Ulan 0 Napisano 11 Października 2013 w zabiegu doglebowym herbicydem wykonywanym do 3 dni po siewie jeśli zaraz po oprysku spadnie deszcz, to :a) spadnie skuteczność herbicydub) wzrośnie skuteczność herbicydu jak sądzicie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 11 Października 2013 myślę że to będzie zależało od wielkości opadu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses 0 Napisano 12 Października 2013 .Owszem są przebarwienia , ale w rzepaku również., a te jak wiemy z biegim czasu przemijają bez wpływu na plon. Bzdura nie zawsze przemijają i jakoś nie wierzę gdy zahamowanie jest choćby czasowe nie miało to wpływu na plon, być może jest on czasem minimalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 12 Października 2013 kiedyś opryskałem commandem marchew, następnego dnia przyszła zlewa, z marchwi nie było nic a trawa w pobliskim rowie jeszcze następnego roku była biała. lecz z drugiej strony sąsiad ma dość prosty płodozmian składający się z pszenicy i tytoniu, ładuje wiosną litr chlomazonu a w jesieni sieje pszenicę i jeszcze nie widziałem aby była biała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lanz buldog 0 Napisano 13 Października 2013 .Owszem są przebarwienia , ale w rzepaku również., a te jak wiemy z biegim czasu przemijają bez wpływu na plon. Bzdura nie zawsze przemijają i jakoś nie wierzę gdy zahamowanie jest choćby czasowe nie miało to wpływu na plon, być może jest on czasem minimalny Zahamowanie ma wpływ na plon i to najczęściej zbawienny. Dluga ciepla i wilgotna jesień sprawia że wyhamowane rośliny mają lepszą kondycję niż te ktore rosły bez przeszkod, co jest powszechnie znane i celowo stosowane poprzez używanie roznych preparatowPo zastosowaniu Commandu w rzepaku nie spotkalem się z przypadkiem pozostalosci przebarwien w 4-6 tyg po wschodach, jedynym warunkiem jest jednak umiejetnosc zastosowania tego preparatu , precyzja wykonania zabiegu oraz stan techniczny opryskiwacza , co niestety nie każdy operator takowej maszyny jest w stanie opanować.Sam producent , zezwala na zasiew zboża jako rośliny następczej przy dawce Commandu do 0,25/l ha i nie sądzę \by moja wiedza bądz wiedza innych rolników byla w stanie skutecznie podwazyć dane zawarte na etykiecie tego preparatu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trilowiec 0 Napisano 14 Października 2013 Witam, czy ktoś już miał doświadczenie z pszenica przewódkową bo jeśli utrzyma sie taka pogoda jak teraz w listopadzie to bym zaryzykował, ale to chyba duże ryzyko?> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 14 Października 2013 odpuść sobie to niewypał lepiej posiej ozimą tylko musisz liczyć się z wysiewem pod 300kg/ha. Ja posiałem pod koniec listopada 270 kg.ha i było mało, normalnie nie chciała się krzewić. Albo od razu sobie odpuść i siej jare. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 14 Października 2013 a stymulowałeś ją na wiosnę azotem i ccc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ivanekk1994 0 Napisano 14 Października 2013 do 1 listopada mozna jeszcze siac ozima chyba ze nastanie szybka zima to juz bedzie niewypal ale jak powschodzi to bedzie dobrze wystarczy posiac gesto 250-280kg/ha zalezy jaka odmiana i pogoda , gdy tylko zacznie sie wegetacja a nawet szybciej po zejsciu sniegu odrazu z 250kg saletry pozniej w fazie krzewienia szybko dac z 1l ccc+odrzywki siarczan mg ,i ma byc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 15 Października 2013 może być szybka zima byle z śniegiem do samej wiosny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szymon87 0 Napisano 19 Października 2013 panowie, pszenica zaczyna wschodzic, jeszcze nie na calym polumoge juz dac srodek komplet 560 czy za wczesnie/ boje sie ze potem juz nie wjade na pole Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martin16245 0 Napisano 19 Października 2013 Też mam taki dylemat. Niektóra wyszpilkowała, a niektóra puściła dopiero kiełki. U mnie pojdzie expert met+ legato. Czy stosował ktoś tą mieszaninę i w jakiej fazie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONI 0 Napisano 19 Października 2013 wjakich dawkach stosujesz legato i expert met Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 20 Października 2013 0,1l+0,33kg 1-3 liście pszenicy ewentualnie na chabra+ 10g Tribex 75 WG 3 liście pszenicy lub na wiosnę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 20 Października 2013 Początek listopada mam zamiar zasiać pszenicę którą odmianę - ozima tonacja, czy przewódka tybalt? Jakoś zimno w tym roku na Lubelszczyźnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONI 0 Napisano 20 Października 2013 a jak załatwia to chwasty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martin16245 0 Napisano 20 Października 2013 expert 0,25 + legato500sc 0,15 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 20 Października 2013 Początek listopada mam zamiar zasiać pszenicę którą odmianę - ozima tonacja, czy przewódka tybalt? Jakoś zimno w tym roku na Lubelszczyźnie. Spokojnie wszedłbym jeszcze w ozimę. Dawka odpowiednio zwiększona jak znam tonację to oscylowałbym w granicach 250kg nie ma też co szaleć. Puściłbym ją odpowiedni głębiej ok 5cm zabezpieczy to kiełki przed mrozem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregorfik 0 Napisano 21 Października 2013 panowie, pszenica zaczyna wschodzic, jeszcze nie na calym polumoge juz dac srodek komplet 560 czy za wczesnie/ boje sie ze potem juz nie wjade na pole NIe czekaj tylko jedź. Ja jechałem niektóre pola gdy mialem 50%-70% roslin na wierzchu w fazie szpilki. Albo pola gdzie gliny były kompletnie łyse. Działa ok, zdaniem eksperta z bayera faza gdy nie wzeszły jeszcze wszystkie rosliny jest idealna zwłaszcza w odniesieniu do samosiewów rzepaku i chabra. Warunek - nasiona przykryte, choć u mnei zdarzały sie na wierzchu i nic im nie zrobiło, choć w zeszłym roku widziałaem pojarane przewódki DFF... z powodu zbyt płytkiego siewu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ivanekk1994 0 Napisano 22 Października 2013 mi rowniez wydaje sie ze powinienes opylic chyba ze masz pogode zapewniona i opryskasz za kilka dni , dokladnie tam gdzie nie powschodzily nic nie powinno im sie dziac wazne zeby ziarno bylo zakryte ziemia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meknam 0 Napisano 22 Października 2013 0,1l+0,33kg 1-3 liście pszenicy ewentualnie na chabra+ 10g Tribex 75 WG 3 liście pszenicy lub na wiosnę Napisałeś że Tribex 75 wg można pryskać jesienią w fazie 3 liści pszenicy nigdzie nie znalazłem takiej informacji ??? Czy praktykowałeś taką metodę??? Ile kosztuje mniej więcej ten Tribex?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 27 Października 2013 Co byście dodali na samosiewy rzepaku 1 para liści w pszenicy na mocnej ziemi do mieszanki dff+chlorotoluronu. Nie proponujcie sulfonylomoczników. Myślałem o zamianie chlorotoluronu na ipu ale rzepak już przeskoczył mi fazy. Jest opcja dodać 2,4d ale nie ma rejestracji na jesieni w pszenicy ewentualnie po 4 liściu ale to temat na wiosnę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 27 Października 2013 poza sulfonylomocznikami nic nie ma chyba.tylko glean i granstar ewentualnie ale właśnie z tej grupy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 27 Października 2013 jest jeszcze chwastox, tanio i skutecznie na samosiewy, myślę że 1-1,5 litra trio powinno wystarczyć, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 28 Października 2013 a czemu nie sulfonylomocznik?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach