osa21 0 Napisano 17 Września 2009 jakie mikroskładniki proponujecie dac na jesień na rzepak oprócz boru? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 17 Września 2009 Ja używam Adob rzepak 2,5 kg i solubor 2 kg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 17 Września 2009 Jaki skład ma ten Adob rzepak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 17 Września 2009 Mikro i makroelementy i trochę NPK.Ale zobacz też nawozy dolistne z YARO. kolega je stosuje, ponoc tańsze od Adobu ale ja jakoś tak się do nich przyzwyczaiłem. Jutro mogę mieć dokładne ich składy jak chcesz ( i chyba też ceny jakie są u nas) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 17 Września 2009 Ja używam Adob rzepak 2,5 kg i solubor 2 kgsolubor nie zapycha Ci dysz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maniek10 0 Napisano 18 Września 2009 pryskacie juz na grzyba.jeśli tak czym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mordok 0 Napisano 18 Września 2009 Ja zacząłem wczoraj - Tebu 0,75 l / ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 18 Września 2009 solubor nie zapycha Ci dysz Nie zapycha bo lecę na czerwonych TJetach (4)Adob rzepak kosztuje 320 za 25 kgNawozy mikroskładnikowe YARA 170-200 zł za 25kg, tylko kolega daje ich około 85 dag/ha 12,5 kg na 14 ha(można zobaczyć na www.yara.pl ) mimo, że piszą 1kg/1000 l wody ale to w uprawach ogrodniczych, jemu zdaje egzamin tak samo jak mi Adob tylko niestety mu taniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PEPSI 0 Napisano 18 Września 2009 solubor nie zapycha Ci dysz Nie zapycha bo lecę na czerwonych TJetach (4)Adob rzepak kosztuje 320 za 25 kgNawozy mikroskładnikowe YARA 170-200 zł za 25kg, tylko kolega daje ich około 85 dag/ha 12,5 kg na 14 ha(można zobaczyć na www.yara.pl ) mimo, że piszą 1kg/1000 l wody ale to w uprawach ogrodniczych, jemu zdaje egzamin tak samo jak mi Adob tylko niestety mu taniej Adob rzepak co to jest ? i kto to sprzedaje ?Na oficjalnej stronie firmy ADOB nie ma czegoś takiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 18 Września 2009 Powinien być, jest to wieloskładnikowy nawóz z mikroelementami.Ja go daję na rzepak, pszenicę ( Adob zboże) i kukurydzęU nas sprzedaje go Chemirol a u Ciebie nie wiem, zobacz w Procamie, Agroloku, Agrosieci, Bakałarzewie ( podejrzewam że w małych może nie być) Ewentualnie spytaj się tych z BASF-a bo oni u mnie to wprowadzili 4 lata temu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 18 Września 2009 ADOB to BASF ja daje insole czasami plonvity są dobre i cena jest wmiare Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 18 Września 2009 Kiedyś używałem Ekolistów też nie było wielkiej różnicy. Wiesz jednak, że są pewnego rodzaju przyzwyczajenia i ciężko się je zmienia.Jak mam coś zmienić nigdy nie wprowadzam tego na całym areale. Nowości zawsze mają 25-40% udziału, zależy od uprawy.W burakach cukrowych jak zmieniam to część ( taką na 1 opryskiwacz ok 10 ha) a pozostałe na "starym" systemie.W kukurydzy jak wchodzi coś nowego lub coś mi chcą wcisnąć to też, jak nie mam pełnego przekonania tylko na 1 opryskiwacz.Wiesz, że nasza fabryka jest pod chmurką i wiele zależy od św. Piotra jak kula beczki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kdsz86 0 Napisano 19 Września 2009 A ja daje saletre amonową do pelacza, efekt piorunujący:) a tak na powaznie to kristalon stosuje, wczesna wiosna żółty fosforowy pozniej zielony i spokojnie 2kg na hektar mozna sypac ja rozpuszczam w 200ltr wody 2 kg kristalonu, probowalem tez FoliCare ale sa drozsze a w jaskosci tych nawozow nie ma roznicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 19 Września 2009 działanie mikroelementów zwykle jest słabo dostrzegalne bo niewiemy wkońcu co zadziałało czy grzybówki czy one ,ale w tym roku z wiosny miałem słaby jęczmień ozimy {place z pałecznicą} myślałem że wapń lub mikro więc zaczołem co 4-5 dni po pół dawki siarczan,wapnovit,tytan,insol i mimo suszy zebrałem dobry plon,może nie w temacie ale o mikroskładnikach w dawkach małych ale często Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 20 Września 2009 Co znaczy dobry plon?,u jednego 4t/ha u drugiego 6 a u trzeciego 8? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lanz buldog 0 Napisano 20 Września 2009 Myslę że dobry plon to taki który pozwala wygenerować zysk.Moze się okazać że mniej znaczy więcej, lub odwrotnie.Najgorsze jest to że dowiemy się o tym dopiero w lipcu 2010 r. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 20 Września 2009 Co znaczy dobry plon?,u jednego 4t/ha u drugiego 6 a u trzeciego 8?6 i ciutciut Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 20 Września 2009 a jak wygląda u Was ze wschodami dzisiaj przejeżdżałem przez Wielkopolskę i wschody są równie słabe jak u mnie w kuj-pom opóźniony siew wiązał się z całkowitym brakiem wschodów, a od miesiąca spadło u mnie może ze 20mm deszczu i w miejscach, gdzie wschodów brak wszystko wskazuje na konieczność przesiewu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 20 Września 2009 a jak wygląda u Was ze wschodami dzisiaj przejeżdżałem przez Wielkopolskę i wschody są równie słabe jak u mnie w kuj-pom opóźniony siew wiązał się z całkowitym brakiem wschodów, a od miesiąca spadło u mnie może ze 20mm deszczu i w miejscach, gdzie wschodów brak wszystko wskazuje na konieczność przesiewu mam takie miejsca ale naszczęście z boku pól {drzewa, rowy,łąka} i też myślę o przesiewach ale wiosną i peluszką Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grego 0 Napisano 20 Września 2009 u mnie też słabiutko ze wschodami ci co siali wcześnie to jeszcze ale ci co siali koło 25 sierpnie i później to kiepsko . Niektórzy już przesiewali po 10 września bo wcześniejszy siew zalała woda i rzepaki dopiero co powschodziły. Tak na marginesie to czym zasilić rzepak saletra czy może siarczan w oprysku z grzybem. Dzisiaj jeden pryskał rzepaki nie wiem co go tak przypiliło akurat w niedziele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
młody rolnik1984 0 Napisano 20 Września 2009 a jak wygląda u Was ze wschodami dzisiaj przejeżdżałem przez Wielkopolskę i wschody są równie słabe jak u mnie w kuj-pom opóźniony siew wiązał się z całkowitym brakiem wschodów, a od miesiąca spadło u mnie może ze 20mm deszczu i w miejscach, gdzie wschodów brak wszystko wskazuje na konieczność przesiewu A ja spokojnie wyczekałem aż popada i zasiałem bez ryzyka 3 wrzesnia z dodatkiem salmagu i wygląda ładnie pomimo że w wielkopolsce... Co prawda sieje tylko 7 ha ale wiele osób czekało tak jak ja, bo nasiona prawie 1000zł... za 20 kg czyli pewnie dużo więcej niż tona rzepaku w lipcu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ferdziu 0 Napisano 21 Września 2009 Witam! u mnie rzepak ruszył na całego ! a już się bałem. A i nie wiem co się dzieje gdzieniegdzie na polu trafiaja się place gdzie liście są białe? co to jest czy to niebezpieczne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomekvts 0 Napisano 21 Września 2009 ferdziu obejrzyj dokładnie te liście być może to śmietka kapuściana, wewnątrz liścia są takie po 5mm białe larwy gryzące rzepak. u mnie tak jest i chyba bez oprysku się nie obejdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 21 Września 2009 Co znaczy dobry plon?,u jednego 4t/ha u drugiego 6 a u trzeciego 8?6 i ciutciut Mi brakowało ciut do 6 800 kg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 21 Września 2009 mi zaczęły usychać te mniejsze rośliny, które zasadniczo jeszcze wschodzą, poważnie zastanawiam się nad likwidacją połowy zasiewów rzepaku ale być może doczekają wiosny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach