tom 0 Napisano 22 Kwietnia 2009 Dłużej to znaczy w fazie nalewania nasion. W ubiegłym sezonie poszła sama saletra (550kg) i rzepak był bardzo bujny, pięknie rósł a potem go wyłożyło (dwa razy skracany) i plon był dużo niższy. Być może że koncentracja azotu w początkowych fazach rozwojowych była za duża - taki jest mój tok myślenia jeżeli się mylę to proszę o inne opinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 22 Kwietnia 2009 TOM ile kg/ha rzepaku{jaka obsada/m2} czasem wystarczy zmiejszyś obsade i będzie stał . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 22 Kwietnia 2009 3,2 kg/ha populacyjne 2,6 mieszańce.Jak pogoda sie sprawdzi czyli jeszcze 2tyg bez opadów to wszysko będzie stało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 22 Kwietnia 2009 A MY LEŻELI !!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 22 Kwietnia 2009 szczególnie Ci których wkład na ha oscyluje w granicach 3000zł bo ja i po burzy na 0 wyjdę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 23 Kwietnia 2009 miałem na myśli ogólnie plony,rzepak itak bedzie super, w ubiegłym roku susza była straszna ozime były wmiare a rzepak to wszyscy w mojej okolicy pobili swoje rekordy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 23 Kwietnia 2009 a z tym się zgodzę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 23 Kwietnia 2009 rekordy? rzepak jest chyba najlepszą rośliną na suszę, gdyż przy braku opadów wiosną jego plon zbliża się do plonów zbóż (ozimych oczywiście) ale w zeszłym roku susza zaczęła się w maju a nie w kwietniu, stąd ciężko cokolwiek przewidzieć a do zakupu polisy pozostało niewiele czasu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PIOTR FARMER 0 Napisano 23 Kwietnia 2009 u mnie całą noc padał deszcz rzepaczek odżył i jak wszystko bedzie dobrze to o plon niemam juz sie co bac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 23 Kwietnia 2009 u mnie całą noc padał deszcz rzepaczek odżył i jak wszystko bedzie dobrze to o plon niemam juz sie co bacTrzeba było do mnie troche tego deszczu wysłać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 23 Kwietnia 2009 u mnie całą noc padał deszcz rzepaczek odżył i jak wszystko bedzie dobrze to o plon niemam juz sie co bacTrzeba było do mnie trochę tego deszczu wysłać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tedi 0 Napisano 23 Kwietnia 2009 do mnie takze mogłeś trochę przysłać, susza jak cholera a opadow w moich stronach nie przewidują Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 23 Kwietnia 2009 u mnie wczoraj w nocy trochę popadało i dziś rano też niewiele tyle że ziemia przesiąkła na 5-6cm ale zawsze to już coś...! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 23 Kwietnia 2009 KISSMY... co do suszy toprawda że wcześniej więc? polisa na suszę nie wierze że jeszcze raz tak zapłacą w ubiegłym roku dołożyli do interesu sam zyskałem i to się nie powtórzy oczywiście to moje zdanie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 23 Kwietnia 2009 co myślicie o mieszance na płatek 0.5l Alert + 0,5 Karben? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 23 Kwietnia 2009 według moich obliczeń nie koniecznie zakłady ubezpieczeń musiały dołożyć do biznesu w zeszłym roku, a w tym roku to już na pewno wyjdą na swoje zakładając nawet jeszcze większą skalę odszkodowań, polisy zdrożały nawet do 11 - 16% wartości ubezpieczenia (z 3,5 - 5%) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 23 Kwietnia 2009 chodziło mi oto że jak zmienią swoje metody liczenia a zmienią bo w ubieglym roku jak miałeś na 3,5 lub 4t/ha i uznali 33% a plon był 4-4,5t/ha. to myśle że tak się nie uda oni to rozgryżli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 23 Kwietnia 2009 obawiam się, iż jeśli miałbym w zeszłym roku polisę na 6t rzepaku z hektara to mieliby jeszcze większe powody do niezadowolenia; a jak szkody po przymrozkach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 23 Kwietnia 2009 szkody nie zgłaszałem bo ma być 10% więc zapomnij o uznaniu, rzepak wygięty był co rano ale dochodził do pionu , pęknięcia som ale za mało,mój dopiero pąka wyciąga nad liście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 23 Kwietnia 2009 kurcze przez tą pogodę nie wiem kiedy zakontraktować rzepak, do tego na matifie zaczęły się jakieś dziwne rzeczy dziać;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pirgreg 0 Napisano 24 Kwietnia 2009 Witam kolegów po fachu. Mam pytanie u mnie jest już prawie susza, deszczu nie było około 10 dni, oczywiście saletra nie rozpuści się w 100% jak się ją posieje, a zatem czy można ją rozpuścić w wodzie i wykonać zabieg opryskiwaczem?Proszę o opinię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 24 Kwietnia 2009 Witam kolegów po fachu. Mam pytanie u mnie jest już prawie susza, deszczu nie było około 10 dni, oczywiście saletra nie rozpuści się w 100% jak się ją posieje, a zatem czy można ją rozpuścić w wodzie i wykonać zabieg opryskiwaczem?Proszę o opinię. Ty nie kombinuj żebyś nie musiał kukurydzy siać.5-8% roztwór możesz zrobić i nic więcej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 24 Kwietnia 2009 saletrę opryskiwaczem ? weś wsyp ją do rozsiewacza i posiej a w rzepaku to ona się rozpuści . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarekSz 0 Napisano 24 Kwietnia 2009 Witam kolegów po fachu. Mam pytanie u mnie jest już prawie susza, deszczu nie było około 10 dni, . Dobre - u mnie deszczu nie ma od 4 tygodni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 24 Kwietnia 2009 Witam kolegów po fachu. Mam pytanie u mnie jest już prawie susza, deszczu nie było około 10 dni, oczywiście saletra nie rozpuści się w 100% jak się ją posieje, a zatem czy można ją rozpuścić w wodzie i wykonać zabieg opryskiwaczem?Proszę o opinię.umieść ten post w działe HUMOR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach