Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W czym problem przecież są środki przeznaczone właśnie do wyższych temperatur . przed chwilą zobaczyłem że np. na Dimezylu jest nawet napisane że preparat działa najlepiej w temperaturze ponad 15 st. C

w cenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czym będzie najtaniej oto jest pytanie czy ktoś zna na pamięć wszystkie środki , ich ceny i dawki - chyba nie . Ja tam idę do sklepu i dopiero tam podejmuję decyzję ( przecież w każdym miejscu jest inna cena i wybór chemikaliów też inny), zresztą ten co sprzedaje też powinien się na tym dobrze znać . U siebie jak kupuję to mówię co chcę zniszczyć i facet dopiero mi mówi co jest , jak to ma działać i ile bedzie kosztować .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwalczanie skrzypionki dimezylem lub Bi 58 nie ma sensu. I nie chodzi o tem. fakt - lepirj działają w wyższych. Oba są systemiczne (chodzi o działanie w roślinie) - są bardzo dobre do zwalczania mszycy, co do skrzypiuonki to każdy pyretroid jest dużo lepszy - kontaktowy na roslinie - ból to wysokie tem. Więc trochę poczekaj aż się ochłodzi ( kiedy ???) i jedź wcześnie rano ca 5.

A i są tańsze niż oparte o dimetoat.

Jak masz dużo mszycy to zrób mixa z nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wydaje mi sie ze w tym roku juz ja mamy z głowy bo 2 lata temu to miałem urwanie głowy a w tamtym roku juz było mniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@damian9871

Cześć. Wyszła średnio Hybnos - 6.4t/ha, a Hybnos 2B- 6.7t/ha.

Wysiew 15.09 - 150 nasion/m2

Nawożenie N- 175kgN/ha

Klasa IIIB,IVa w kompeksie 2,3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kiedy zaczynacie siew i jaka odmiana a takze ile siejecie na ha bo ja 300 kg na ha a jaki oprysk polecacie na wiosne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

próbowałeś siać hybnosa drugi rok z własnego rozmnożenia?robiłem tak z żytem F1 spadek plonu 10-15%, ciekwe jak w pszenicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Materiał z hybnosów nadaje sie na paszę. Obfite opady deszczu i opóżniony zbiór spowodowały że niektore ziarniaki sa porośnięte. Powiem szczerze, że tez mnie kusi aby spróbować posiać F1 z odsiewu. Słyszałem opinie o spadku plony do 20-30% . Roślina rozwija sie prawidłowo do fazy kwitnienia, póżniej natomiast nie nalewa. I to brakiem wypełnienia ziarniaków spowodowany jest ten spadek. A może poprostu zwiekszyć normy wysiewu o te 20-30% (do 200 roś/m2) aby zrekompensować straty. Firmy nasienne odpierają te sugestie twierdząc ze odbije się to na jakości ziarna (głównie parametry wyrównania). Ale paszówka przecież tez jest w cenie. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co dajecie pod ozima przedsiewnie chodzi o P K itp może jakaś polifoska M co sądzicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jadę superfosfatem pojedyńczym granulowanym 150 kg na ha + sól potasowa 60% po 100 kg na ha. Cena tego pierwszego 490 z soli 720.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
co dajecie pod ozima przedsiewnie chodzi o P K itp może jakaś polifoska M co sądzicie ?

Fosforan amonu i sól potasowa po ponad 150+150 /ha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest hybryda i i one inaczej zachowują sie niż kukurydza. Jak ma być co roku kwalifikowana odmiana to niestety. Zapewne zadziałała genetyka i oczywiście w tym roku średowisko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi