piootr 0 Napisano 27 Sierpnia 2006 co dajecie pod ozima przedsiewnie chodzi o P K itp może jakaś polifoska M co sądzicie ? Ja jak sięję po kukurydzy na kiszonke to 100 kg fosforanu i 100 soli , po jęczmieniu , pszenżycie jarym 150 fosforan , +150 sól Jak sieje polifoske M to 300 kg po kukurydzy i 400 kg po zbożach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 27 Sierpnia 2006 Jeśli chodzi o ten drastyczny spadek plonu, nie mam pojęcia, w pierwszym roku siałem tą pszenice 15 listopada, po ziemniakach, bez orki, dosłownie w błoto, w drugim roku siałem w normalnym terminie, pod koniec września, po grochu, dowaliłem pod korzeń 200 kg polifoski, wszystko w terminie, a plon do d..y, ale kuzyn miał to samo, więc to chyba tylko jednoroczna roślina. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 27 Sierpnia 2006 to się nie nadaje do siewu z własnego rozmnożenia w takim przypadku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 28 Sierpnia 2006 W tym roku wypróbowałem odmianę pszenicy Kobiera 5,8 tha oraz Finezję 5,2 t/ha. Czy ktoś uprawiał odmianę ANTHUS. Proszę o opinię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 28 Sierpnia 2006 Na ile przed siewem orzecie pod pszenicę i kiedy dajecie nawozy? Ja nawozy i orka 2-3 tygodnie przed siewem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alek 0 Napisano 28 Sierpnia 2006 ja tak samo, tyle że mam przy pługu włóke, pózniej robie agregatem i sieje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 28 Sierpnia 2006 Ja orze pare ha sieje nawóz a potem agregat i siew można powiedzieć że nawet tego samego dnia co zaorane to jest i zasiane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 29 Sierpnia 2006 Z pszenicą jest jak z żytem hybrydowym jeden rok i do widzenia.Jeśli nie ma sie czym ugnieść gleby przed siewem to zalecają orać 2tyg przed przewidywanym siewem.Jeśli zaorze sie przed samym siewem i przeleci zwykłym agregatem z wałmi strunowymi i jeszcze trafi sie na susze to raczej nie ma co liczyć na równe wschody.Ale w tym roku susza raczej nam nie grozi.Stosował ktoś może nawozy Kemira? Sa one coś warte?Do tej pory stosowałem Sól i Fosforan ale strasznie zakwaszają glebe, mysle o przejściu na nawozy wieloskładnikowe z Ca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 29 Sierpnia 2006 są to dobre nawozy każda granula ma ten sam skład ale cena jak dla mnie jest nie do przyjęcia.wole sól i fosforan i wapnowanie co kilka lat.stosując kemirę nie unikniesz wapnowania fakt dawki ca będą niższe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 29 Sierpnia 2006 stosowałem kiedyś Amofoske ( nie pamiętam składu) ale reklamowali ją jako nawóz neutralny Fakt miał coś kolo 27% Ca ale jeśli był suchy rok to strasznie długo sie rozkładał.Robiłem analizy bleby i mam wysokie lub b. wysokie zawartości P i K w glebie dlatego chce przejśc na kilka lat na nawozy wieloskładnikowe bo nie zależy mi zbytnio na tym aby w nawozie było dużo P K a bardziej na Mg ,Ca i innych mikroskładnikach. Co polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 30 Sierpnia 2006 amofoski to się rozkładają w porównaniu do lubofosów te to nawożenie na lata.mają dużo mikroskładników ale moim zdaniem wszystkie nawozy niskoprocentowe też je mają i ca bo przecież jakiś nośnik musi być Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 30 Sierpnia 2006 Znajomy kupował nawiosne na kukurydze kemire z mocnych pamiętam że maiła 28 potasu i pod kukurydza dawał 1 bigbaga na ha i kukurydza spoko płacił 1000 za tone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 30 Sierpnia 2006 Wieloskładnikowe nawozy stosuję tylko na wiosnę jako nawożenie uzupełniające (podobno jak w jednej granulce kilka składników to szybciej są dostępne) a na zimę podstawowe pod pług sól potasowa i fosforan mocznik tylko roztwór 5-20% dolistnie lub 25-30% na słomę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 31 Sierpnia 2006 Jak sądzicie co da lepszy efekt pod pszenicę 200 kg fosoranu amonu - 36 N - troszeczkę za dużo jesienią, przedplon rzepak, czy może 100 kg superfosfatu + 100 fosforanu, do tego oczywiście sól 150kg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 31 Sierpnia 2006 daj 150kg/ha fosforanu i będzie dobrze, po co 200 aż takie masz niedobory? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 31 Sierpnia 2006 Pszenica ozima LEGENDA zarejestrowana w 2005r Grupa A parametry i plon dość ciekawy ma ktoś jakieś doświadczenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
timi99 0 Napisano 1 Września 2006 Czy ktoś z was siał taka odmiane jak soraya albo wie cos o niej ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 1 Września 2006 Znajomy ją chwalił mówił że jak zawiózł na młyn to takie parametry mu wyszły że ze 2x je powtarzali bo nie mogli uwierzyć. Tylko jej dopękał wszystkiego, a zaprawy i opryski z górnej półki dawał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
timi99 0 Napisano 1 Września 2006 To dobrze ja ja kupuje po 830 zlotych koles mowi ze to tanio w porownaniu z innymi pszenicami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 1 Września 2006 Teoretycznie SORAJA wg bonitacji wskaźników technologicznych to pomiędzy chlebowa paszowa końcówka B http://www.ihar.edu.pl/img/5228764f.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 12 Września 2006 Jakie herbicydy stosujecie jesienią w pszenicy, w jakich terminach i jaki jest koszt. czy może ma ktoś doświadczenia z LENTIPUREM FLO i jaki oprysk stosuje na wiosnę jako uzupłnienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek 0 Napisano 15 Września 2006 zależy od gleby i występowania chwaściorów ale ja polecam Maraton z Gleanem, a na wiosnę śpisz i nie stresujesz się ze temperatura nie taka albo że deszcze ciagle popadują Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacko 0 Napisano 16 Września 2006 ja też Maraton ca 4 l + Glean ca 5 g - ważne by dawać na szpilke - i spokoj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek 0 Napisano 16 Września 2006 ja zjechałem na 3,5 litra (za poradą doradcy) na lżejszych ziemiach i wytrzymał z powodzeniem!!!!Trzeba uwazać jednak na modrak bo Maraton ogólnie hu... mu robi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacko 0 Napisano 17 Września 2006 darku - racja, wtedy dobrze wiosna do ccc dodac tak z 10 g granstaru,a glen jesienia wlasnie glownie na chabra i rzepak (samosiewy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach