malkolm2 1 Napisano 16 Stycznia 2014 na razie jest bez zmian tyle że u nas i tak najtaniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wicherek 0 Napisano 17 Stycznia 2014 Oby tak dalej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przem 0 Napisano 17 Stycznia 2014 Problem ze spadkiem cen, podobno jest wywołany brakiem zaladunku statków w porcie, porty kupują na magazyny więc obnizyły ceny a co za tym idzie, pośrednikom nie opłaca się wieźć zboża do portu, tylko upychaja towar po lokalnych przetwórniach i robią się kolejki. Pozostaje mieć nadzieje że w portach znów zrobi sie ruch i cała sytuacja wróci do normy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 19 Stycznia 2014 Będąc na szkoleniu z ODR,poruszono ciekawy temat odnośnie stanu zasiewów pszenicy na dzisiejszy dzień,pszenica jest tak rozkrzewiona jak nigdy takiej nie było,sporo jet pędów kłosowych .i gdy pogoda nic nie nawywija to zapowiada się spory problem z utrzymaniem takiej ilości pędów, i zaleceniem jest nie wchodzić za szybko z azotem,celem naturalnej redukcji pędów ,padło pytanie jaką azot dać , nie dawać saletry ani saletrosanu ,tylko mocznik i rsm ,ta forma azotu o późnym działaniu ma prawidłowo utrzymać plantacje. Już taka sytuacja była w 70-tych latach pszenice zasilone saletrą amonową zapowiadały plon ,gdy przyszły majowe susze,ziarno się zacisnęło i wyglądało jak poślad. Jakie jest Wasze zdanie na ten problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 19 Stycznia 2014 u mnie pszenica ma to biedniejsza 3-4 pędy a reszta 6-7 pędów i azot pójdzie później ponieważ pierwsza dawka na krzewienie jest zbędna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wicherek 0 Napisano 19 Stycznia 2014 A jak przyjdzie susza i saletra będzie leżała na wierzchu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 19 Stycznia 2014 Obecnie gęste pszenice słabo nawożone, już w styczniu zaczęły wykazywać braki skalników pokarmowych. Moim zdaniem jak tak dalej będzie trzeba zastosować nawożenie wiosenne jak najwcześniej w ograniczonej dawce.Może czas zacząć siać zamiast 300kg/ha 300 zdrowych nasion ma 1m2 Znajomy zasiał prawie 400kg/ha pytam -dlaczego tyle -bo drobna była. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 19 Stycznia 2014 zastosuje azot w pszenicy siejąc drugą dawke na rzepak w ilości ok 30-40kgN na podtrzymanie źbeł kłosonośnych po 2-3 tyg znowu 40kg N i reszta w maju na kłos. Sianie początkiem czerwca jest ryzykowne u mnie przeważnie jest wtedy susza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 19 Stycznia 2014 Ja chyba pozostanę przy standardowym nawożeniu u mnie 250 na start i 200 przy drugim kolanku.mówie o saletrze.nawożenie na kłos jest ryzykowne i nie planuje takiego nawożenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbar 0 Napisano 19 Stycznia 2014 Pogoda weryfikuje już założenia.Jest -6 i wieje silny wiatr, dobrze że choć cienka warstwa śniegu zalega. Także nie będzie nic za dużo na start gdy zastosuje 200kg 32%U mnie pszenica zasiana w terminie i obsadzie wskazanej przez hodowcę, problemów niedoboru nie widać, zasilona odpowiednio jesienią. @ansu Olaboga! toż to jak jest drobna to on jej wysiał z 800 szt na metrze przy MTZ 45g, widziałeś jak to wyglądało w ogóle przed zimą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 19 Stycznia 2014 jeśli była drobna to miała mtz 35 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 20 Stycznia 2014 Jednym z założeń integrowanej ochrony będzie prowadzenie rejestru,począwszy od przedplony poprzez dobór odmiany i ilość wysiewu w kg/ha, to da bat do ręki kontrolerom ,a nam ukróci sianie swojego jak i kupionego od sąsiada materiału siewnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbar 0 Napisano 20 Stycznia 2014 jeśli była drobna to miała mtz 35to tym bardziej przerażające jest ile tych nasion wysiał na metrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidlubelskie 0 Napisano 20 Stycznia 2014 korekta cen pszenicy trwa w najlepsze, kiedy się to skończy widzi ktoś jakieś światełko w tunelu ? jak to jest Z TĄ KUKURYDZĄ Z UKRAINY, BĘDĄC W UNII MOGĄ TAK NAS TYM TOWAREM ZALEWAĆ ONI CŁO JAKIEŚ PŁACĄ CZY JAK TO JEST? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fort 1234 0 Napisano 20 Stycznia 2014 ceny podobnie jak w zeszłym roku zaczęły spadać po nowym roku tylko że w 2013 zaczęły spadać po 15 lutego w tym roku trochę wcześniej i niestety prawdopodobnie jeszcze spadać będą może coś koło kwietnia maja coś drgnie w górę.Ja miałem wywozić dziś ale wczoraj [ niedziela] rano przywitała lubelszczyznę śniegiem i lodem niestety nie mam warunków na transport zresztą nie tylko ja .A propo ukrainy na niejednym forum pojawiały się posty na temat możliwości produkcyjnych ukraińskiego rolnictwa ,a mianowicie tego ze ukraina może wykarmić całą europę , jeszcze ukrainę wziąć do unii i lubelszczyzna padnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 20 Stycznia 2014 tak jak zauważyłeś niedługo się okaże, czy obecny zjazd zostanie pogłębiony czy też będzie jeszcze szansa na wyczyszczenie magazynów, ale to jest najmniejszy problem, obawiać należy się trwałego spadku cen surowców rolnych, duże gospodarstwa mają pozabezpieczane środki na przetrwanie kilku lat, ale mniejsze mogą mieć spore problemy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatoNastki 0 Napisano 20 Stycznia 2014 kissmy nie byłbym taki pewny. Większe gospodarstwa to większe inwestycje, a inwestycje to kredyty.... w kryzysie tez je trzeba spłacać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidlubelskie 0 Napisano 21 Stycznia 2014 u mnie też zasypane nie ma jak się ruszyć cenę 75 na ręke wczoraj mi proponowano ale to się w każdej chwili może zmienić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikmik 0 Napisano 22 Stycznia 2014 U mnie miało być 75+vat ale znalazł sie rozkruszek i du.. Kilka ton nie weszło na samochód i zostało na magazynie.Zrobiłem ze 20 prób na robactwo i nie znalazłem NIC. W tym sezonie młyny i wszelkiego rodzaju handlarze tak walą w chu że ręce opadają. Albo niby troche parametry nie takie,w pszenicy opadanie zdziebko za małe, w życie za duże i chleb będzie pękał a to chyba robak jest bo w tym roku bo u każdego jest i trzeba bedzie zagazować ... Rece opadają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 22 Stycznia 2014 ja zawiozłem próbkę do pewnego młyna i też rozkruszka znaleźli, później do Kapki i nic, wywiozłem kilkadziesiąt ton i bez zastrzeżeń, chyba te laboratoria walą w ch.... aby zbić cenę, a ktoś może przywiezie po niższej cenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidlubelskie 0 Napisano 24 Stycznia 2014 jak u was z okrywą śnieżną?... u nas na warstwę śniegu napadało deszczu zamarzającego zrobiła się 2cm skorupa lodu i na to napadało jakieś 5 cm śniegu ziemia pod spodem nie koniecznie zamarzła ciekawe czy nie będzie się dusiła pszeniczka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flamenko 0 Napisano 24 Stycznia 2014 u mnie sniegu zero. wszystko pokryte gruba warstwa lodu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szymon87 0 Napisano 26 Stycznia 2014 jakei robicie zabiegi na t1 i t2 nawozenie kolo 160 n , pszenica legenda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbar 0 Napisano 27 Stycznia 2014 Ja planowałem na pierwszy Falcon, a na drugi Duett, ale zobaczymy jeszcze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 27 Stycznia 2014 jakei robicie zabiegi na t1 i t2 nawozenie kolo 160 n , pszenica legendadobrze ją skróć bo to jedna z najwyższych odmian. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach