ikcomas 0 Napisano 17 Maja 2013 @ kissmy... chabra będzie ciężko w tej fazie, ja któregoś roku tylko na kolanko robiłem mustangiem i przypaliłem pszenżyto. Puma spokojnie, w tamtym roku robiłem poprawkę na miotłę po Attribucie praktycznie na flagowy (ale więcej wody) i nic się nie stało. Miotła też była ale taka marna, nie wyszła z łanu. Być może owies głuchy też puści wiechy.@ MarcinC-360 mam to samo ale tylko na kilku roślinach, obawiam się że to przypalenie po mieszance 250 tebu+225 prochloraz+setka Falconu+insol 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 17 Maja 2013 co mam zrobić z tym moim chabrem? mam granstar, ale boję się negatywnych skutków (musiałbym zastosować maksymalną dawkę) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek200 0 Napisano 17 Maja 2013 Lepiej daj jakiś fluoroksypyr(starane tomigan aloksyper i inne) jest do liśia flagowego. Ale po co mam szukać coś innego jak widzę zajebist** efekty po zastosowaniu Aurory. @lanz nie mam tyle czasu żeby czekać na to czy zadziała Grodyl czy nie bo za 3 tyg to pszenica może się zacząć kłosić. A jak nie to zrobi się taki gąszcz że nic do ziemi nie doleci. @luki21 Pszenica będzie się kłosić dużo wcześniej niż za 3 tygodnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 17 Maja 2013 co mam zrobić z tym moim chabrem? mam granstar, ale boję się negatywnych skutków (musiałbym zastosować maksymalną dawkę) to lista środków . polecam Helm u mnie zadziałał rewelacyjnie.http://www.minrol.gov.pl/pol/Informacje-branzowe/Wyszukiwarka-srodkow-ochrony-roslin w miejsce "Organizm szkodliwy" wpisz chaber i wyskoczy lista środków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 17 Maja 2013 środków jest multum, problem tyczy się terminów i dawek, zdecydowałem się na galmet z chemirolu, na etykiecie w zaleceniach ma termin stosowania do pierwszego kolanka, a na stronie producenta do liścia flagowego, więc stąd moje pytanie do praktyków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mordok 0 Napisano 17 Maja 2013 Czy ktoś może wie czy można zastosować Toprex w pszenicy ? Zostało mi trochę i jestem ciekawy cze był by dobry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 17 Maja 2013 Lepiej daj jakiś fluoroksypyr(starane tomigan aloksyper i inne) jest do liśia flagowego. Ale po co mam szukać coś innego jak widzę zajebist** efekty po zastosowaniu Aurory. @lanz nie mam tyle czasu żeby czekać na to czy zadziała Grodyl czy nie bo za 3 tyg to pszenica może się zacząć kłosić. A jak nie to zrobi się taki gąszcz że nic do ziemi nie doleci. @luki21 Pszenica będzie się kłosić dużo wcześniej niż za 3 tygodnie. Masz rację dziś to stwierdziłem....! Kurna mam nadzieję że ten Grodyl coś zacznie działać.... bo jak nie to jestem w dupie z tą przytulią....! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 17 Maja 2013 Nie panikuj tak. Grodyl w tej dawce zniszczy bez problemu przytulię.Od starane i grodylu nie ma nic lepszego na to ziele Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 17 Maja 2013 Oby...! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 17 Maja 2013 co mam zrobić z tym moim chabrem? mam granstar, ale boję się negatywnych skutków (musiałbym zastosować maksymalną dawkę)0,3l starego mustanga załatwi bez problemu w pszenicy do kłoszenia. Miałem też ten problem kilka lat temu po maratonie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 17 Maja 2013 Kiedy według was należy zapodać coś na T2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 17 Maja 2013 kupiłem galmet, ale zaaplikowałem granstar, ten śmieszny pakiet galaper + galmet likwiduje bardzo wiele chwastów i jest elastyczny w stosowaniu (w różnych fazach), ale informacje od dystrybutora nie znajdują pokrycia na etykiecie t2 na liść flagowy czyli praktycznie już, stosujecie strobiluryny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidlubelskie 0 Napisano 17 Maja 2013 u mnie w okolicy dużo pszenic popalonych przez rsm ,rano doradca o tym wspominał a wieczorem pryskając sobie od grzyba pole sąsiada brązowe -pierwszy raz coś takiego widzę... generalnie sucho się robi ale coś nadają i burzami straszą więc czekam na deszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 18 Maja 2013 Kiedy według was należy zapodać coś na T2?na t2 dam soligor 0.9l .stosuje go na rozwiniety lisc flagowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michcio123 0 Napisano 18 Maja 2013 Witam!Chciałbym się Was poradzic otóż nie wiem co to za choróbsko siedzi na mojej pszenicy podejrzewam mączniaka i septoriozę paskowatą. Odmiana Fregata 9 maja opryskana Wirtuozem 1L/ha.http://chomikuj.pl/michcio12321/Galeria Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregorfik 0 Napisano 18 Maja 2013 septorioza na pewno. Co do mączniaka to trudno powiedzieć bo zdjęcia po powiekszeniu są rozmazane, wydaje mi się że jednak na 1 zdj też go widać.Co do wirtuoza to jeśli w momencie stosowania miałes septorioze to nie ma środka który cofnie czas albo sprawi, że liście ozdrowieją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michcio123 0 Napisano 18 Maja 2013 Czyli generalnie co teraz nalezało by zrobic? Poprawić jakims epoksykonazolem czy zostawic jak jest i Wirtuoz to zahamuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregorfik 0 Napisano 18 Maja 2013 Czyli generalnie co teraz nalezało by zrobic? Poprawić jakims epoksykonazolem czy zostawic jak jest i Wirtuoz to zahamuje? Tak generalnie to należałoby się nie denerwować tylko obserwować co się dzieje z tą septoriozą. Bez sensu moim zdaniem jest taka poprawka na wszelki wypadek, bo przecież już raz pieniądze wydałeś na t1. Jak zobaczysz za kilka dni, że się rozwija, ale tak wyraźnie to możesz cos kombinować. Najlepszy byłby protiokonazol tak myślę, choć to raczej będzie droższa sprawa. Z tańszych rzeczy może być epoksykonazol, lub nawet propikonazol. Ale najpierw kontroluj co sie dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 18 Maja 2013 s...... po powiekszeniu są rozmazane, wydaje mi się że jednak na 1 zdj też go widać.....Witam.Na zdjęciu "lewo klik"gdy będzie powiększone "prawo klik" i otwórz w nowej karcie i masz zdjęcie na cały ekran(przynajmniej u mnie tak jest) ewentualnie zoomem przeglądarki można powiększyć.Mączniak występuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 18 Maja 2013 JA chyba teraz dam Falcon a na koniec zostawię sobie Arte o ile będzie trzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 21 Maja 2013 Zmiana planów na T2 pójdzie Osiris. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 21 Maja 2013 osiris lepiej nadawalby sie na klos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 21 Maja 2013 ceny pszenicy idą w dół jest sens pakować się w takie drogie fungicydy bo presji chorób też nie bardzo widać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbar 0 Napisano 21 Maja 2013 ja tam tylko czytam i podziwiam jak koledzy sumiennie i ambitnie do pracy podchodzą i dają zarobić koncernom.Nie mniej do tej pory wykonałem T1 i jak na dziś to bedzie pierwszy i ostatni T.Dużo zależy od odmiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 21 Maja 2013 Ja pojechał capalo na pierwszy zabieg ze względu na wczesny siew a teraz trzeba jeździć na pole i obserwować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach