szopen72 0 Napisano 14 Czerwca 2008 Jak zostawisz to może się wywalić i koszenie będzie ciężkie, rosa wolno będzie schodzić i szybko wieczorem namięknie. Ale jak to teraz zwalczyć? Trochę późno, może glifosat przed zbiorem ułatwi koszenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qki 0 Napisano 14 Czerwca 2008 A od czego i do czego jest ten Glisofast? Przed zbiorem? To jak go popryskać żeby nie stracić zboża? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 14 Czerwca 2008 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 14 Czerwca 2008 :shock: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 14 Czerwca 2008 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ralf 0 Napisano 14 Czerwca 2008 oj bo piszecie trudnymi pojeciami nie lepiej napisac rundup łatwiej sie domyslic wtedy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 14 Czerwca 2008 przeciez nikt nic nie mowi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 14 Czerwca 2008 Przepraszam to moja wina już więcej nie będę pisał szyfrem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 14 Czerwca 2008 A od czego i do czego jest ten Glisofast? Przed zbiorem? To jak go popryskać żeby nie stracić zboża? obserwuj: jak juz bizony zaczną ryczec i zboze dobrze zżółknie to wtedy ten glifosat-randup, klinik, gallup glyfos lub jak tam jeszce zwal, zastosuj w dawce 3l+w, albo sam 4 l....albo przetrzymaj az skruszeje i wtedy omlot tez dobrze pójdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesLaw 0 Napisano 15 Czerwca 2008 Z ta miotla najlepiej zadzwon do kwarantanny i zapytaj czym ja zwalczyc napweno wiedzia jak rozwiazac twoj problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 15 Czerwca 2008 a umnie zauważyłem że mam bardzo duzo głuchego owsa na jednym przejeżdzie opryskiwacza i podejrzewam ze chyba nie dowałem środka na owies głuchy, bo na reszcze nie ma żadnych chwastów, czy teraz można czymś jeszcze pryskać na owies? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesLaw 0 Napisano 15 Czerwca 2008 Przed kwitnieniem Puma napewno sobie poradzi.Wracajac do wczesniej omawianych podsechnietych koncowek liscia flagowego jestem przkonany ze bylo to skutkiem suszy czyli szok termiczny w tej chwili pszenica peknie kwitnie ale pojawily sie w bardzo malym stopniu biale koncowki klosow ew w srodkowej czesci klosa po kilka bialych zarniakow jest to zapewne fuzarioza klosow nie wiem chyba pryskal nie bede bo poszedl Amistar z Eskudo na lisc flagowy dotyczy to glownie pszenicy Anthus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 15 Czerwca 2008 te białe kloski to zapewne efekt zerowania jakis robali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 15 Czerwca 2008 Przed kwitnieniem Puma napewno sobie poradzi.Wracajac do wczesniej omawianych podsechnietych koncowek liscia flagowego jestem przkonany ze bylo to skutkiem suszy czyli szok termiczny w tej chwili pszenica peknie kwitnie ale pojawily sie w bardzo malym stopniu biale koncowki klosow ew w srodkowej czesci klosa po kilka bialych zarniakow jest to zapewne fuzarioza klosow nie wiem chyba pryskal nie bede bo poszedl Amistar z Eskudo na lisc flagowy dotyczy to glownie pszenicy Anthus moze susza ma jakis wplyw na dzialanie triazolu, ale o szoku termicznym nie ma mowy bo ja pryskalem wieczorowa porą, a dowody na triazol podpala liscie to zdjecie ponizej. poza tym tam gdzie poszla wieksza dawka np na uwrociu gdzie lanca stala w miesjcu przy zawracaniu jest czerwono jak cholera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TJ206 0 Napisano 15 Czerwca 2008 Qki mnie się wydaje że już nic nie zrobisz z tą miotła,pszenica się nie przewróci a ubytek plonu będzie do 10% a koszenie ustaw sobie w dni słoneczne od11 do 18 i nie będzie problemu z koszeniem tylko sita w kombajnie należy częściej czyścić. W następnym roku zastosuj ATRIBUT60g/ha weżmie owsik i miotłe tylko nie pryskaj wczesną wiosną tylko jak wzejdzie owsik [jeśli go masz] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtus 0 Napisano 15 Czerwca 2008 Co do tej miotły, jak Ci bardzo zależy to popytaj o Atlantis. Kiedyś słyszałem jak ktoś opryskałen właśnie Atlantisem na miotłe, kiedy pszenica była w fazie kłoszenia i podziałało. Powtarzam, że tylko słyszełm. Decyzja nalezy do Ciebie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 16 Czerwca 2008 czy ktos wie dlaczego w dolnych pietrach klosa brakuje kilku ziarek? jaki robie blad i kiedy? a jak jest u was? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 16 Czerwca 2008 To nie mus być twój błąd, chociaż może być to brak nawozu w końcowej fazie i wtedy mim początkowego potencjału pszenica reguluje ilość ziarna które może wykształcić. Bardziej prawdopodobna jest w tym roku inna przyczyna, brak wody i reakcja rośliny będzie taka sama. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian P. 0 Napisano 16 Czerwca 2008 Co do tej miotły, jak Ci bardzo zależy to popytaj o Atlantis. Kiedyś słyszałem jak ktoś opryskałen właśnie Atlantisem na miotłe, kiedy pszenica była w fazie kłoszenia i podziałało. Powtarzam, że tylko słyszełm. Decyzja nalezy do Ciebie Mój znajomy dawał w fazie kłoszenia Atlantis 0,2kg/ha + Trend 0,2l/ha + Siarczan magnezu 1kg/ha. Zniszczyło ok. 80% chwastów. Ja polecam przed zbiorem glifosat 360SL (Rundup) 2l/ha+ Mocznik 5kg/ha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian P. 0 Napisano 17 Czerwca 2008 Dzisiaj dajemy oprysk na grzyba i na mszyce.Folicur Plus 0,6l/ha + Fastac 0,12l/ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidlubelskie 0 Napisano 17 Czerwca 2008 panowie czy mak w pszenicy jest szkodliwy bo pryskałem apyros 20g + tomigano.4l i jest czysto poza wspomnianym makiem pszenica ładna wygląda na 5 t/ha tylko chumor psuje mak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 17 Czerwca 2008 panowie czy mak w pszenicy jest szkodliwy bo pryskałem apyros 20g + tomigano.4l i jest czysto poza wspomnianym makiem pszenica ładna wygląda na 5 t/ha tylko chumor psuje makszkodliwy spokojnie poza tym ze ch...wo wyglada niczym nie grozi zmien mieszaninie bo chyba sie nie sprawdza z tego co piszesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 18 Czerwca 2008 czy ktos wie dlaczego w dolnych pietrach klosa brakuje kilku ziarek? jaki robie blad i kiedy? a jak jest u was? w żadnym wypadku to nie jest twój błąd to niestety susza u mnie późniejsze odmiany zrzuciły cztery ostatnie pięterka ziarniaków nawet plewa sie ni uchowała natomiast na odmianach które wcześniej sie wykłosiły i zarwały trochę wody z majowych deszczy to są całe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 18 Czerwca 2008 U nas na południowym wschodzie nie było suszy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturonas 0 Napisano 19 Czerwca 2008 A unas się zaczyna jeszcze 4-5dni bez deszczu i zboża na lepszych kawałkach zacznie" siedać"bo na górkach i gorszej ziemi już siadło, jęczmień bieleje a pszenica ozima ma jeszcze tylko zielony kłos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach