jarki 0 Napisano 4 Maja 2009 w mojej okolicy na słodyszka {prawie} nikt w tym roku nie pryskał bo jak się pojawił to rzepaki kwitły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 5 Maja 2009 Kiedy najlepiej pryskać od grzyba strobiluryną + szkodniki łyszcynowe tzn. w jakiej fazie kwitnienia w połowie czy pod koniec? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ferdek6160 0 Napisano 5 Maja 2009 witam i o pogodę pytam , bo umie jest nadal nie wesoło od zimy nie spadła nawet kropelka wody, Rzepaki na ciężkich ziemiach są bardzo słabe koledzy w mojej okolicy poorali połowę rzepaków na najcięższych ziemiach i sieją teraz kukurydzę , ja też ma ze 2ha słabego ale nie orałem bo jest w środku pola, a dokoła jest trochę luźniejsza ziemia jest całkiem ładny . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AgroSerwis 0 Napisano 6 Maja 2009 Ten mospilan to jest przereklamowany środek. U mnie w tym roku się nie sprawdził. U mnie sprawdza się co roku i nikt nie narzeka. Wg mnie najlepszy na rynku w mieszance Mospilan (pełna dawka) + inny środek (kontaktowy) np. Fastac (pół dawki). Nie ma szansy że słodyszek przeżyje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rudemenes 0 Napisano 7 Maja 2009 Trzy dni po zastosowaniu mospilanu widziałem, jak na młodszych pąkach słodyszek się wgryza w pączki kwiatowe. Zwracajcie uwagę nie tylko na górę ale patrzcie też co się dzieje w głębi łanu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 7 Maja 2009 ten cholerny mospilan ma siedzieć w rzepaku i działać bo za to płacimy.to moje zdanie a zawiodłem się 2 razy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 7 Maja 2009 Panowie ,podejrzewam że macie bardzo twardą wodę i trzeba było by ją czymś zakwasić to może być przyczyna słabego działania insektycydów,jak i innych środków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rudemenes 0 Napisano 7 Maja 2009 Całkiem możliwe. Wodę biorę z wodociągu. A jak się ją "rozmiękcza"?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiek113 0 Napisano 7 Maja 2009 Całkiem możliwe. Wodę biorę z wodociągu. A jak się ją "rozmiękcza"?? Można dodać do oprysku nawóz dolistny Wuxal Top P (fosforowy) w ilości 0,5 - 1L na 1000 litrów wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AgroSerwis 0 Napisano 7 Maja 2009 Ja polecam Niagare lub Soft. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 7 Maja 2009 Panowie ,podejrzewam że macie bardzo twardą wodę i trzeba było by ją czymś zakwasić to może być przyczyna słabego działania insektycydów,jak i innych środków.MACIKU to możliwe że woda twarda bo z wodociągu ale inne środki {chyba} działają dobrze bo nie widze problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarek19690213 0 Napisano 7 Maja 2009 Na grzyba w rzepaku jutro wcześnie rano i pod koniec wieczorem będe pryskał Traperem + summi Alphia. Ta kombinacja kosztowała mnie 150 zł i mtyśle że się opłaci...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 8 Maja 2009 Na grzyba w rzepaku jutro wcześnie rano i pod koniec wieczorem będe pryskał Traperem + summi Alphia. Ta kombinacja kosztowała mnie 150 zł i mtyśle że się opłaci...?Może opłaci....Pictor + Mospilan w 200zł się nie zmieści,ale deszczyk troszkę zrosił i nadzieje trzeba mieć ,że się opłaci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 8 Maja 2009 Na grzyba w rzepaku jutro wcześnie rano i pod koniec wieczorem będe pryskał Traperem + summi Alphia. Ta kombinacja kosztowała mnie 150 zł i mtyśle że się opłaci...?Może opłaci....Pictor + Mospilan w 200zł się nie zmieści,ale deszczyk troszkę zrosił i nadzieje trzeba mieć ,że się opłacija mam pictoa,impact,proteusa i sumi-alphe,niedam nic jusz schowałem,bo moim zdaniem to się nie zwróci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 8 Maja 2009 Mam nadzieję że firmy skupujące zrobią lustraję pól rzepakowych i zobaczą jakie zbiory zapowiadają się w tym roku. Susza przynajmniej w moim regionie spowodowała o około 30% redukcje rozgałęzień bocznych, brak zawiązywania łuszczyn (przymrozki), niski pokrój roślin (wygladają jak odmiany półkarłowe) i praktycznie brak wykorzystania II dawki azotu. Polony jakie były uzyskiwane przez ostatnie 4 lata oscylowały w granicach 3,5 4,0 t/ha. Stan an dzień dzisiejszy w/g szacunków 2,5 do 3,0 maX.A jak tam w innych regionach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 8 Maja 2009 środkowa wlkp dokładnie tak jak piszesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 8 Maja 2009 Po naszych wpisach ciekawie się zaczęło dziać na MATIFF-ie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 8 Maja 2009 Po naszych wpisach ciekawie się zaczęło dziać na MATIFF-ie W jakiej cenie kontraktacja na sierpien Tom?Ja kilka dni temu widziałem po 301 euro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 8 Maja 2009 320 max ale to pewnie tylko chwilowa tendencja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damduda 0 Napisano 9 Maja 2009 W jakiej cenie kontraktacja na sierpien Tom?Ja kilka dni temu widziałem po 301 euro tutaj znajdziesz notowania rzepaku na sierpieńhttp://www.ewgt.com.pl/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 9 Maja 2009 taki poziom może się utrzymać ze względu na wzrost cen soi oraz ropy, pytanie brzmi co ze złotówką i z plonami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 10 Maja 2009 taki poziom może się utrzymać ze względu na wzrost cen soi oraz ropy, pytanie brzmi co ze złotówką i z plonamiRuszamy na opadanie jutro? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 10 Maja 2009 Mój już tydzień temu popryskany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paweł0128 0 Napisano 10 Maja 2009 rechu1 nie wiedziesz chyba jutro bo deszczyk zaczą padać i nieźle się błyska i grzmi pierwszy deszcz od miesiąca :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grego 0 Napisano 10 Maja 2009 taki poziom może się utrzymać ze względu na wzrost cen soi oraz ropy, pytanie brzmi co ze złotówką i z plonamiRuszamy na opadanie jutro? U mnie to już niewiele płatków zostało, a sporo łuszczyn już jest, ja też pryskałem tydzień temu albo i lepiej. Ciekawe co dalej będzie przy tej pogodzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach