rooolnik 0 Napisano 22 Kwietnia 2012 dobre jestem ciekaw co jemu powiesz jak się wyłoży Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 22 Kwietnia 2012 druga dawka saletra 200 kg miedzy pierwszym a drugim kolankiem.wczesniej antywylegacz oczywiscie.nawozenie 120-130 azotu jest wystarczajace Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arvense 0 Napisano 22 Kwietnia 2012 roolnik czytaj uważnie posty kolega pyta: czy rozkrzewić pszenicę jarą regulatorem wzrostu , ja jemu odpowiadam nie i żeby to zrobił azotem . W fazie trzech liści około 150 kg azotu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 22 Kwietnia 2012 tia to ile ma razem sypnac moze jedynie przeinwestowac bo jara to nie ozima i jest bardzo wrazliwa na przebieg pogody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arvense 0 Napisano 22 Kwietnia 2012 przepraszam wyraziłem sie nie precyzyjnie czywiście chodzi mi o 150 kg saletry amonowej czyli 50 kg azotu w czystym składniku , następnie w fazie 30/31 około 170 kg saletry amonowej. Gdy nie bedzie suszy to w fazie kłoszenia saletra wapniowa ( mie wiem jaka u was jest tak żeby było nie więcej jak 50 kg N w czystym składniku ) Warto w tym roku zadbać o pszenicę jarą . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 22 Kwietnia 2012 przenica jara slabiej sie krzewi od ozimej.przez to zwieksza sie norme wysiewu.60 kg azotu na start pod korzen jest wystarczajaca.reszta azotu po pierwszym kolanku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 22 Kwietnia 2012 Nie wiem czy tak słabo sie krzewi w zeszłym roku siałem KATODE na 150kg/ha i gestośc kłosów była optymalna, ale to też zależy od odniany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 23 Kwietnia 2012 Modus mieszałem z bamper oraz z moderatorem osobno +zwilżacz +mikroelementy +mocznik oprysk zastosowany był podczas nasłonecznienia z niższą dawka modusa tak jest w zaleceniach ,wynik lekko poparzone czubki liści Co do pszenicy jarej i wysiewu miałem katodę z centrali wysiew według zaleceń 190 kg na ha i mi wydawało się ciut przy rzadko pszenice ozima dobrze krzewiąca sialem 150 kg ale jara tyle osa według mnie przynajmniej 230 kg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 23 Kwietnia 2012 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/05f295b333020665.htmlTo zdjecie mojej zeszłorocznej pszenicy jarej klasa gleby 4b obsada kłosow około 550-600/m2. plon 5,2t. Czy jak bym posiał gęściej to plon by był wyższy? Wątpie, ja sieje zawsze 350-400ziaren/m2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 23 Kwietnia 2012 czyli krzewią się wam pszenice jare ,jak to robicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 23 Kwietnia 2012 na klasie 3a idzie wyciagnac 6 t po przedplonie zbozowym ale to rzadko sie zdarza.ja wysiewam 230 do 250 kg zaleznie od sily kielkowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pasio 0 Napisano 23 Kwietnia 2012 Pszenice jarą też trzeba pryskać na podstawę? Pierwszy raz zasiałem jarkę w miejsce zimowej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartek0889 0 Napisano 23 Kwietnia 2012 W jaki stadium rozwoju najlepiej dokarmić pszenice jarą mocznikiem i siarczanem magnezu? W jakiej dawce?Pod korzeń dostała 200 kg\ha saletry CAN (YaraBela EXtran 27), 3 klasa, odmiana Tybalt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marian7k 0 Napisano 23 Kwietnia 2012 na klasie 3a idzie wyciagnac 6 t po przedplonie zbozowym ale to rzadko sie zdarza.ja wysiewam 230 do 250 kg zaleznie od sily kielkowania.[/quoteMało ważne czy 230 czy 250 kg/ha,trzeba brać pod uwagę MTZ i siłę kiełkowania oraz cechy odmiany.W ubiegłym roku" Brawurę" siałem 150kg/ha i było dobrze optymalne nawożenie i ochrona p.grzybowa plon ponad 5 t ważyłem w skupie zaraz po kombajnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 23 Kwietnia 2012 Pszenice jarą też trzeba pryskać na podstawę? Pierwszy raz zasiałem jarkę w miejsce zimowej Nie trzeba. Wyłącznie choroby liści. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 23 Kwietnia 2012 nie trzeba jak nie ma objawów, w zeszłym roku gdzie nie opryskana to ją łamało, na wcześnie siane 1 zabieg jest wskazany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 24 Kwietnia 2012 Połamana, a położona to inna sprawa. W posianej kiedyś 20 lutego nie było problemów z podstawą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Don 0 Napisano 24 Kwietnia 2012 u mnie w tamtym roku wszystie pola w duzym procencie połamane w połowie długości to od łamliwośći zdzbła czy gradu/silnego deszczu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 24 Kwietnia 2012 mam wsiewki jarej w ozimej, 1 l huzara activ na jarą w fazie 3 liścia może jej zaszkodzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PEPSI 0 Napisano 24 Kwietnia 2012 mam wsiewki jarej w ozimej, 1 l huzara activ na jarą w fazie 3 liścia może jej zaszkodzić? Lancet Plus będzie lepszy, i napewno nic jej nie będzie ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pasio 0 Napisano 24 Kwietnia 2012 mam wsiewki jarej w ozimej, 1 l huzara activ na jarą w fazie 3 liścia może jej zaszkodzić? Lancet Plus będzie lepszy, i napewno nic jej nie będzie !Napewno, z tego co wiem to na etykiecie pisze, ze Lancet jest tylko na pszenice ozimą, pszenżyto i zyto.Rok temu miałem wsiewkę jęczmienia jarego w pszenżycie, opryskałem go Lancetem, to z niego nic nie zostało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pasio 0 Napisano 24 Kwietnia 2012 Panowie nie ma przeciwwskazań co do mieszaniny Axial 0,3l + Mustang Forte 0,8l. Oprysk na pszenicę jara i jęczmień jary. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wicherek 0 Napisano 25 Kwietnia 2012 u mnie w tamtym roku wszystie pola w duzym procencie połamane w połowie długości to od łamliwośći zdzbła czy gradu/silnego deszczu? To może być efekt żerowania pryszczarka zbożowego . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PEPSI 0 Napisano 25 Kwietnia 2012 mam wsiewki jarej w ozimej, 1 l huzara activ na jarą w fazie 3 liścia może jej zaszkodzić? Lancet Plus będzie lepszy, i napewno nic jej nie będzie !Napewno, z tego co wiem to na etykiecie pisze, ze Lancet jest tylko na pszenice ozimą, pszenżyto i zyto.Rok temu miałem wsiewkę jęczmienia jarego w pszenżycie, opryskałem go Lancetem, to z niego nic nie zostało Przenica jara a jęczmień to chybaj jest różnica Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 25 Kwietnia 2012 Mieszał ktos Axial z Granstar strong ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach