piotrekKALIN 0 Napisano 12 Sierpnia 2010 Witam.Co zrobić bo prasa mi się zapycha w słomie jak jest sucha-czy to normalne??W sianie idzie normalne.A może da się coś zrobić żeby się nie zapychała?Proszę o odpowiedz i pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ciemnyarek 0 Napisano 19 Sierpnia 2010 Mam również prasę Carraro,pracuję nią od trzech lat i zapchała mi się na słomie może ze trzy razy.Nic nie kombinowałem.Wydaje mi sie że zdarzyło się to jak słoma byla za sucha i za krucha.Teraz to jak zaczynam nawijanie to robię to delikatniej,na początku po prostu jadę wolniej,jak słome ''porwie''łańcuch to można już zaganiać.Na Carraro nie narzekam,jestem z niej bardzo zadowolony.Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrekKALIN 0 Napisano 30 Kwietnia 2011 Panowie co mogę zrobić z tą belarką żeby dobrze szło w słomie?A co najważniejsze czy jadę szybko czy wolno to się zapycha i też wyrzuca słomę ze środka na widły jak jest pełniejsza belarka i później złapie to co wyrzuci i zaczyna trzeszczeć,jakby coś przepuszczało,bo bela robi się nie foremna-szok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ciemnyarek 0 Napisano 10 Maja 2011 Witam.U mnie zaczęły się robić nieforemne baloty jak poluzował się główny łańcuch.Na początku to były jak oszlifowane,takie ładne.Potem robiły sie postrzępione.Naciągnąłem łańcuch i poprawiło się.Nie wiem tylko jak mocno ma być napięty ten łańcuch.Nie chciałem przesadzić i dużo nie naciągałem.Ale poprawiło się.A co do problemów z wciąganiem słomy to trudno powiedzieć.A są wszystkie nagarniacze na dole w prasie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrekKALIN 0 Napisano 31 Maja 2011 A jak się naciąga ten łańcuch??Mam ją od nie dawna i mało wiem o belarkach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ciemnyarek 0 Napisano 1 Czerwca 2011 Witam.Jak Podniesiesz klapę jak to wyrzucania balota to śruby do naciągnięcia łańcucha są na tej klapie co będzie w górze.Usytuowane są po obu stronach prasy.Musisz pokombinować tymi śrubami.Ja ustawiałem na "wyczucie",i poprawiła się jakość balotów.Mój łańcuch był na tyle luźno że "naszedł" na zębatkę z tyłu i zablokowało go,po prostu stanęło wszystko.Ja mam Carraro 4 lata i na razie nie narzekam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekka 0 Napisano 1 Czerwca 2011 Miałem kiedyś podobny problem, tyle że z prasą morra.Okazało się, że był to wadliwy egzemplarz. Przespawaliśmy całe jajo mimośrodu tak żeby palce chowały się później. Dodatkowo przechyliłem ją na zaczepie bardziej do tyłu. Od tej pory chodzi jak żyleta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrekKALIN 0 Napisano 3 Czerwca 2011 Dzięki chłopaki i jutro pokombinuję.a mam jeszcze taki przypadek z tą prasą,że jak złapie przechyłu lekkiego i też jak ciągnik jest wyżej a prasa niżej lub odwrotnie,to strasznie coś w niej trzeszczy,łomocze-to chyba na sprzęgle.Mam miejscami nierówną łąkę.Czym to może być spowodowane i czy to normalne?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ciemnyarek 0 Napisano 4 Czerwca 2011 Trudno powiedzieć czy to sprzęgło.A czasem nie Masz za nisko opuszczonego podbieracza na tym małym kółku?Na nierównościach za bardzo pręty podbieracza "ryją"w ziemię.I może wtedy zgrzytać.Ja na poczatku miałem problem że po podniesieniu klapy nie stawał łańcuch.Jak sie okazało to przy sprzegla kłowym wysunęła się śruba zabezpieczająca i mechanizm sie nie rozłączał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrekKALIN 0 Napisano 4 Czerwca 2011 ja też wcześniej miałem tak,że na sprzęgle się nie zazębiało i ciągle mi spadało,bo na tym zabezpieczeniu mi się przesuwało.Aż mechanik wsadził tulejkę przy sprzęgle i teraz jest git.A to nie podbierak,to wali czasami aż prasa podskakuje i ciągnikiem szarpie.A na prostym idzie idealnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekka 0 Napisano 4 Czerwca 2011 Trudno tak doradzać na odległość jak się nie słyszy co się tłucze.Może faktycznie masz luźne łańcuchy i jak jedziesz z góry lub pod górę to poprzeczki łapią za coś i włącza się sprzęgło. Mogły też paść łożyska na wałku, który napędza łańcuch i całość lata jak sama chce i też zatrzymuje prasę. Masz szczęście, że to nie polska prasa, bo tam każde złapanie poprzeczek to ich wygięcie i wymiana. Czy jak słychać ten hałas to łańcuch z poprzeczkami chodzi czy zatrzymuje się? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrekKALIN 0 Napisano 5 Czerwca 2011 Łańcuch chodzi Darek.Ale żeby był luźny łańcuch,to pewnie by bele brzydko wyglądały,a one są ładne.Być może to będzie jak piszesz,że łożyska są już padnięte. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrekKALIN 0 Napisano 26 Sierpnia 2011 Darku a w jaki sposób naciąga się łańcuchy??Tą sprężynę trzeba dociskać?Naprawdę nie mam pojęcia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrekKALIN 0 Napisano 26 Sierpnia 2011 Albo Ty Arku pomóż. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekka 0 Napisano 27 Sierpnia 2011 Pisał Ci o tym ciemnyarek kilka postów wcześniej."Jak Podniesiesz klapę jak to wyrzucania balota to śruby do naciągnięcia łańcucha są na tej klapie co będzie w górze.Usytuowane są po obu stronach prasy.Musisz pokombinować tymi śrubami." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ciemnyarek 0 Napisano 2 Września 2011 Witam.Piotrek te sprężyny trzeba chyba dociskać,tzn dokręcać te nakręki.Słuchajcie,miałem w tym roku taki problem z prasą.Jak palec prowadzący sznurek był w maksymalnym wychyleniu ,patrząc z ciągnika w prawą stronę,to rwało mi sznurek.Myślałem że to wina wyrobionych rowków na tym palcu,czy rowków na przelotce.Ale zlikwidowałem je,zeszlifowałem na gładko i też jeszcze czasem zrywało.Pomogło dopiero jak okręciłem ten ogranicznik tak żeby sznurek ślizgał się po gładkiej farbie.Przedtem na ograniczniku nie było farby i może sznurek miał za duże opory na pordzewiałym ograniczniku.Sam już nie wiem.Ale potem już nie zrywało.Mieliście kiedyś takie problemy?Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrekKALIN 0 Napisano 2 Września 2011 Dzięki.Arek przesmaruj też tą dolną chropowatą rolkę co pociąga sznurek.Weź oleju w strzykawkę i igłę wbij w gumową podkładkę(szczelinkę) i wlej,lub jakoś smarem powciskaj w te szczeliny,bo te rolki często się przypiekają i trzymają sznurek i może rwać-też tak miałem.A tak w ogóle to te prasy mają to do siebie że słabsze i cienkie sznurki się rwą.Ja zawsze kupuję grube i jest ok.Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ciemnyarek 0 Napisano 2 Września 2011 Witam!Dzięki za radę.Na początku jak kupiłem tę prasę to "jechałem" na tym najbardziej cienkim sznurku.Ale zaczęło mi zrywać i kupuję teraz ten grubszy.Do tej pory nie było problemu.Zobaczę co z tym frezowanym kółkiem.Ale ogólnie to nie narzekam na tą prasę.Ludzie u nas mają i Sipmy i Warfamy i różne firmówki,ale czasami w suchej słomie nie "idą" im te prasy.A moja zwija wszystko i zawsze.Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrekKALIN 0 Napisano 2 Września 2011 Arku u mnie też już jest wszystko w porządku z prasą.Troszkę ją podremontowałem,opuściłem zaczep w prasie i teraz idzie w suchej słomie aż miło.A co niżej pisałem że mi szarpało prasą to był podbierak do remontu.No i teraz jestem z niej bardzo zadowolony.Leciutka,cichutka i zwija wszystko aż miło.Tylko Arku tej rolki nie zdejmuj,bo później ją cholernie ciężko złożyć,bo tam te kulki z niej wylecą i ciężko je później wsadzić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach