ROLAS1970 0 Napisano 9 Października 2009 Kupiłem polifoske 6 pod rzepak,wysiać ją teraz czy siosną? (rzepak jak na ten rok ładny,mam obawy czy deszcz mi jej nie zmyje,chodzi o 260ha)siej Teraz to już nie ma sensu. Fosfor nie będzie dostępny, potas to jak cos ewentualnie wiosna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 9 Października 2009 Witam! czy pryskać tymi opryskami teraz ( 2 tygodnie po tym jak pryskałem labradorem)?Dursban 480 EC i Ekolist Mikro RB(2 litry na hektar) i czy mogę je wymieszac z Tarczą + !!!!(0,8 na hektar)??Możesz spokojnie pryskać. Ja bym dodał boru i wio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 10 Października 2009 jak dałeś teraz mocznik to Orius tylko z borem ew jakaś odżywka z siarką i na robaka np Dursban lub tańszy Danadim ew Bi58 Nowya w jakich ilościach dawać Danadim lub Dursban bo one nie mają rejestracji w rzepaku? tak samo jak Bi58 Nowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 10 Października 2009 0,5 l wystarczy. Ale warunek jest taki, że musi być powyżej 15 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ferdziu 0 Napisano 10 Października 2009 aha rozumiem że mogę je wymieszać z tarczą+ i spokojnie mogę pryskać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ferdziu 0 Napisano 10 Października 2009 aha rozumiem że mogę je wymieszać z tarczą+ i spokojnie mogę pryskać i dziś zauważyłem że coś wpierdziela mój rzepak na liściach są dziury co to może być czy dursban pomoże?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 11 Października 2009 Jak będzie pogoda pryskaj normalnie, jak będzie bardzo zimno musisz dać jakąś cypermetrynę, działa krócej i jest bardziej kontaktowa. jak będzie z 10 st jedź Dursbanem lub Danadimem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 11 Października 2009 Czy przy spadających temeraturach dnia ma sens jechać na robaka. Kiedy pojawiły się te dziury mój ma też dziury ale jest ich nie dużo i nie warto zakładać opryskiwacza a gdzie pryskać. Podstawa to obserwacja plantacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ferdziu 0 Napisano 12 Października 2009 Słyszałem że w następnym tygodniu ma być cieplej! w moich stronach!u mnie to sporawe te dziury ! i tak musiałem na skrócenie pryskać to mi różnicy nie robi! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 12 Października 2009 Na skracanie już trochę późno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ferdziu 0 Napisano 12 Października 2009 czemu ! u nas tak pryszczą faza około 8 liści Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 12 Października 2009 Generalnie 5-6 liść. Ale każdy robi jak uważa. Kiedyś była magiczna data 20 paździenik. Nie mówię nikomu kiedy ma jechać jego wola. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarekSz 0 Napisano 14 Października 2009 Czy przy spadających temeraturach dnia ma sens jechać na robaka. Kiedy pojawiły się te dziury mój ma też dziury ale jest ich nie dużo i nie warto zakładać opryskiwacza a gdzie pryskać. Podstawa to obserwacja plantacji. Też wyszedłem z tego stanowiska i dzisiaj zobaczyłem efekty - po robalach (mała ilość gnatarza) szkody minimalne, za to dziki zwalczają zamiast mnie te paskudztwa. Za to z jakim efektem ubocznym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snopek 0 Napisano 18 Października 2009 Witam.Czy warto jeszcze opryskać rzepak mieszanką basfolioranem z siarką + insol B Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 18 Października 2009 ponoć po 20 ma być jeszcze parę dni pogody, na bor nigdy za póżno jeżeli już nie ścieło ziemi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 18 Października 2009 na odżywkach jest wskazany termin stosowania najczęściej jako druga połowa października, dzisiaj zauważyłem, iż u sąsiada rzepak zaczął kwitnąć placami (na stanowisku po zbożu), u mnie zdarzają się pojedyncze kwitnące rośliny (ale to są samosiewy), czym to jest spowodowane w wypadku mojego sąsiada (siał stosunkowo wcześnie ok 20 sierpnia, miał dobre wschody i chyba przesadził z nawożeniem, bo rzepak wydaje się za bardzo wybujały)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 18 Października 2009 termin siewu książkowy ma się nijak do dzisiejszej sytuacji w pogodzie. 25 sierpień to najwcześniejszy termin do siewu wg mnie. siałem już kilka krotnie we wrześniu ( pierwszy tydzień) i nie było problemów że się wybujał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 18 Października 2009 zwykle sieje około25-27.09 i było O.K. w tym roku zasiałem 22.09 bo ziemia schła strasznie ,ten co powschodził odrazu ma 8-9 liści a ten co wylazł po deszczu ma 4-5 liście, dobrze że ten pierwszy jest rzedki bo nieszło dać triazolu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 18 Października 2009 Chyba chodzi o sierpień, a nie o wrzesień. Ja siałem 19.08 i troszkę bujnął, ale myślę, że nic mu nie będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 18 Października 2009 zwykle sieje około25-27.09 i było O.K. w tym roku zasiałem 22.09 bo ziemia schła strasznie ,ten co powschodził odrazu ma 8-9 liści a ten co wylazł po deszczu ma 4-5 liście, dobrze że ten pierwszy jest rzedki bo nieszło dać triazolu. oooo kkkuuurrcze DZIĘKI JOSEF SIERPIEŃ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maper 0 Napisano 19 Października 2009 dzisiaj zauważyłem, iż u sąsiada rzepak zaczął kwitnąć placami (na stanowisku po zbożu), u mnie zdarzają się pojedyncze kwitnące rośliny (ale to są samosiewy), czym to jest spowodowane w wypadku mojego sąsiada (siał stosunkowo wcześnie ok 20 sierpnia, miał dobre wschody i chyba przesadził z nawożeniem, bo rzepak wydaje się za bardzo wybujały)? trochę dziwne żeby rzepak teraz zaczął kwitnąćWydaje mi się że to raczej rzodkiew świrzepa, pewnie pryskałeś Butisanem Star. Czy na samosiewy zbóż można jeszcze polecieć np Fusilade?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lanz buldog 0 Napisano 19 Października 2009 A moze ktoś mu zrobił kawał i sprzedał rzepak jary? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 19 Października 2009 Albo gorczyca sprzed kilku lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ferdziu 0 Napisano 19 Października 2009 no dzis ładna pogoda u mnie i opryskałem he nie wszystko, żeby jutro też było ładnie to bym wszystko opierdzielił! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ferdziu 0 Napisano 19 Października 2009 no dzis ładna pogoda u mnie i opryskałem he nie wszystko, żeby jutro też było ładnie to bym wszystko opierdzielił! a mojemu sąsiadowi też rzepak kwitnie placami , przed rzepakiem miał pszenice !@wtf? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach