juju 0 Napisano 8 Sierpnia 2010 a ja mam pytanie...nie wiem, moze ktoś już predzej gdzieś na forum poruszył ten problem, ale z góry dziękuję za odp. otóż...doszły mnie słuchy, ze jako młody rolnik przez 3 lata nie będę mogła podjąć pracy, zeby nie być jednocześnie ubezpieczona w dwóch miejscach. Okmogę jednak dalej się uczyć- czy jeżeli chciałabym się doktoryzować, za co jednocześnie uczelnia mi jakąś niewielką kwotę płaci, to jest to odbierane jako nauka czy praca? i czy to koliduję z przejeciem przeze mnie gospodarsta jako młody rolnik? i jeszcze jedno- czy jak ojciec przepisze mi gospodarstwo sam jednoczesnie idąc na rente, to czy mogę zrezygnować z programu młodego rolnika i podjąć inna pracę?bo rozumiem, ze dopiero przejecie 75 tys. zobowiązuje mnie do tego, ze nie mogę nigdzie indziej podjąc pracy tylko na gospodarce... ii czy jak tata nie dostanie renty, a przepisze mi gospodarstwo to mam jeszcze szanse na program młodego rolnika? pomimo że tata renty nie dostanie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 8 Sierpnia 2010 primo- brak możliwości podjęcia pracy wiążę się z jednym ze zobowiązań czyli koniecznością podleganiu ubezpieczeniu społecznemu rolników w KRUS w pełnym wymiarze secundo- jeśli doktoryzacja nie wiąże się z podpisaniem umowy o pracę bądź umowy zlecenia to z dokształcaniem nie powinno być problemu o ile nie uniemożliwi ono prowadzenia osobiście gospodarstwa rolnego tertio- przejmujący o ile nie powiększa gospodarstwa to musi ubiegać się o pomoc w ramach działania ułatwianie startu młodym rolnikom, ale nie wiem co się stanie jeśli ktoś się wycofa z premii, z pewnością będzie musiał ją zwrócić z odsetkami, w poprzednim naborze rent mimo zobowiązania przejmującego do prowadzenia działalności na przejętych gruntach przez 5 lat niewypełnienie go nie wiązało się z żadnymi konsekwencjami quatro- jest to możliwe otrzymanie premii przez osoby, które nabyły gospodarstwo w drodze darowizny po ukończeniu 18 roku życia ale w trakcie nauki w systemie dziennym quinto- najlepszym rozwiązaniem będzie sprecyzowanie pytań i złożenie ich z prośbą o odpowiedź do OR ARiMR (można to uczynić również za pośrednictwem poczty e-mail niektóre oddziały udzielają odpowiedzi na bieżąco lecz niekiedy należy oczekiwać ponad miesiąc na odpowiedź, stąd warto wysłać pismo również za pośrednictwem konwencjonalnej poczty), natomiast w przypadku bezpośredniej rozmowy proszę pytać o podstawy prawne (konkretnie sprecyzowane, gdyż często można zostać wprowadzonym w błąd) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach