dawidlubelskie 0 Napisano 4 Sierpnia 2013 czy u was też sypnęło bo u mnie jest nieźle ale nie wiem czy to taki rok czy fakt że dużo pszenic miałem po rzepaku więc pod względem plonowania jest lepiej niż średnio u mnie z ostatnich lat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 4 Sierpnia 2013 U mnie plonowanie wyjątkowo niskie a ziarno to poślad. Zastanawiajcie się co piszecie na forum,bo później te cytaty w agrobiznesie się pojawiają a nie tylko rolnicy śledzą forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 4 Sierpnia 2013 No w moich stronach najlepsza pszenica to po 5t sypała. Poślad i kupa słomy pomimo solidnej ochrony. Niestety deszcze swoje zrobiły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 4 Sierpnia 2013 u mnie pszenice sypały świetnie , rekordowy skagen po warzywach dał około 7 ton, około 150 kg N ochrona z górnej półki, niestety mino 2 krotnego skracania położyło go. backrisa z taką samą ochroną o grzyba wykończyło około tydzień wcześniej, plon coś pod 6 tonAskalon miło mnie zaskoczył, przy sianiu źle siewnik ustawiłem i wysiałem niecałe 170 kg na ha, rzadziucha była okrutna mimo to dał na pewno ponad 6 ton, tyle że dostał ponad 180 kg N i ochrona uniwo xpro, ale na marnym stanowisku to tyle dobrych wieści. jęczmień jary dał coś około 2,5 tony z ha, jeszcze takich plonów nie miałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 4 Sierpnia 2013 jeczmien eunova 5t,pszenica rywalka i batuta 6t.ziarno na wielkosc srednie.nawozenie 150 kg azotu.plony jak narazie nizsze niz w ubiegłym roku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meknam 0 Napisano 4 Sierpnia 2013 Jakie u was ceny ??? U mnie okolice Opola sprzedałem 20 ton po 640 zł brutto paszówka. Wszyscy mówią, że poleci cena w dół. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 4 Sierpnia 2013 Maspex/Lubella Trawniki. Gluten powyżej 30 -650netto, poniżej -610netto. Realnie wychodzi 540-640netto. Rypią za zanieczyszczenia, opadanie i czasem wilgotność. Opadanie wychodzi przeważnie około 200sSprzedałem trochę po 630.gluten-31%, białko-13,5%, opadanie-200s, wyrównanie-90%, gęstość-78KHL, sedymentacja-59, wwilgotność-14,2%, zanieczyszczenia-5,4% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ivanekk1994 0 Napisano 4 Sierpnia 2013 u mnie wszystkie odmiany natula.tonacja,muszelka 6t zwazone , ziarno srednie duzo jest drobnego , myslalem ze muszelka sypnie mniej bo strasznie ja fuzarioza zjadla , dalem ok 170kg N w 3 dawkach , 3x z wyzszej pulki ochrona a 1 dawke 80kg N dalem po 6 chyba marca takze nawozu nie zmylo wszystkiego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qwerty1 0 Napisano 7 Sierpnia 2013 Wczoraj skosiłem pszenicę. 450 kg polifoski 6 pod korzeń, 180N w rsm, system ochrony na grzyba soligor + falcon. Oczywiście mikro skracanie moddusem insekcyd na skrzypionkę i mszyce. Przewidywany plon 7 ton z ha. Po wczorajszym skoszeniu i zwarzeniu wyszło 4,3t z ha!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC-360 0 Napisano 7 Sierpnia 2013 Pszenica to tragedia... Smuga i odmiana nn wyglądała na 6t bez problemu a tu lipa, tylko 3,5t/ha Nawożenie N-150 P-50 K-75. Chroniona 2-zabiegowo. Podejrzewam,że dużo składników pokarmowych zostało wymytych w głąb profilu. Ja się za głowe łapałem że słabo a kombajnista mówił, że w okolicy max 1,5t/ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wachus 0 Napisano 7 Sierpnia 2013 Zapraszam na blog agronomiczy. Najnowszy wpis o doborze odmian pszenicy: http://agronomiczny.blogspot.com/2013/08/wybor-odpowiedniej-odmian-podwalina.html Gorąco zapraszam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 8 Sierpnia 2013 Wożę wszystko do kapki parametry max. plon 6,5-7 cena 650 jeżeli jest tak jak mówicie to za 2-3 miesiące pszenica powróci do przedziału 800-900 zł/t coś czuję że dałem się ogolić . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 8 Sierpnia 2013 a jak parametry? u mnie najsłabsze ma ostroga opadanie 245 i białko 12,9plony 6,6-8t, średnia wyjdzie 6,8-6,9 chociaż może dzięki wysokiej gęstości dociągnę do 7t (jeszcze nie przeważyłem zbiorów), ja wywiozę po żniwach połowę nadwyżki ponad kontrakty, a resztą sobie zaspekuluję do końca zimy ile siejecie zbóż? zmieniacie strukturę zasiewów i nawożenie? ja schodzę z pszenicy, zostaje tylko rzepak i kukurydza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lanz buldog 0 Napisano 9 Sierpnia 2013 tym sposobem rezygnujesz rownież z rzepaku na nastepny sezon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidlubelskie 0 Napisano 9 Sierpnia 2013 u mnie susza, pola wykoszone, nic na razie się nie robi o agregacie ścierniskowym mogę tylko pomarzyć ewentualnie jakieś wapnowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 9 Sierpnia 2013 rzepak po rzepaku jest niczego sobie, jedyny problem to samosiewy, kiedyś w 5 letnim okresie miałem na jednym stanowisku rzepak x 2 + pszenica x1 + rzepak x 2 i nie zauważyłem spadku plonu (średnio 3,5t), stanowisko odpoczywało 2 lata i w tym sezonie znowu rzepak (4,5t) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ROBERTD 0 Napisano 11 Sierpnia 2013 a jaka pszenice polecacie na słabe stanowiska? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ivanekk1994 0 Napisano 11 Sierpnia 2013 ale jakie slabe pola? niskie pH czy slaba klasa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HOKTOR 0 Napisano 22 Sierpnia 2013 Mam takie nietypowe pytania. do tej pory nie siałem pszenicy ozimej , woglę nie siałem pszenicy, ale teraz zamierzam i pasuje mi posiać po mieszance zbożowej. Doszły mnie słuchy ze nie powinienem siać bo to bardzo nie dobry przedplon. Co Wy na to dodam ze ziemia jest klasy 3-4 w większości 4. Siać czy nie siać, a jak tak to jaką odmianę polecacie na podlasie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 22 Sierpnia 2013 na takie stanowiska to wyłącznie hybryda, chyba że plon nie ma znaczenia, to wtedy można wysiać dowolną pszenicę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rolnik91 0 Napisano 27 Sierpnia 2013 Witam, Mam zamiar posiać pszenice po pszenicy... Co myślicie na ten temat ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiekziolo 0 Napisano 27 Sierpnia 2013 Ja często tak robię i plony są równie dobre jak w pierwszym roku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rolnik91 0 Napisano 28 Sierpnia 2013 Dzięki Krzysiek napisz mi jak możesz jak Ty uprawiasz pszenice.. nawożenie,oprysk itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Don 0 Napisano 28 Sierpnia 2013 Arkadia -macie jakieś doświadczenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek3773 0 Napisano 29 Sierpnia 2013 Będę siał pszenicę na pszenicy, robiłem analize ziemi po żniwach i wyszło pH8 ,azot15 fosfor 32 , potas119 , magnez64 chlor37 wszystko w mg/l jakie proponujecie nawożenie??? będę wdzięczny za odpowiedż bo te mg-ramy niewiele mi mówią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach