lanz buldog 0 Napisano 12 Listopada 2009 Musisz to zrobić jak najszybciej ,bo 15 listopada mija termin ubezpieczeń z dotacją.A zima może być różna.Rzepaku w tym roku nie mam ,ale za pakiet grad+wymarznięcia w zbożu na 13 ha ,wartość plonu ok 19000zł zapłaciłem 190 zł. Myślę że te 15 zł/ha mnie nie zbawi .Oczywiście w PZU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomii 0 Napisano 12 Listopada 2009 dążymy do jak najniższych kosztów produkcji 120 zł za ha to bardzo dużo kosztuje to ubezpieczenie gradobicie czy jakies nawałnice to rozumiem ale te zimowe wymarznięcia to nie wiem czy to występuje często Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 13 Listopada 2009 ryzyko szacuje zakład ubezpieczeń i na tej podstawie szacuje koszt polisy, o ile wymarznięcia występują rzadko o tyle przymrozki wiosenne przynajmniej u mnie w kuj-pom co 2-3 lata naprzemiennie z suszą bądź w kumulacji;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 13 Listopada 2009 te sk....syny {pzu}chcą większą kase za to że w ubiegłym roku wypłacili mi jakieć grosze to jest przegięcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 13 Listopada 2009 te sk....syny {pzu}chcą większą kase za to że w ubiegłym roku wypłacili mi jakieć grosze to jest przegięcie oj w tym roku za wiosenne przymrozki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 13 Listopada 2009 ubezpieczenie rzepaku tuw tuw suma ubezpieczenia 4200-zima przymrozki grad ogien-82zł/ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raaaf82 0 Napisano 13 Listopada 2009 Musisz to zrobić jak najszybciej ,bo 15 listopada mija termin ubezpieczeń z dotacją.A zima może być różna.Rzepaku w tym roku nie mam ,ale za pakiet grad+wymarznięcia w zbożu na 13 ha ,wartość plonu ok 19000zł zapłaciłem 190 zł. Myślę że te 15 zł/ha mnie nie zbawi .Oczywiście w PZU. Tylko do 15 listopada?Ja w tym roku ubezpieczałem na wiosne w PZU tylko od gradobicia i płaciłem 30zł/h.W tym roku planowałem ubezpieczyć też od wymarznięcia ale chyba juz za póżno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 13 Listopada 2009 nie jest za późno ja ubezpieczam jutro tylko GDZIE tuw czy concordia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 13 Listopada 2009 Concordia przedłużyła do 27.11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 13 Listopada 2009 ubezpieczenie rzepaku tuw tuw suma ubezpieczenia 4200-zima przymrozki grad ogien-82zł/ha przymrozki to znaczy przezimowanie i wiosenne przymrozki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 13 Listopada 2009 tuw ma około 10 zł/ha taniej od concordiiprzy sumie 4200*1,95%=81,9zł/ha a ja mam u nich budynki więc -10% co daje 73,71zł/ha.dzięki Men2face Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 14 Listopada 2009 Dzisiaj dokarmiałem rzepak siany we wrześniu. Poleciałem borem, siarczanem magnezowym i do tego mikroelementy. Wcześniej go nie dokarmiałem, bo pryskałem Galerą na chabra i ostrożnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 14 Listopada 2009 właśnie odjechał agent liczył tak: 40q*120zł=4800zł*1,9%=91,2zł -10% za to że mam u nich budynki - 5% za jednorazową opłate=78zł/ha tak to wygląda w TUW.a jak w innych firmach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarekm 0 Napisano 14 Listopada 2009 Sieliście może rzepak o nazwie NK FAIR z firmy syngenta, możecie coś o nim powiedzieć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pirgreg 0 Napisano 17 Listopada 2009 U mnie był agent conkordi i za 3,3ha mam zapłacić 257zł, na konto firmy tylko nie zapytałem do kiedy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 17 Listopada 2009 U mnie był agent conkordi i za 3,3ha mam zapłacić 257zł, na konto firmy tylko nie zapytałem do kiedy przy jakiej kwocie ubezpieczenia?znajomy ma w concordii na 5400zł i zapłacił 108zł/ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pirgreg 0 Napisano 17 Listopada 2009 U mnie był agent conkordi i za 3,3ha mam zapłacić 257zł, na konto firmy tylko nie zapytałem do kiedy przy jakiej kwocie ubezpieczenia?znajomy ma w concordii na 5400zł i zapłacił 108zł/ha Przy 3000zł/ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 17 Listopada 2009 czyli wychodzi 78zł/ha to 2,6% w TUW by było tak 3000*1,9%=57zł/ha bez zniżek co w tym miałeś mieć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 17 Listopada 2009 Jarki, jakie ryzyka to ubezpieczenie obejmuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 17 Listopada 2009 Jarki, jakie ryzyka to ubezpieczenie obejmuje?moje: przezimowanie,wiosenne przymrozki i grad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 18 Listopada 2009 U mnie w Concordii na 3500 zł od tych samych ryzyk jakieś 86 zł/ha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 19 Listopada 2009 U mnie w Concordii na 3500 zł od tych samych ryzyk jakieś 86 zł/ha. a wykupiłeś udział własny w szkodzie{jakoś tak to się nazywa} Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 19 Listopada 2009 Nie wiem jak to dokładnie jest, bo jeszcze nie ubezpieczyłem. Dopłata do klauzuli zmniejszającej na 8 % odpowiedzialność ubezpieczyciela wynosi dodatkowo 5 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GandalfII 0 Napisano 22 Listopada 2009 jest cieplo i jeszcze będzie, mój rzepak jest ladny ale nie skracałem go jesienią nie pryskałem tez na choroby grzybowe, czy prysnąć teraz czy to ma sens???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
losiak81 0 Napisano 24 Listopada 2009 mam pytanie czy już ktoś reklamował środek ochrony roślin, bo pryskałem butisanem star w rzepaku i mi nie podziałało.Zgłosiłem do firmy i jestem ciekaw kiedy przyjadą i jakie argumentów będą używać,żeby udowodnić moją winę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach