luki21 0 Napisano 1 Listopada 2011 Dlaczego Cię to tak dziwi? Wystarczy nieco zwiększyć ilość i nie ma o co się martwić. Przy takich temp. jak teraz...! I siana w grudniu zejdzie pod śniegiem bez problemu! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeslav100 0 Napisano 1 Listopada 2011 Ja pod koniec tygodnia sieje po burakach i jakos specjalnie sie nie martwie. Jak bym mial siac nawet w grudniu to bym wolal ozima niz jara a po buraczkach srednio 8 ton...niezaleznie od terminu siewu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thug 0 Napisano 2 Listopada 2011 Dlaczego Cię to tak dziwi? Wystarczy nieco zwiększyć ilość i nie ma o co się martwić. Przy takich temp. jak teraz...! I siana w grudniu zejdzie pod śniegiem bez problemu!gdzie"zejdzie" chyba wzejdzie od wschodów kolego pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 2 Listopada 2011 Zaorałem po burkach jest tak sucho że nie ma szans by coś zeszło. Do końca listopada nie przewidziano żadnych opadów, więc raczej jare. Ozime siane we wrześni jeszcze nie wszędzie poschodziły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 2 Listopada 2011 Moja po burakach wychodziła przez ostatnie 2 tygodnie. Teraz większość szpilkuje zastanawiam się czy jechać a`la maratonem trochę sucho i zimno chociaż do 0 st. C można nim jechać sam nie wiem jakie macie doświadczenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 2 Listopada 2011 u mnie sianej 3 tygodnie temu jeszcze nie widać, pryskanie zostawiam na wiosnę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 2 Listopada 2011 Jak pszenica nie wschodzi i nie rośnie to chwasty też. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin20578 0 Napisano 2 Listopada 2011 a u mnie pszenica siana 20 września i już jest zielono i maam pytanie odnosnie pryskania na chwasty bo wczesniej nie pryskałem bo za sucho było a moje pytanie to czy do 20g Gleanu 75Wg można dodać 5 g Granstaru 75Wg w celu zwiększenia efektywności na chabra bławatka i czy nie zaszkodzi taka mieszanina bo granstar jest herbicydem do stosowania na wiosne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 2 Listopada 2011 Kiedyś stosowałem Glean+ 10g Granstaru+ Trend 90 EC jesienią na dużą pszenicę chabry powinny być na wierzchu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 2 Listopada 2011 Min 8 (średniodobowa) na plusie i nie ma przeciwwskazań. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin20578 0 Napisano 3 Listopada 2011 Dziś wykonałem opryski na wszystkich polach i moja dawka wynosiła 20g Gleanu i 5 g Granstaru na ha i zobaczyny jakie bedą efekty a pogoda byla idealna w słońcu 18*C i bezwietrznie jescze jak by w nocy byo ok 7*c to bedzie dobrze tylko boje się czy 20 g gleanu zniszczy miotłę. Kupiłem buteleczkę gleanu 100g za 200zł i do tej buteleczki była dołączona miarka i jak odmierzałem po 20 g na opryskiwacz to na 5 opryskiwacz pozostało 25 g czyli wychodzi, że miarka żle wyskalowana i pytanie czy taka dawka zniszczy miotłę i chabry ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 3 Listopada 2011 akurat z miotła to glean bedzie miał najmniejszy problem.gorzej może być z reszta.co miałeś na celu dodając te5g granstaru?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ROKITA 0 Napisano 3 Listopada 2011 Pomoże coś te 5gr granstaru na te chabry, wydaje się trochę mało. Sam miałem dodać do gleanu 1 litr tulurexu ale trochę spanikowałem gdyż wschody były bardzo nierówne a rośliny które wyszły ostatnie miały dopiero po 2 liścia. Może lepiej dmuchać na zimne niż gdyby miało je przypalić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 3 Listopada 2011 zdecydowanie mało.rozumiem takie dodatki do walki z rzepakiem.ale do glenu nie ma takiej potrzeby.wogole mieszanie sulfonylomoczników jest dziwnym pomyslem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 6 Listopada 2011 u mnie pszenica posiana w terminie optymalnym tyle co wzeszła u was też tak to wygląda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ikcomas 0 Napisano 7 Listopada 2011 Tak samo, ledwie co wychodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 7 Listopada 2011 siana 18 wrzesnia krzewi sie .wschody rownomierne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartek0889 0 Napisano 7 Listopada 2011 U mnie była siana w optymalnym terminie, wzeszła na raty i ostatnio zaczyna żółknąć. Zaczynam się zastanawiać czy jej nie opryskać połową dawki siarczanu magnezu. Tylko muszę się skonsultować z ośrodkiem doradztwa rolniczego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flamenko 0 Napisano 7 Listopada 2011 siana 17 wrzesnia ladnie sie krzewi. siana 23 wrzesnia wschodzi. i tu duze zdziwienie 6 dni roznicy w siewie a taka rorznica. szok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 7 Listopada 2011 ja sialem tego samego dnia co oralem.znajomy mial zaorane wczesniej i sial tego samego dnia co ja to dopiero jeden lisc ma.trzeba bylo jednak szanowac wilgoc w ziemi tej jesieni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thug 0 Napisano 8 Listopada 2011 CIEKAWE CZY się sprawdzi ;http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/109711,przed-nami-wiele-suchych-miesiecy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ROKITA 0 Napisano 8 Listopada 2011 Niestety nie zawsze działając z zasadami agrotechniki osiąga się dobre rezultaty. Przykład tegoroczny jest jawnym tego dowodem.Zalecane wcześniejsze zaoranie roli przed jesiennym siewem celem tzw. zależenia gleby okazało się błędem którego skutki możemy choć nie koniecznie odczuć w plonie. Sam zrobiłem tak na jednym polu i przy terminowym siewie wschody wyniosły ok40% i tak pomogła w tym trochę lżejsza ziemia. Reszta roślin wzeszła po opadach w okolicy 15, 10 . Resztę pól posiałem na drugi, trzeci dzień po orce i tam wschody były na poziomie 80-90%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 8 Listopada 2011 Zasiane w optymalnym terminie w tym samym dniu co orka na ciężkiej glebie miejscami szpilkuje. Po głębokim namyśle wczoraj opryskałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 8 Listopada 2011 Pszenica zasiana po rzepaczysku pole nie orane tylko trzy razy talerzowane i na tydzień przed siewem uprawione agregatem siew 28 września wschody idealne i już co najmniej trzy liście,kolega siał 4 października po orce ta sama odmiana i wschody słabe dwa liście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 9 Listopada 2011 od kilku sezonów bardzo widoczne są efekty błędnie wykonanych zabiegów agrotechnicznych, jak wskazał S-Piotr bardzo ważne jest zapobieganie przesychaniu czyli częste niszczenie skorupy, orka może przesuszyć glebę na dużą głębokość (co jest świetnie widoczne w tegorocznych zasiewach pszenicy) ale warto pamiętać o zabiegach hamujących parowanie (chociażby bronowanie) ja miałem 70% stanowisk pod pszenice zaoranych na 3 tygodnie przed siewami (idealne wschody), nawet siew w świeżo zaoraną glebę niewiele daje jeśli orało się przeschnięte ściernisko lub poprzedzające zabiegi nie ograniczyły dostatecznie parowania czy u Was ceny pszenicy również nie powróciły do poziomów z przed obniżek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach