tom 0 Napisano 11 Kwietnia 2009 Też popieram Szopena - mocznik stężenie 2-3% siarczan również podobne stężenie pestycydy zawsze dolna granica i jest super. A i jeszcze jedno nie trzeba adiuwanta-wszystko się pięknie klei po moczniku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 11 Kwietnia 2009 MACIEK te 3000zł. to wpełni się zgadzam ale {jak nie włozysz to i nie wyjmiesz} z takim nakładem to jak pogoda dopisze 4.5t powinno być realne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 11 Kwietnia 2009 http://www.pogodynka.pl/ ,fajna stronka by sprawdzić jak pogoda gdzie dopisze.Ciekawe jaka sprawdzalność? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 11 Kwietnia 2009 http://www.pogodynka.pl/ ,fajna stronka by sprawdzić jak pogoda gdzie dopisze.Ciekawe jaka sprawdzalność?ja od ponad roku co dzinnie sprawdzam pogodynke i sprawdzalnosc 95%, i nawet kiedyś z ojcem sie zaozyłem o flaszka ze bedzie około 12 godziny padac rano piękna słoneczna pogoda a około 13 zaczeło padać, a info brałem z pogodynki.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 11 Kwietnia 2009 W takim wypadku u mnie może być kiepsko ze zwrotem nakładów.Tym bardziej że już dzisiaj jest sucho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 11 Kwietnia 2009 http://www.pogodynka.pl/ ,fajna stronka by sprawdzić jak pogoda gdzie dopisze.Ciekawe jaka sprawdzalność?Polecam meteorogramy dla gmin w Polsce, aktualizowane co kilka godzin, Dokładność 2 godzinna. Wiatr i opady sprawdzają się prawie w 100%, używam od 2 lat i rano planuję dzień na ich podstawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 11 Kwietnia 2009 2 godzinna dokładność? W ostatnim wyścigu F1 mało który team potrafił przewidzidzieć opady,a to dawało zwycięstwo.Zakładam że startujące tam teamy mają dostep do poważnych stron meteorologicznych.A może podesłac BMW kogoś z meteo od naszych gmin.Zrobi karierę nie mniejsza jak Kubica,a i pomysłodawca może liczyć na niezłe tantiemy.Wiatr i opady w 100% ,przecież o to tam chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 11 Kwietnia 2009 ja jak kropie to od kilku lat patrze na telegazete TVP str.172 jest cały kraj i widać co jest grane a co będzie następnego dnia to tylko probnozy!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 11 Kwietnia 2009 Pogodynkę "wyczaiłem" niedawno.Do tej pory polegalem na czeskim radarze ze strony http://www.chmi.cz/meteo/rad/. Radar obejmuje swoim zasięgiem moje miejsce pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 11 Kwietnia 2009 Koszty do tej pory to na 2ha - 2550zł dojdzie jeszcze oprysk na słodyszka i na opadanie płatka więc zamknę się w 3000zł czyli przy cenie 1000zł /ton będę musiał wymłócić co najmniej 3t z tego kawałka a wszystko ponad będzie w kieszeni... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 11 Kwietnia 2009 1500 zł/ha to dziwnie mało.Moje koszty produkcji zboża są większe.Nie wiem jak liczysz ,ale coś jest nie tak.Chyba ze nie stosujesz nawożenia mineralnego a jakieś organiczne ,typu obornik kurzy lub coś w tym stylu.Innej możliwości nie widzę.Ale jeśli to prawda to gratuluje wyniku 1500zł/ha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 11 Kwietnia 2009 Nawożenie tylko i wyłącznie mineralne w rozsądnych ilościach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 11 Kwietnia 2009 LUKI21 Ty 1500zł. a ja 3000zł. ? ja mam wysokie NPK... ale pszenicy PiK nie sypie i plon O.K. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 11 Kwietnia 2009 Nawożenie tylko i wyłącznie mineralne w rozsądnych ilościach Rozsądna ilość ,można powiedziec "racja głodowa" to ok. 4q saletry + 3 q polifoski.Koszt takiej porcji to nie mniej jak 1000 zł.Mistrzostwem świata jest zrobić resztę i zapłacić podatek gruntowy tak by zamknąć się w 500 zł.Kalkulacja Jarkiego jakoś bardziej mnie przekonuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 12 Kwietnia 2009 nawóz: fosforan 200kg.=640zł. sól350kg.=800zł. kieserit200kg.=250zł. sanetra 600kg.=700zł. razem=2390zł.!! a gdzie rszta? wszystkie nawozy kupiłem taniej ale mógłbym je sprzedać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 12 Kwietnia 2009 u mnie nawożenie :fosforan 180kg/ha ok.600złsól 190kg-ok.400złsiarczan amonu 200kg-130złoprysk metazanex + kalif 180zł/habor + graman+tebu na jesieni 130złnasiona F1 ok.250złwiosna bor+dursban+fastac 70złtebu +ccc 90zł pictor 150zł/hasaletra amonowa 4,5g-530złzbiór usługowy 350złpodatek lub dzierżawa 140-250zł hapaliwo na uprawę i pielęgnację ok.400złRazem:ok.3500zł ?niech mi ktoś powie jak uprawiać rzepak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 12 Kwietnia 2009 MACIEK mam pytanie odnośnie K 114? po oborniku? i jeszcze jedno tebu+ccc po ile i kiedy ,jak to się sprawdza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 12 Kwietnia 2009 0,75 tebu + 0,8-1,0 Cycocel 720 ,w momencie wybijania w pęd główny czyli we wtorek 14.04,zapomniałem jeszcze że do pictora trzeba coś dodać na pryszczarka.O co ci chodzi z tym k114 to nie wiem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 12 Kwietnia 2009 MACIKU chodzi mi oto że masz N225,P83 a K114 , skąd masz wysoką zasobność potasu bo fosfor to jak się systematycznie nawozi to jest wysoki bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 12 Kwietnia 2009 Takie nawożenie potasem ,tylko ze względów oszczędności w kosztach,na dobrych glebach w rejonach nie znających suszy jego wpływ plonotwórczy jest powiedziałbym niewielki ?,wiem że pasowałoby co najmniej ze 160kg K20,ale chciałem ograniczyć koszty , a zagwarantuje mi ktoś że zbiorę 50q/ha i dostanę co najmniej 1000zł za rzepak prosto z pola ,nie mam suszarni ani czyszczalni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 12 Kwietnia 2009 WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH !!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raaaf82 0 Napisano 12 Kwietnia 2009 Witam wszystkich. W tym roku pierwszy raz zasiałem rzepak,a i rolnictwem zajmuje sie dopiero od dwóch lat i do tego jeszcze traktuje to jako dodtakowe zajecie i wypełnienie wolnego czasu.Siew rzepaku-29 sierpnia(wiem trochę pózno)pod korzeń 350 polifoskiMax5 dni po siewi butisan starkoniec września epsotop+fusilade21 pazdziernik ekolist U+carambaWiosna:18 marzec saletra 200 kg/h(powinna byc trochę wieksza dawka )7 kwiecień mocznik+ekolist RB+ekolist mono bor+cyperkil Teraz chce dac drugą dawkę azotu też około 200kg saletry i nastepnie mocznik+ekolist+orius(moze lepiej bedzie najpierw opryskać na choroby?)Czekam na wasze cenne uwagi i sugestiepozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 13 Kwietnia 2009 jak uprawiac?siew wlasnym nasieniem- koszt praktycznie 0ze 350 kg lubofoski 455na chwasty triflur+comand+metazanex ok 150 zl/hana wiosne 2*rsm 32 po 130 l ok 350 zlpewnie z raz cyperkil i nurelka, do tego siarczan magnezu mocznik i ekolist- ok 150zltebu na wiosne raz 54 zł i tylepaliwo 400 zlzbior wlasnym kombajnem 100 zldzierzawa 400 zlrazem 2059 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 13 Kwietnia 2009 Sa kalkulatory wystarczy wkleić to do arkusza kalkulacyjnego wstawić własne koszty i wyjdzie jaki jest sens pchania kasy w ten biznes http://www.wir.org.pl/kalk/kalk.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aras DSL 0 Napisano 13 Kwietnia 2009 0,75 tebu + 0,8-1,0 Cycocel 720 ,w momencie wybijania w pęd główny czyli we wtorek 14.04,Nosiłem się z zamiarem takiej mieszanki ale wypeniałem, sprzedawca w sklepie nie polecał (mówił ze ccc skraca korzeń) a znajomy który od lat to strosuje mówił ze on to robi horizon + stabilan, a z generykami róznie bywa, więc poleciałem orius 1l/ha. Warto jechac ccc na rzepaku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach