Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

czyli lisc flagowy moze juz byc i 0,2l nie zaszkodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy powiedzcie mi na co działa SPIROKSAMINA. Napewno na mączniaka i na co jeszcze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@flamenko według HGCA spiroksyamina działa na mączniaka i rdze.

Panowie a jak to jest w końcu z tym CCC bo na etykiecie od Moddusa w tym roku było napisane że mieszanine Moddus+CCC można stosować w pszenicy od pierwszego do trzeciego kolanka a w kwietniowym TopAgrar w artykule o regulatorach wzrostu zbóż jest wzmianka że w fazie liścia flagowego można stosować mieszanine etefonu z CCC???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam pytanie, odbił mi przetacznik bluszczykowy i trochę przytulia, czym mogę to jeszcze poprawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DZIŚ W DZIEŃ NADAJĄ 13-14 C A W NOCY OK 0 -1 CZY W TAKICH WARUNKACH GRZYBÓWKĘ MOŻNA ROBIĆ ALBO CZY JEST SENS? PRYSKAM SARFUNEM + CORBEL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ktoś w jarej pszenicy zauważył już wschody owsa głuchego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
DZIŚ W DZIEŃ NADAJĄ 13-14 C A W NOCY OK 0 -1 CZY W TAKICH WARUNKACH GRZYBÓWKĘ MOŻNA ROBIĆ ALBO CZY JEST SENS? PRYSKAM SARFUNEM + CORBEL

Nie wiem czy jest sens pryskania tymi środkami, sarfunem nigdy nie pryskałem a po corbelu jestem bardzo zawiedziony . Środek z grupy morfolin a jednak to nie jest ten sam skład co w Leandrze lub Lotusie. Sam pryskałem jedno pole bardziej porażone monczniakiem Leandrem po czym te odmiany mniej podatne na mączniaka corbelem . Efekt oprysków jest zgoła odmienny po Leandrze rośliny czyściutkie a po corbelu na dolnych liściach i łodydze biały nalot. Dodam że do każdego dodawałem 0,5 l propicanazolu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

chciałbym się zapytać jakie środki i w jakim terminie dajecie na drugi zabieg przeciw wyleganiu

na pierwszy zabieg poszedł Modus i Antywylegacz Płynny,w tamtym roku było to trochę za mało, wyległo, więc zastanawiam się co jeszcze zastosować ,proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj dałem Cerone 480 , ale szanse na ustanie pszenicy są marne. Dałem ok 90kg N/ha , ale stanowisko i idealny układ pogody, zrobiły swoje. Niestety zapowiada się żniwna gehenna, z ceną pewno tez.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam

chciałbym się zapytać jakie środki i w jakim terminie dajecie na drugi zabieg przeciw wyleganiu

na pierwszy zabieg poszedł Modus i Antywylegacz Płynny,w tamtym roku było to trochę za mało, wyległo, więc zastanawiam się co jeszcze zastosować ,proszę o pomoc

zrób poprawke moddusem 0.2 l lub medaxem 0.4-0.5l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie pszenica, pszenżyto i jęczmien to i tak bajka w porównaniu z żytem. Nigdy jeszcze nie leżało w taki sposob na 6 klasie ziemi i to mimo skracania - choć wiem że schrzaniłem bo dałem tylko 0,5lccc i 0,15 moddusa (pól dawki) - a teraz już zapóźno w życie. Ale kto by pomyślał że na Vi może być takie wybujałe?

Za to pszenżyto i pszenica dziś dostały 0,2 moddusa (wczesniej 0,9lccc i 0,3 moddusa) i raczej ustoją.

jaką faze ma u Was pszenica, pszenżyto ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
U MNIE PSZENICA W FAZIE LISCIA PODFLAGOWEGO.

U mnie podobnie czekam na flagowy, żeby być moze dać jeszcze drugi raz medaxu. Pszenżyto już dostało drugi raz, ale sadzę, że jak bedzie przepadywać to i to mu nie pomoże ustać....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi