wiesaw 0 Napisano 29 Kwietnia 2007 Wartoscpokarmowa sucrosorgo 506 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 1 Maja 2007 Uprawa sorgo w mieszance z kukurydzą 2007-04-06 11:29 Sorgo cukrowe to roślina, która od kilku lat w Polsce ma wielu zwolenników. Dlaczego? Otóż jest to roślina, która doskonale radzi sobie w warunkach suszy i bardzo wysokich temperatur, tam gdzie kukurydza zaczyna cierpieć na brak wody, sucrosorgo nie przerywa wegetacji. Roślina ta jest uprawiana w mieszance z kukurydzą i jest w stanie zapewnić wysoki plon paszy. Odmianą przydatną do uprawy z kukurydzą na kiszonkę jest Sucrosorgo 506 firmy Syngenta. W Polsce nie wydaje nasion.Sukrosorgo 506 bardzo oszczędnie gospodaruje wodą, wykształca bardzo głęboki system korzeniowy, liście sorgo wyparowują mniej wody niż kukurydza, a w warunkach suszy wchodzą w stan uśpienia, i gdy tylko wilgotność wzrośnie natychmiast uaktywniają wegetację. Sorgo poleca się siać na glebach lekkich i o lekko kwaśnym odczynie –pH 5,6-6,5.Nawożenie na hektar podobne jak kukurydzy: 80-120 kg N; 30-60kg P i 60- 120kg K.Sorgo ma duże wymagania cieplne, gleba w czasie siewu powinna mieć 10-12 st C – jest to druga połowa maja, a zatem kukurydzę sieje się wcześniej. Sorgo w mieszance z kukurydzą wysiewa się 220-240 tys nasion na ha to jest 6-8 kg nasion na ha, a kukurydzę 70 tys.nasion na ha. Rozstawa rzędów 75-100 cm, odległości w rzędzie zależą od gęstości siewu i wynoszą od 5,5 cm do 6,7 cm. Nasiona rozprowadzane są w jednostkach siewnych zawierających 600 tys. nasion. Do siewu używa się siewników punktowych z tarczami wysiewającymi o otworach 2-3 mm.Sposób siewu zależy od jakości gleby – na lepszych glebach rośliny mogą być wysiewane w tych samych rzędach, tzn.sorgo w rzędzie 10-15 cm od rzędu kukurydzy, natomiast na glebach średnich i lekkich sieje się w osobne rzędy.Zwalczanie chwastów po siewie, ale przed wschodami roślin, obecnie brak herbicydów zarejestrowanych do odchwaszczania sorgo.Optymalny termin zbioru w stadium dojrzałości ziarna kukurydzy do zbioru na kiszonkę. Ponieważ sucha masa w sorgo gromadzi się wolniej do mieszanek powinno się dobierać mieszance kukurydzy przynajmniej o liczbie FAO 250.Kiszonka z sorgo dobrze się zakisza dzięki dużej zawartości cukru. Trzeba jednak pamiętać, że kiszonka z takiej mieszanki ma niższą wartość energetyczną niż z samej kukurydzy, ale większą niż z sorgo uprawianego w siewie czystym. Źródło: Farmer 3/2007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 0 Napisano 1 Maja 2007 aha ja mam mechanicznego z rolmaszu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawek1m@op.pl 0 Napisano 6 Maja 2007 witam mam pytanko: w tym roku planuje posiać 10 arów sorgo w mieszance z trawą saudańską tak na próbę - nie mam siewnika do buraków czy można to posiec w jakiś inny sposób?zasiew planuje pożytcie skoszopnym na zielonkę na słabej glebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 6 Maja 2007 Piszesz o nutrihoney Ja zastanawian się czy nie posiać go siewnikiem do zboża. Jak co 4 rządek to będzie koło 45cm. Tylko nie wiem czy zmieszczę się z wysiewem - 30kg/ha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tumar 0 Napisano 7 Maja 2007 Witam !! Mam dostep do siewnika buraków GAMA (dosc stary), na 6 rzedów. Odleglosc miedzy rzedami to 45 cm, wiec sorgo nasypie do codrugiego zbiornika. Jaka ma byc odleglość w rzedzie miedzy zairnkami. U siebie moge ustawić 18 albo 12, nie zaduzą przerwa?pozdrowienia, Adam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 7 Maja 2007 a nie lepie do kązzdego a iększe odległości w rzędzie?? bardziej równomiernie na 1m2 będzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marian892 0 Napisano 7 Maja 2007 Witam mam siewnik do buraków o rozstawie rzędów 50cm i nie mogę go zmienić. czy taki rozstaw rzędów może być?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 7 Maja 2007 ja co 50 cm sieje kukurydze więc i sorgo można Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostrogaj 0 Napisano 7 Maja 2007 Powiedzcie mi z jakich firm macie nasiona ????? Pytanie może dziwne. Ale z rzepakiem i kukurydzą to prosta sprawa. Te nasiona to nowum. Jakie odmiany i z jakich firm dystrybucyjnych macie. Ja dzisiaj posiałem nawet nie pół mogi. Dla sprawdzenia faktycznej siły kielkowania i co z tego będzie. Od sąsiada chcę się oddziielić. Moje nasiona są zaprawione chinook+sarfun+to co naj dla kukurydzy.... Gaucho....na moje życzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tumar 0 Napisano 8 Maja 2007 a nie lepie do kązzdego a iększe odległości w rzędzie?? bardziej równomiernie na 1m2 będzie Chyba tak zrobie, bo według przepisu producenta: miedzyrzedzia 75-100 cm, a odległosc nasion 6 cm, moim siewnikiem cieżko bedzie taki wynik uzyskać. Jak zasieje co 45 cm, ale za to nasiona co 12 cm to chyba na jedno wyjdzie, a sieczkarnia i tak weźmie...A probował ktos siac siewnikiem do kukurydzy, tylko pokombinowac z tarczami?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawek1m@op.pl 0 Napisano 9 Maja 2007 Piszesz o nutrihoney Ja zastanawian się czy nie posiać go siewnikiem do zboża. Jak co 4 rządek to będzie koło 45cm. Tylko nie wiem czy zmieszczę się z wysiewem - 30kg/ha. tak kupiłem nutrihoney i chyba posieję ręcznie. w tym roku tylko prubuje co z tego wyjdzie ok 10 arów. O postępach napisze a może i fotki jakies zapodam pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marrcin 0 Napisano 10 Maja 2007 witkapowiedzcie mi panowie w jakich odstępach od siebie siejecie nutri honey. kupiłem 60 kg na 3 ha i wiem, ze sieje się siewnikeim od buraków, rzędy co 45 cm, ale kurde w jakiej odległości od siebie ziarna, bo skoro ok 45000 ziaren przypada na kg, a 20 kg na ha to wychodzi 900 000 ziaren na hektar, więc dość dużo. Ja zawsze siałem kukurydze i poprostu jak to porównuje to nie moge sobie tego wyobrazić, przecież róniaca w wielkości ziaren jest kolosalna. Prosze was o pomoc, bo po niedzieli planuje to siać. Dzięki z góry. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 10 Maja 2007 Ja bedę siał poznaniakiem jak wyjdzie mi próba kręcona. Weź nasyp w jedną sekcję siewnika i jedź zobaczysz jak leci, miara i wszystko wiesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nstkp 0 Napisano 13 Maja 2007 Nikt z was nie siał czasem trawy sudańskiej. Miało być sorgo a dostałem to co jest, teraz nie wiem co z nim robić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 13 Maja 2007 Ja wczoraj posiałem nutri honey poznaniakiem wyszło mi koło 20 kg/ha. Zaraz popryskałem atrazyną i czekam na deszcz bo ziemia sucha jaj pieprz po życie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 13 Maja 2007 po poznaniaku będzie rosło kępkami chyba że masz idealny siewnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 13 Maja 2007 Ja wczoraj podorywkowym robiłem obornik po życie i mokro że hej ledwo dawałem rade 8 km /h jechać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 13 Maja 2007 po poznaniaku będzie rosło kępkami chyba że masz idealny siewnik a moim kleinem do buraków nie wysiałbym 25kg na ha za dużo nasion i pozatym drobniejsze kalibrażem od buraków. Jak sprawdzałem jak głeboko posiane to nie było źle przywadało co 2-3 cm ziarno, dość wolno jechałem 8 km/h więc nie powinno być źle a zresztą tak i tak do koszenia więc najwyżej się pomęczę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzik 0 Napisano 13 Maja 2007 witam !! ja mam ziemie 4 klasy i z powodzeniem siałem kukurydze okolo 1,5 h, wszystko było pieknie dopóki jeb....., pier..... dziki nie rozplemiły sie na potege !!w tym roku juz nie siałem bo nie było sensu szkoda roboty i nerwów.powiedzcie mi czy jak posieje sorgo to dziki bedą to wyżerać ?????czy siejąc poznaniakiem co 45 cm będzie ok /??ile mam tego wysiac na h ???? musze sie zorientowac czy ktokolwiek w okolicy to sieje !!! czekam na odp !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 13 Maja 2007 Nie wim czy ktoś takie coś stosował jk znicze (czerwone). Byłem u jednego co ma kurniki i sieje sporo kukurydzy i ma sporodików w okolicy. miał jakoś armatke gazowo ale to tylko 2 lata był spokój bo w 3 to prawie armatke przewróciły . Sorga to mogo nie ruszać bo nie ma kolb a im o nie chodzi.Co do roztawu rzędów to możesz i gąściej a rzadziej w rządku posiać. Będzie bardziej równomiernie na polu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzik 0 Napisano 13 Maja 2007 znicze nie pomagały, grodzenie płótnem wysokości 1,2 m tez nic nie dało, radio, petardy, pastuch pod napieciem 220v tez na nic, co 15 dniowe opryski dookoła pola hukinolem te nic nie dały tylko zbieraŁEM opierdol od dziewczyny i zagroziła mi ze jeszcze raz bede smierdział to zerwie ze mną !!! wiec co miałem robic !!! przestałem siac !!! mam pytanie !!!poszukuje kogoś kto to uprawia i mieszcza we wschodniej części mazowsza !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 13 Maja 2007 U mnie dziki w zaprawioną kukurydzę nie idą tylko spróbują i dalej nie ryją. Niekturzy jaka do koła łowieckiego i oni sami daja śmierdzidło. Co do sorga to nie pujdą bo to jest ziarno mniejsze od zboża. Nie widomo jak będzie później z sarnami i jeleniami. Niedalek mnie anglik ma pola wokół lasów posiał kukurydzę i ubezpieczył to ci z koła sami przyjechali i pytali która jego kukurydza i (słowo zostało wykasowane)e rozstawiali. Innemu rozryły kopiec to koło nie chciał rozmawiać dopuki nie złożył w sądzie sprawy z "powództwa" cywilnego zaraz zgłosił się ich prawnik i polubownie załatwili sprawę - koło zapłacił ile było zniszczone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzik 0 Napisano 13 Maja 2007 no kurcze zaciekawił mnie temat sorga !!! bez kopca z kukurydza moze byc ciezko przeciagnąc rok bo trawy tez moge niemiec za dużo. grzes ty siejesz poznanialiem ??? jakie robisz odstępy ??a i jakie jest ziarno ???? tzn chodzi i wielkośc czy to jest coś w stylu nasionek saladery lub pomidorów???? a co do koła łowieckiegoi to ja wole przemilczec temat bo moje istnieje tylko po to zeby upokażać rolników i polowac sobie na dorodnie wypasione na rolniczych polach dziki.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 13 Maja 2007 Siałem co 4 rzadek koło 45cm. Ziarno większe od gorczycy powiedzmy jak 2 ziarna gorczycy. A z kołej jak ci pisałem idź do radcy prawnego daj mu 50zł to napewno ci powie co i jak najwyżej stracisz ale zawsze warto powalczyć. Co do sorgo poczytaj dokładnie cały ten tenat bo jest go kilka rodzajów. Ja siałem nutri honej a w tym tygodniu moze posieję 506. Ale to już będę siał siewnikiem do buraków bo ziarno większe i trzeba wysiać koło 7 kg(220 000 ziaren)/ha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach