Skocz do zawartości
juju

młody rolnik a nauka

Rekomendowane odpowiedzi

a ja mam pytanie...

nie wiem, moze ktoś już predzej gdzieś na forum poruszył ten problem, ale z góry dziękuję za odp.

otóż...

doszły mnie słuchy, ze jako młody rolnik przez 3 lata nie będę mogła podjąć pracy, zeby nie być jednocześnie ubezpieczona w dwóch miejscach. Ok

mogę jednak dalej się uczyć- czy jeżeli chciałabym się doktoryzować, za co jednocześnie uczelnia mi jakąś niewielką kwotę płaci, to jest to odbierane jako nauka czy praca? i czy to koliduję z przejeciem przeze mnie gospodarsta jako młody rolnik?

i jeszcze jedno- czy jak ojciec przepisze mi gospodarstwo sam jednoczesnie idąc na rente, to czy mogę zrezygnować z programu młodego rolnika i podjąć inna pracę?

bo rozumiem, ze dopiero przejecie 75 tys. zobowiązuje mnie do tego, ze nie mogę nigdzie indziej podjąc pracy tylko na gospodarce...

ii czy jak tata nie dostanie renty, a przepisze mi gospodarstwo to mam jeszcze szanse na program młodego rolnika? pomimo że tata renty nie dostanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

primo- brak możliwości podjęcia pracy wiążę się z jednym ze zobowiązań czyli koniecznością podleganiu ubezpieczeniu społecznemu rolników w KRUS w pełnym wymiarze

secundo- jeśli doktoryzacja nie wiąże się z podpisaniem umowy o pracę bądź umowy zlecenia to z dokształcaniem nie powinno być problemu o ile nie uniemożliwi ono prowadzenia osobiście gospodarstwa rolnego

tertio- przejmujący o ile nie powiększa gospodarstwa to musi ubiegać się o pomoc w ramach działania ułatwianie startu młodym rolnikom, ale nie wiem co się stanie jeśli ktoś się wycofa z premii, z pewnością będzie musiał ją zwrócić z odsetkami, w poprzednim naborze rent mimo zobowiązania przejmującego do prowadzenia działalności na przejętych gruntach przez 5 lat niewypełnienie go nie wiązało się z żadnymi konsekwencjami

quatro- jest to możliwe otrzymanie premii przez osoby, które nabyły gospodarstwo w drodze darowizny po ukończeniu 18 roku życia ale w trakcie nauki w systemie dziennym

quinto- najlepszym rozwiązaniem będzie sprecyzowanie pytań i złożenie ich z prośbą o odpowiedź do OR ARiMR (można to uczynić również za pośrednictwem poczty e-mail niektóre oddziały udzielają odpowiedzi na bieżąco lecz niekiedy należy oczekiwać ponad miesiąc na odpowiedź, stąd warto wysłać pismo również za pośrednictwem konwencjonalnej poczty), natomiast w przypadku bezpośredniej rozmowy proszę pytać o podstawy prawne (konkretnie sprecyzowane, gdyż często można zostać wprowadzonym w błąd)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi