11 Sierpnia 2007 sieję 250kg/ha i mniej zależnie od terminu, zwiększony wysiew ponieważ opuźniamy siewy na jesieni zaczynamy około10października(nie stosuje ochrony na grzyba a puźniejsze siewy zmniejszają ryzyko chorób), w tym roku pszenica wydała prawie 6t/ha bez antywylegacza i fungicydów. ziemia klasy 4a,4b(gliniasta), bywało że pszenica wschodziła pod śniegiem i było ok (o plonie 8t można zapomnieć ale 5t spokojnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekka 0 Napisano 11 Sierpnia 2007 A tak swoją drogą to nie bardzo wiem jak można zapomnieć ile pszenicy się sieje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 11 Sierpnia 2007 ja od 230 do 250kg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 12 Sierpnia 2007 poszukuje firm nasiennych które będą maiły w sprzedaży odmianę pszenicy ozimej DOROTA jest to odmiana z R.A.G.T ta sama hodowla co KRIS , jestem z polski południowo-wschodniej , za informacje stawiam skrzynkę piwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 12 Sierpnia 2007 dorotę mieliśmy w zeszłym sezonie (w wysokim stopniu) na tym stanowisku co tonacje a plon był niższy o około 30% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pielowiej 0 Napisano 12 Sierpnia 2007 ja to teraz gestosc siewu sobie obliczam i sie sprawdza. Wczesniej to tez bylo strzelanie a to za duzo to za malo. A pozatym sprawdzilem ze przy gestrzym siewie to pszenica mniej odpowiada czesc polo posialem zadziej a czesc gesciej i roznica wyniosla 500-600 kg/ha mniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paweł1963 0 Napisano 12 Sierpnia 2007 nie polecam wczesnego siewu u nas koleś zasiał ok 10.09.06 ;wszedł już jesienią grzyb ,biegał z opryskiem i sprzątnął chyba z tone z ha;może ktoś coś wie o FREGACIE; pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC-360 0 Napisano 12 Sierpnia 2007 nie polecam wczesnego siewu u nas koleś zasiał ok 10.09.06 ;wszedł już jesienią grzyb ,biegał z opryskiem i sprzątnął chyba z tone z ha;może ktoś coś wie o FREGACIE; pozdro Ja staram się zawsze siać pwszężyto do 10 września(a pszenice troche pozniej) i zawsze jest OK.Teraz przerzucę się na wczesne sianie jęczmienia-jak większość w mojej okolicy.Wypośrodkowałem to co piszecie i zasiję 250kg/ha pszenicy ozimej i tyle samo pszężyta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 12 Sierpnia 2007 250kg/ha pszenicy??? jeśli siejesz w terminie to wystarczy spokojnie 180kg/ha no chyba, że pszenica ma małą MTZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 12 Sierpnia 2007 to chyba odwrotnie im większa masa tysiąca ziaren tym więcej trzeba wysiać bo tu liczy sie ilość ziaren na metr kwadratowy.oto prosty przykład MTZ 55g a wysiewamy 400ziaren na m/kw to 400/1000 x 55 razy 10000 =220kg na hektarprzykład 2 MTZ 40g to 0,4 x 40 x 10000 = 160 kg na ha proste im wieksza MTZ tym wiecej musimy wysiać kilogramów na hektar żeby uzyskać założoną obsadę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 12 Sierpnia 2007 to chyba odwrotnie im większa masa tysiąca ziaren tym więcej trzeba wysiać bo tu liczy sie ilość ziaren na metr kwadratowy.oto prosty przykład MTZ 55g a wysiewamy 400ziaren na m/kw to 400/1000 x 55 razy 10000 =220kg na hektarprzykład 2 MTZ 40g to 0,4 x 40 x 10000 = 160 kg na ha proste im wieksza MTZ tym wiecej musimy wysiać kilogramów na hektar żeby uzyskać założoną obsadę. chodziło mi o to, iż przy mniejszej MTZ można spokojnie wysiac mniej pszenicy mój ojciec zasiał ostatnio około 135kg/ha ale to już odbiło się na plonie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 12 Sierpnia 2007 mój ojciec zasiał ostatnio około 135kg/ha ale to już odbiło się na plonie powiem Ci że faktycznie przesadził Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ukasz52 0 Napisano 12 Sierpnia 2007 to zależy jęczmienia jarego siałem 120 kg na ha (dalgeta zalecała 100) i tam gdzie nie wymarzło plon był całkiem całkiem... zimówek sieje ok 200 max 220... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nianio 0 Napisano 13 Sierpnia 2007 Ja nigdy nie sieję więcej niż 200 kg/ha.A co myślicie o takiej odmianie jak Anthus. Warto ją siać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 13 Sierpnia 2007 jakie nawozy dajecie na jesień pod pszenice na stanowisku po pszenicy i po rzepaku no i jakie dawki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BoSS 0 Napisano 13 Sierpnia 2007 jak wam wydaje pszenica po pszenicy, siejecie ją w monokulturze czy tylko 2razy zimowa po zimowej czy zimowa potem jara czy jak??, i na jakich glebach(można tak na 4 klasie??), i jaki spadek plonu w 2 roku w stosunku do tej zasianej np po rzepaku najlepiej w %, U mnie pszenica jest siana właściwie tylko po kukurydzy,a na jesień siejemy sól potasową i fosforan amonu(poldap) jednego i drugiego ponad 130kg/ha (ustawiam kosa tak na 130 ale zawsze mi braknie ) pewnie większość wypowiadających sięw tym temacie stwierdzi żę mało-i mi się tak wydaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 14 Sierpnia 2007 u nas jeżeli masz pszenicę zimową szybko robisz podorywkę i siejesz gorczyce na poplon i wtedy możesz siać pszenicę zimową bez obaw, sąsiad tak sieje juz kilka lat i plon 6-7ton co roku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach