jarki 0 Napisano 21 Września 2009 mi zaczęły usychać te mniejsze rośliny, które zasadniczo jeszcze wschodzą, poważnie zastanawiam się nad likwidacją połowy zasiewów rzepaku ale być może doczekają wiosnyczekaj jak piszesz do wiosny jak będzie mała ale równomierna obsada to swój zostawie a jak nie to peluszka dla świnek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raaaf82 0 Napisano 21 Września 2009 a jak wygląda u Was ze wschodami dzisiaj przejeżdżałem przez Wielkopolskę i wschody są równie słabe jak u mnie w kuj-pom opóźniony siew wiązał się z całkowitym brakiem wschodów, a od miesiąca spadło u mnie może ze 20mm deszczu i w miejscach, gdzie wschodów brak wszystko wskazuje na konieczność przesiewu A ja spokojnie wyczekałem aż popada i zasiałem bez ryzyka 3 wrzesnia z dodatkiem salmagu i wygląda ładnie pomimo że w wielkopolsce... Co prawda sieje tylko 7 ha ale wiele osób czekało tak jak ja, bo nasiona prawie 1000zł... za 20 kg czyli pewnie dużo więcej niż tona rzepaku w lipcu...A ja mniej spokojnie musiałem wyczekać do 7 września,patrząc teraz na rzepaki tych którzy siali w piach to nie żałuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 22 Września 2009 problem będzie z triazolami bo ten większy to powinien dostać teraz ale jak pokropimy to małego przymuli więc albo wcale albo czekać na małego niech podrośnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 24 Września 2009 Dzisiaj poleciałem Oriusem 0,75 l/ha + insektycyd fosforoorganiczny + Adob BOR 1 l/ha. Odpuściłem sobie resztę nawozów dolistnych na tych kawałkach, ponieważ rzepak wygląda bardzo ładnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 24 Września 2009 Ja już dziś też kupiłem Tebu miałem jechać ale nie było już czasu. Planowałem na jutro ale wybieram się do Bednar więc może sobota...! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edzio777300 0 Napisano 24 Września 2009 elo mam problem rzepak powschodził mi w 2 etapach ten pierwszy ma już od4-6 liści a drugi co później powschodził ma od 2- do 3 liści i jakoś strasznie wolno rośnie no i jest jeszcze przygłuszony colzor trio ten mały ocz.i są małe oczka to pewnie sucha zgnilizna ale mają dopiero ok 1-2mm no i nie wiem co zrobić czy warto dawać tera tebukonazol,czy poczekaćdo wiosny, bo boje się czy go mi nie zagłuszy jak użyję regulatora wzrostu .tu foto daje http://www.agrofoto.pl/forum/Rzepak-image171648.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mordok 0 Napisano 25 Września 2009 Ja na Twoim miejscu bym się wstrzymał z triazolem - przyhamujesz za mocno tego małego i może nie dać sobie rady przetrzymać zimy. Mam 1 podobny kawałek do Twojego i czekam ze wszystkim do wiosny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MMDD 0 Napisano 26 Września 2009 Ja raz siknalem colzorem i dalem sobie spokoj, bo nie dosyc, ze rzepak przyhamowal, to jeszcze troche chwastow przepuscil. Wole sam dodac command w zaleznosci od kawalka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ferdziu 0 Napisano 2 Października 2009 siemka ! Tarcza +PyretroidBorPlonvitsiarczan magnezu!! Dostałem taką rozpiske ! nie wiem czy to jest teraz do zmieszania z tarczą+ na jeśień !czy to opryski na wiosne !! prosze o wyjaśnienie!!aha pryskałem tydzień temu labradorem! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 2 Października 2009 na teraz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 2 Października 2009 Na teraz ,teraz Ja bym sobie plonvit odpuścił bo chyba nie ma sensu...! Chyba że masz lichutki...! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 3 Października 2009 plonvitem to możesz mu narobić ,co to ma w swoim składzie?,taka mieszanka to jak najbardziej na jesień, lub na wiosnę tylko do pyretroidu dodać dursban np. no i zastosować w fazie wystrzału w pęd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FarmerBorys 0 Napisano 3 Października 2009 jakie nawożenie dla Nelsona, słysZałem że trzeba ostrożnie z N na jesień i wiosną też bo może mocno urosnąć i się wyłożyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 3 Października 2009 jakieś bzdury słyszałeś, miałem go w tym roku i dostał na jesieni ok.70-80kgN i nie przerósł ale obsada była prawidłowa , na wiosnę ze względów oszczędnościowychdostał ok ,150kg i nic się nie wyłożyło ,nie położyło by go nawet jakby dostał 200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FarmerBorys 0 Napisano 4 Października 2009 jakieś bzdury słyszałeś, miałem go w tym roku i dostał na jesieni ok.70-80kgN i nie przerósł ale obsada była prawidłowa , na wiosnę ze względów oszczędnościowychdostał ok ,150kg i nic się nie wyłożyło ,nie położyło by go nawet jakby dostał 200.ach, dzięki za informajcę, pierwszy raz zasiałem mieszańca i chciałem się zapytać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 4 Października 2009 jakieś bzdury słyszałeś, miałem go w tym roku i dostał na jesieni ok.70-80kgN i nie przerósł ale obsada była prawidłowa , na wiosnę ze względów oszczędnościowychdostał ok ,150kg i nic się nie wyłożyło ,nie położyło by go nawet jakby dostał 200.ach, dzięki za informajcę, pierwszy raz zasiałem mieszańca i chciałem się zapytać dajecie N jesienią ja tylko tyle co z wieliskładnikowych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
losiak81 0 Napisano 4 Października 2009 pryskałem w rzepaku butisanem star i różnorodnych chwastów sporo.Pryskać już teraz czymś innym czy czekać do wiosny.a jak tak co polecacie??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raaaf82 0 Napisano 4 Października 2009 pryskałem w rzepaku butisanem star i różnorodnych chwastów sporo.Pryskać już teraz czymś innym czy czekać do wiosny.a jak tak co polecacie???Tez mam ten sam problem.W zeszłym roku pryskałem 5 dni po siewie i było czyściutko.W tym roku dla porównania pryskałem bezpośrednio po siewie i nieciekawie to wyglada.Też czeka mnie poprawka chyba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 4 Października 2009 pryskałem w rzepaku butisanem star i różnorodnych chwastów sporo.Pryskać już teraz czymś innym czy czekać do wiosny.a jak tak co polecacie???Tez mam ten sam problem.W zeszłym roku pryskałem 5 dni po siewie i było czyściutko.W tym roku dla porównania pryskałem bezpośrednio po siewie i nieciekawie to wyglada.Też czeka mnie poprawka chybaostrzegałem bo miałem tosamo głównie {chaber} Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 4 Października 2009 Na chabra najlepsza galera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ferdziu 0 Napisano 4 Października 2009 plonvitem to możesz mu narobić ,co to ma w swoim składzie?,taka mieszanka to jak najbardziej na jesień, lub na wiosnę tylko do pyretroidu dodać dursban np. no i zastosować w fazie wystrzału w pęd. czyli to wszystko zastosuje na jesien z tarczą +a czemu do pyretroidu dodać dursban przecież jego się stosuje najczęściej przedsiewnie i nalęzy go zmieszć z glebą ! A stosuje plonvit dlatego że nelson jest ok ! ale california troche gorzej! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 4 Października 2009 Dursban + cypermetryna = wycofana Nurelka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 4 Października 2009 Dursban + cypermetryna = wycofana NurelkaMasz rację ten skład to prawie Nurelle, podaj tylko proporcje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 4 Października 2009 0,5 l Dursbanu i 0,1 l Cyperkilu to ~0,5 l Nurelle. Jakie mogą być przyczyny przebarwiania się rzepaku na fioletowo, starsze liście robią się zółte? Dostał 35 kg N przedsiewnie. Pole mam pierwszy rok, może mu mało? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 4 Października 2009 Na chabra najlepsza galera. Grześ Ty masz doświadczenie z galerą na jesieni pisałeś dawno jeszcze jak nie miała jesiennej rejestracji podziel się z nami bo ja dopiero 2 lata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach