sławek2209 0 Napisano 8 Kwietnia 2012 kazdy ma dobry plan o ile pogoda pomoze. rechu co planujesz na pierwszy zabieg ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 8 Kwietnia 2012 Kupiłem Capalo 1.3+Atak 0,6t2 Bell 0,8+opera0,8t3 Reveller 0,66+tebu 0,16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 8 Kwietnia 2012 tajemnica rechu to nie jest po prostu u mnie wymarzly wszystkie oziminy.to 0,15 tebukonazolu to tak dla zasady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 8 Kwietnia 2012 Chciałem napisać 0,6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 8 Kwietnia 2012 capalo bardzo dobre na pierwszy zabieg.sproboj na t2 soligor 0.8 i duett 0.6 na klos .plon8.9 w ubieglym sezonie bez strobilurininin.rechu polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 9 Kwietnia 2012 Chcę spróbować powalczyć o wyższy plon,dlatego dwa razy strobi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 9 Kwietnia 2012 stosowal ktos moddus na dokrzewianie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 9 Kwietnia 2012 zapomniałem dodać co do podstawy źdźbła jest jeszcze boskalid powszechnie stosowany w rzepaku, talius to tylko mączniak.U mnie pszenice pomarznięte placowo i po wsiewana jarka ,na wysokie plony nie liczę jeżeli złapię 6-6,5 średnio to będę skakał z radości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 9 Kwietnia 2012 Nie stosowałem,ale moddus to trochę drogi gips jak na rozkrzewianie.Moim zdaniem lepiej ccc zastosować a zaoszczędzone pieniądze na lepszą ochronę poświęcić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ROKITA 0 Napisano 9 Kwietnia 2012 Jeżeli 8 marca wysiałem na pszenice 200kg saletrzaku na ha a teraz musiałem ją zaorać i posiać jarkę, to ile % tego azotu mogło jeszcze pozostać z tej dawki. Czy rośliny pobiorą ten azot 15-20 cm w glebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 9 Kwietnia 2012 mam podmarznieta pszenice w 20 procentach okolo.podmarznieta odbija dopiero reszta sie krzewi normalnie.pytanie czekac do pierwszego kolanka czy reanimowac podmarznieta.planowalem 0.25 moddus i 1.2 ccc przy pierwszym kolanku.na pierwsza dawke poszla saletra 230 kg na ha 23 marca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 9 Kwietnia 2012 zapomniałem dodać co do podstawy źdźbła jest jeszcze boskalid powszechnie stosowany w rzepaku, talius to tylko mączniak.U mnie pszenice pomarznięte placowo i po wsiewana jarka ,na wysokie plony nie liczę jeżeli złapię 6-6,5 średnio to będę skakał z radości.Jak tak dalej się potoczy pogoda, to będę miał połowę z tego. Dzisiaj nad ranem -5 było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 9 Kwietnia 2012 realnie patrzac to na plony z tamtego roku nie ma co liczyc. 5 do 6 t na ten sezon chyba ze ktos mial snieg powyzej 10 cm.u mnie pszenica miejscami wystawala z pod śniegu.rzepak byl lepiej okryty 10 cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 9 Kwietnia 2012 Z przymrożonych pszenic może być 5 ton przy ciepłej i wilgotnej wiośnie. Na razie jest taka sytuacja, że pszenice robią krok w przód i 2 w tył... Lepsze place rosną, a te słabsze, ani nie chcą się krzewić, ani nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 9 Kwietnia 2012 chyba pozostaje czekac do fazy miedzy pierwszym a drugim kolankiem i dac moddus i ccc razem z grzybem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 9 Kwietnia 2012 Ja raczej podaruję sobie regulatory wzrostu. Taka bida nie będzie miała z czego się przewrócić. Jak w nocy nie będzie przymrozku to jutro lecę karbendazymem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 9 Kwietnia 2012 mam podmarznieta pszenice w 20 procentach okolo.podmarznieta odbija dopiero reszta sie krzewi normalnie.pytanie czekac do pierwszego kolanka czy reanimowac podmarznieta.planowalem 0.25 moddus i 1.2 ccc przy pierwszym kolanku.na pierwsza dawke poszla saletra 230 kg na ha 23 marcaProponuje w fazie krzewienia 0,3-0,5l ccc + PK w oprysku na regeneracje w zależnościo od stopnia krzewienia, później w fazie jak bedzie 1 kolanko na wysokości powyżej 2cm nad węzłem, daj 0,2 modus + 1l ccc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 9 Kwietnia 2012 Czy słabej pszenicy nie zaszkodzi CCC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 9 Kwietnia 2012 Uważaj żeby nie dokrzewić pszenicy rozkrzewionej.Wcześniej pisał o plonie 9t więc wnioskuje,że stosuje wysokie nawożenie azotowe.Ja przy 220N lecę przy odczuwalnym pierwszym kolanku 2.0 675 po 2 tygodniach 1l+0,3 trineksapaku i po 2 tygodniach 0,2lNa dokłosiu jeszcze potrafi daleko wyciągnąć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 9 Kwietnia 2012 co ty uprawiasz za odmiany??skracanie na trzy to już rozrzutność.na drugim 1,2 i o,3 i masz prawie trzcinę cukrową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 9 Kwietnia 2012 Grubość swoją drogą,chodzi o skrócenie każdego międzywięźla bo jak jest duża dźwignia to u podstawy łamie a w wilgotne lata z korzeniami przewraca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 9 Kwietnia 2012 na to to już raczej recepty brak.praw fizyki nie przeskoczysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 9 Kwietnia 2012 Ja przy 220N lecę .................Może już jestem trochę nie ten teges ale nie sądzicie że nie raz trzeba zachować umiar w podawaniu szczegółów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 0 Napisano 9 Kwietnia 2012 men2face- jak i tak trzeba wjechac w pole z fungicydem czy nawozem w opryskiwaczu to czy sie doda cos jeszcze czy nie to juz jeden pies. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przem 0 Napisano 10 Kwietnia 2012 Skracanie fajna rzecz jak wilgoci jest pod dostatkiem, wtedy sobie można co chwile kropić jakimś regulatorem, gożej jak wykonamy zabieg i przyjdzie susza, wtedy może nie byc "jeden pies" tylko cały nasz wysiłek "psu w d..."@sławek2209 tez mam podobny dylemat, pszenica która przezimowała jest nie równa i są place na polu mocno przemrożonych roślin i nie wiem co robić, 70% powierzchni jak tylko sie ociepli nadaje się do cabiegu CCC ale pozostałe 30% jest chyba w zbyt słabej kondycji, mysle że trzeba się wstrzymać, ewentualnie jak bedą wyższe temperatury to zasilić ją dolistnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach