Skocz do zawartości
Don

czy warto kupić plandeke na okrycie stogu bel?

Rekomendowane odpowiedzi

Na allegro jest tego sporo 15x20m kosztuje około 300zł, chciałbym wiedziec jak to się sprawdza i czy ta plandeka starczy na sezon bo sniegi , deszcze ją przerwą, czy też będzie służyła latami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Folia kiszonkarska jest lepsza pod warynkiem że starczy na cały kopiec i będzie u dołu obsypane ziemią inaczej wiatr zrobi swoje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Witam!Według mnie warto kupić plandeke i okryć sterte ze słomą lub sianem ale pod warunkiem że się ją pożądnie zabezpieczy.Ja używam plandek i ostatnio kupiłem taką z tych tańszych i mam ją drugi rok -tzn jest okryta sterta ze słomą i ma się całkiem dobrze ale cała sterta jest przyduszona tzn -plandeka -oponami samochodowymi ,leżą one od samego szczytu i są wiązane sznurkiem od prasy i dowiązane są następne opony na obie strony i tak aż do dołu.Sznurki najlepiej stosować podwójnie i jak najgrubszy np.tex2500 bo te cieńsze od słońca kruszeją i opony spadają i trzeba je ponownie wiązać.Tak zabezpieczona sterta jest i sucha i plandeka nie fruwa co wydłuża jej użytkowanie i trwałość plandeki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polipropylen - plandeka lekka - tak jak worki od paszy na słońcu giną

jedyne co moze przetrwać to folia z UW na sezon a i ta plandeka też może da rade sezon takie moje odczucie chyba ze na wiosne zdejmiesz to dłużej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi