Skocz do zawartości
q

agrobiznes

Rekomendowane odpowiedzi

w dzisiejszym agrobiznesie były wypowiedzi użytkowników tego foum miedz innymi osa21 o sytuacji na rynku zbóż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widziałem i bardzo sie ciesze:) w zeszłym tygodniu była moja wypowiedź z agrofoto. Więc teraz lepiej uważać co sie pisze i nieprzesadzć z "zawyżonymi" plonami, a nie jak niektórzy plon 10ton pszenicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja też była. Osobiście nie widziałem ale znajomi mi mówili. W każdym bądź razie mamy kreta na forum.

A zauważyliście, że Agrobiznes podaje błędne informacje? Spójrzcie na ceny, które są podawane na bieżąco w tym pasku co się przesuwa i sprawdźcie czy pokrywa się to z Waszym regionem. A informacje o giełdzie MATIF to już zupełna porażka. Jakieś dwa, trzy tygodnie temu cena podana była z czeskim błędem i była mowa o spadku cen na giełdzie co było bzdurą. Innym razem mówili o kontraktach z terminem wykonania na sierpień natomiast na MATIF terminówki zawierane są na listopad. Gdybym codziennie oglądał to mógłbym napisać książkę o sterowaniu cenami przez media.

To jest celowe działanie żeby nie spowodować gigantycznych cen zboża. Zresztą może to i słusznie bo wtedy większość produktów spożywczych będzie musiała bardzo wzrosnąć a potem już nie spadnie (wykorzystają to pośrednicy) nawet jak będzie niższa cena zboża. Wtedy my dostaniemy po kieszeni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze jak by w agrobiznesie podawali też ceny nawozów, tak jak pokazują ceny zbóż, żywca i warzyw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi