malkolm2 1 Napisano 18 Lutego 2013 ten wirtuoz jakoś mi nie pasuje na pierwszy zabieg, z tym tebukonazolem to już lepiej na trzeci czy tam drugi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 19 Lutego 2013 wirtuoz wlasnie jest dedykowany na pierwszy zabieg.wypróbuj go a przekonasz sie ze nie jest to zly srodek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartek0889 0 Napisano 19 Lutego 2013 Dzięki za opinie. Tak na dobrą sprawę wszystko okaże się wiosną jaki środek zastosować. Może być jeszcze tak jak w ubiegłym roku, że wszystko wymarznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 19 Lutego 2013 Co do mączniaka to rozpoznajecie u siebie biały taki typowy nalot na zbożu ? Bo u mnie to raczej żółto na wiosnę a białego to ja tam nie widzę hehe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 19 Lutego 2013 maczniak byl jesienia.zolte plamy wiosna sa wlasnie po maczniaku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 19 Lutego 2013 żółte plamy mogą też być po rdzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 19 Lutego 2013 sugerowalem maczniaka.stosowalem baytan i mialem nalot maczniaka na lisciach jesienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 20 Lutego 2013 wie może ktoś co oprócz epoksykonazolu i protiokonazolu nadaje się do ochrony bo przychodzi mi na myśl taka koncepcja na ten rok.1.Leander+Atak2.Duett+Bravo3.Input Xpro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metrax12 0 Napisano 20 Lutego 2013 1 to T1, 2 to T2, 3 to T3?Jeśli tak to Input Xpro lepiej dać na T2 a nie na T3. Zamień T2 z T3 to wtedy będzie miało to sens. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 20 Lutego 2013 capolo ,wirtuoz bierzecie pod uwage? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 20 Lutego 2013 a ten prochloraz solo nie za słaby na podstawę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 20 Lutego 2013 jak użyć trzech różnych triazoli o szerokim spektrum zwalczanych chorób,w pierwszym zabiegu podstawa źdźbła, mączniak,septorioza liściw drugim zabiegu septorioza,dtr,mączniakw trzecim septorioza ,fuzarioza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 21 Lutego 2013 przepraszam dtr w 3 zabiegu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik13 0 Napisano 21 Lutego 2013 Panowie co sadzicie o czymś takim na pszenicę:T1-Bumper 0,5 l/ha+Rekord 0,6 l/haT2-Acanto 0,5 l/ha+Artea 0,3 l/haT3-Caramba 0,7 l/ha+Orius 1 l/ha Koszt takiej ochrony to troche ponad 300 zł/ha ale według mnie za tą kase wypada dość dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 22 Lutego 2013 chłopaki co wy bedziecie dawac za 5 lat Kiedys było tak. (X nazwa środka)T1-XT2-XT3-X i kto dawał 3 zabiegi to był juz luxus. Teraz piszecieT1-X+XT2-X+XT3-X+X A za 5 lat...T1-X+X+XT2-X+X+XT3-X+X+XT4-X+X+XA firmy chemicze zacieraja rece.Albo jest cos nie tak z technologia uprawy i trzeba to zmienić albo odmiany są do du*y Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik13 0 Napisano 22 Lutego 2013 kolego @erdem twoje porównanie nie jest zbyt trafne bo ktoś może zastosować 3 preparaty w jednym zabiegu ale o pojedynczych subst. lub może zastosować jeden preparat zawierający te 3 subst. Tylko z reguły mieszanie preparatów wychodzi taniej niż kupno gotowej mieszanki dlatego każdy coś z czymś łączy i miesza aby zaoszczędzić.Takie moje zdanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamillo 0 Napisano 22 Lutego 2013 @erdem mi wydaję się że wchodzą tu ludzie którzy rolnictwo traktują na poważnie a nie "działkowcy" w związku z tym chcą zoptymalizować zysk:) mając odmianę o dużym potencjale i stosując wysokie dawki nawożenia po prostu opłaca dać za za lepszą ochronę 200 zł więcej niż za przeciętną bo w plonie zwróci się to z nawiązką ( szczególnie przy wysokich cenach zbóż). Oczywiście może być też tak że grad lub susza zabierze nam 2/3 plonu ale to już zupełnie inna historia.@dominik13 a ten Rekord to co za substancja aktywna ? bo nie mogę go znaleźć w necie ( pewnie słabo szukam) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik13 0 Napisano 22 Lutego 2013 @kamilo Rekord 125 SC jest to czysty epoksykonazol http://www.sklep.rudnik.agro.pl/www.sklep.rudnik.agro.pl/pl/p/Rekord-125-SC-1L/2472 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamillo 0 Napisano 22 Lutego 2013 @dominik13 koszt tego T1 co zaproponowałeś to około 80 zł ale wg mnie bardzo słabe to jest. Czysty epoksykonazol ( Rekord) słabo daje sobie rade z łamliwością i mączniakiem, a propikonazol (bumper) to już w ogóle na wszystko jest mierny i nie warto go kupować mimo że nie jest drogi.ja bym zaproponowałbym Ci na T1:prochloraz ( 1 L Mirage, Atak) + proquinazid (0,15 L Talius). koszt około 115zł.albo prochloraz ( 1 L Mirage, Atak) + fenpropidyna (0,75L Leander, Lotus) koszt około 120 złprochloraz dobry na podstawę a proquinazid i fenpropidyna na mączniaka:) oczywiście można znaleźć lepsze rozwiązanie ale chyba nie w tych pieniądzach;/to tylko taka moja sugestia bo nie jestem ekspertem ( jest tutaj wielu mądrzejszych, może się zaraz odezwą i pomogą ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ekspert BASF 0 Napisano 22 Lutego 2013 Nasza propozycja do tegorocznej ochrony jest taka:Plantacje o największym potencjale plonowania: T1- Capalo 1L T2- Bell+Opera 0,6+0,6l/ha T3 - Osiris 1,5l/ha Plantacje o średnim i wysokim potencjale plonowaniaT1 - Capalo 1,5l/ha T2 - Bell+Opera 0,8+0,8l/ha Lub jeśli większa presja chorób kłosaT1 - Capalo 1,5l/ha T2 - Osiris 2l/ha Stanowiska na glebach słabszychT1 - Duett Star 1l/ha T2 - Duett Ultra 0,6l/ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik13 0 Napisano 22 Lutego 2013 @kamillo zapomniałem dodać że chodzi o jarą pszenice tak więc myśle że o łamliwośc nie ma się co martwić w niej(przynajmniej tak słyszałem:) ale twoje propozycje też są ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 22 Lutego 2013 @erdemPatrz na to z innej strony bo zamiast całej dawki jednego środka, mozesz dać dwa środki po 40% zalecanej dawki a efekt bedzie taki sam a koszt nizszy. U mnie w zesżłym roku w technologii 3 zabiegowej koszt wyszedł poniżej 250zł/ha.Na T1 dałem capallo 1l.na T2 mieszanke 2 srodkówna T3 też mieszanke 2 środków.W poprzednim roku robiłem doświadczenie, cześc dwu zabiegową a czesć 3 zabiegową, Koszt mniejwiecej taki sam, a efekt rózny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
henio2 0 Napisano 22 Lutego 2013 Nasza propozycja do tegorocznej ochrony jest taka:Plantacje o największym potencjale plonowania: T1- Capalo 1L T2- Bell+Opera 0,6+0,6l/ha T3 - Osiris 1,5l/ha Plantacje o średnim i wysokim potencjale plonowaniaT1 - Capalo 1,5l/ha T2 - Bell+Opera 0,8+0,8l/ha Lub jeśli większa presja chorób kłosaT1 - Capalo 1,5l/ha T2 - Osiris 2l/ha Stanowiska na glebach słabszychT1 - Duett Star 1l/ha T2 - Duett Ultra 0,6l/haA cenowo Capalo i Osiris ile to będzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 22 Lutego 2013 Nie chodziło mi o to czy jedna ,dwie czy 10 substancji aktywnych tylko o to że trzeba walic tego coraz wiecej zeby co kolwiek zebrac. I zastanawiam sie jaka jest tego przyczyna. czy to przez odmiany które niby super a bez chemi ani rusz czy sami jestesmy sobie winni przez zła kulturę rolna. Nie ma problemu z doborem substancji bo jeśli nie ta to inna ,jeśli nie 150zł to 300zł i efekt bedzie.Tylko gdy by teraz teoretycznie nie było dostępu do chemi to jesteśmy w dupie, nic nam nie urosnie oprucz chwastów na polu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ekspert BASF 0 Napisano 22 Lutego 2013 O ceny najlepiej pytać w dystrybucji, bo są dość zróżnicowane i nie chcę nikogo wprowadzać w błąd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach