osa21 0 Napisano 26 Maja 2017 Ale który system wybrałeś, siew bezpośredni, strip till czy uprawa agregatem i siew siewnikiem i po czym to zasiałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szu 0 Napisano 4 Czerwca 2017 tato myślisz ze no till agriculture ze pomylę systemy ja nie mam skompilowanych maszyn i siewnik do siewu bezpośredniego wszystko zwykle stopowe siewniki zrobiłem dwa razy talerzówka i założyłem siewnik z agregatem biernym i oczywiście konia 140 mogłbyć większy wiec z cała pewnoscia nie jest to system no til ani strip till rzepak był przedplonem ale jeden to działka nabyta i tam sa niespodzianki do dziś ale pszenica u mnie dużo lepiej wygląda niz u znajomego po kukurydzy on ma 1 klasy siewnik talerzy z agregatem talerzowym i to inna bajka co prawda siał 1 mies pozniej samą talerzówkę tez ma z innej bajki ale pszenice ma duzo słabszą od mojej mimo ze moja tez mogła by być lepsza na orkowym siewie rosła ona równo miernie i nie było problemu chwastów tu sa nie złe ale luz bo jak narazie jestem do przodu z wegetacja i kłosy juz prakwycznie w 30% wyskoczyły z liscia flagowego i nawet nie złe sa może lekko za gesta sie zrobila Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szu 0 Napisano 6 Czerwca 2017 to sa oczywiście pojęcia względne i umowne System orkowy ma wady i zalety system bez orkowy ma tez wady i zalety tylko wódka i kobiety sa dobre i bardzo dobre Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 6 Czerwca 2017 Po rzepaczysku i systemie bezorkowym nie miałeś problemu z samosiewami rzepaku, co dawałeś na chwasty, u mine idzie bezorkowo po buraku, ziemniaku i łubinie w tym roku może spróbuje też po rzepaku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szu 0 Napisano 8 Czerwca 2017 Pani pan jako nie liczny i który został ma wiedzie i zna ,,triki '' Moim celem nie jest pana wykosić z forum mało tego sam juz sie zastanawiam nad daniem pauzy albo usunieciem konta po burakach ziemniakach to nie ma problemu z uprawą i to nawet jest system orkowy mimo ze faktycznie nie było orki przed siewem oziminy lub zboża jarego z łubinem faktycznie to juz jest system bez orkowy i problem samosiewów rozwizuje zima z rzepakiem oz problem samosiewów rozwiązuje glifosat scien mimo ze rzeprk był dedykowany jeszcze raz jest dedykowana bez grubera nie da rady inaczej a Glen 3 do 5 gr jesienia to koszt minimalny a wiosną HELM - podróbka Granstaru 20 g na samosiewy nawet 15 działa to tez koszt nie ogromy Generalnie samosiewy nie sa najwiekszym problemem tylko inne chwasty który sa na danym polu taki chaber potrafi odbijać fiołek polny , przytulia to lubi stanowiska po glifosacie No i znowu nie wiem dlaczego chłopy nie stosują Galaperu stron albo samego Galmetu przytulie 30cm lekko i tanio niszczy Ale ja juz chyba nawet nie jestem ciekawy dlaczego pzdr i życze wszystkiego najlepszego A w bez orkowym systemu trzeba widzieć jakich miko i makro elementów brakuje w poczatkowych fazach bo jak sie tego nie poda dolistnie to bedzie nie dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szu 0 Napisano 10 Czerwca 2017 Jak człowiekowi sie nie chce to juz tragedia system uprawy u mnie nie ma nic wspólnego z technologią uprawy . dzięki temu ze zmieniłem sposób nawożenia przyspieszyłem wegetację o 2 tyg lekko u mnie pszenica kwitnie na całego a u innych będzie kwitła za tydzień może dwa Skoro u mnie każda kwinie a tylko kilka działek mam bez orkowo to to nie jest przyczyna ze coś jest przyspieszonego a nie napisze co zrobilem inaczej bo to takie zabawne było macie głowy jak konie to trochę pogłówkujcie co zrobić by było dobrze czy to lepiej czy gorzej w żniwa sie okaże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maroLEK 0 Napisano 30 Lipca 2017 Wczorajszy falstart: pszenica, odmiana Arcadia, plon ok 6.5t/ha, wilgotność 17%. Dzisiaj powinno być lepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szu 0 Napisano 13 Sierpnia 2017 Pany taka pszenice zyczył bym sobie co roku system uprawy nie ma wiele do plonów i jakiość ale minimalnie lepsza była na orkowym ale najgorsza pszenica odała plon bliski dwu cyfrowego czy najlepsza przekroczyła nie napiszę bo cena jeszcze zjedzie i cena jest nie zła a moze wróci w okolice 750 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 22 Sierpnia 2017 macie głowy jak konie to trochę pogłówkujcie co zrobić by było dobrze I taki szacunek mam dla Ciebie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szu 0 Napisano 24 Sierpnia 2017 Ja pany każdego tu szanuje i każdego staram sie równo kratować wiadomo sa forumowicze których poznalem na innych forach np takie forum Forszmita -bieda łaczy tych ludzi ale kolega i na tym forum sie udzielał ale jest słaby kont do napraw wiec jest cicho z AF tez sa tu ludzie Panowie życie takie jest albo Ty kogoś zasza(słowo zostało usunięte)esz albo ktoś Ciebie warto znać zasady gry w szachy bo zycie to taka jedna wielka partia szachów jak ułozysz pionki i inne figrury tak grasz pzdr Wszystkich forumowiczów i przepraszam jak kogoś uraziłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbar 0 Napisano 3 Lutego 2018 Elo zyje ktos tu w ogole jeszcze?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomass12345 0 Napisano 4 Lutego 2018 Elo zyje ktos tu w ogole jeszcze??Żyje żyje tylko odechciewa się cokolwiek komentować jak potem trzeba się (słowo zostało usuniete) przez pół tematu z takim jednym upośledzonym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ikcomas 0 Napisano 8 Lutego 2018 to dawajcie do nas http://forum.farmer.pl/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 10 Lutego 2018 Ale tu nic się nie dzieje Forum umarło , zresztą bylo to do przewidzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 13 Lutego 2019 Kto umarł że nie ma kłótni? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wahise6 0 Napisano 18 Sierpnia 2022 Też jestem z lubelskiego i połowe mam dobrze wyglądającą a drugą gorsza ale posieje po 300 kg saletry /ha i powinna się rozkrzewić może uda mi się to w tym tygodniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coned37 0 Napisano 7 Grudnia 2022 Opinie o nawozach kompostowych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach