maksiura 0 Napisano 28 Stycznia 2010 Z tymi informacjami i poradami to jest tak, że ile głów tyle sposobów. Jedno jest pewne, że ile by się książek nie przeczytało to i tak praktyka czyni swoje. Tutaj opisali jak uprawa rzepaku powinna być prowadzona. A wystarczy obejrzeć pokazany tam filmik, żeby zobaczyć że praktyka jest ważniejsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 28 Stycznia 2010 Tak czy tak, to trzeba wapnować, jeśli stosuje się nawozy. Ja nie mam żadnego problemu z wysiewem na 18 m. Poza tym biała szybciej się rozpuszcza. Też stosowałem kiedyś CAN i nie wiem, czy jest w czymś lepszy od polskiego saletrzaku. kdsz86,Jak oceniasz granulację saletry 32 makro z Tarnowa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kdsz86 0 Napisano 2 Lutego 2010 josef, granulacja saletry tarnowskiej zblizona do CANWIL-u moze troche bardziej wyrownana, nie mam zastrzezen, jak dla mnie ok. co do poprzedniej wypowiedzi - wszystkie ksiazki do tej pory pisaly ze pod rzepak musi byc przeorane, najlepiej jeszcze glebosz co 5 lat, a popatrzec wystarczy ile plantacji jest posianych bezorkowo, niopodal mnie jest facet ktory od 14-15 lat sieje w systemie zupelnie uproszczonym czyli wprost w sciernisko i skoro to nadal robi tzn ze to mu sie oplaca. Wygrywa ekonomia, a nie agrotechnika:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 3 Lutego 2010 powiedzcie mi co to za robak siedzi w moim rzepaku i czy na wiosne bedzie groźnyhttp://www.agrofoto.pl/forum/index.php?app=gallery&module=images§ion=viewimage&img=194358 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 3 Lutego 2010 Witam.Według mnie to bardzo podobny do szkodnika z str.85(83) tego atlasu (ale może się mylę) http://www.syngentaagro.pl/uprawy/pdf/atlas_rzepak_internet.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 3 Lutego 2010 wielkie dzięki chyba to bedzie właśnie to. Czym to na wiosne najlepiej zwalczyć w pierwszym oprysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MMDD 0 Napisano 3 Lutego 2010 Problem bedziesz mial bo wmloci Ci rzepak i na pewno obnizy plon. Na razie penie nie zeruje wiec ja bym poczekal do konca marca i popryskal jakims systemikiem (dursban?) to zalatwisz za jednym pociagnieciem chowacza i to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 3 Lutego 2010 znalazłem tylko Dursban i Nurelle, tylko nie wiem jak jest dawka Dursban-u na rzepak bo nie ma rejestracji. Cena Nurelle z 1l=92zł a Dursban za 41zł. Nie wiem co bedzie lepsze pozatym to działa najlepiej powyzej 15 stopni, a na wczesno wiosenny oprysk to chyba bedzie troche za zmino. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 4 Lutego 2010 do dursbanu{0,5-0,6l/ha} dodaj pyretroid jak dodasz cypermytryne to=nurelleale ja bym dodał sumi-alpcha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kdsz86 0 Napisano 4 Lutego 2010 ti OSA to jest zwyczajna smietka kapusciana, blad ze nie zrobiles zabiegu jesienia, u mnie jak jednego roku wszedl ten szkodnik to pojechalem Bi58 0,5l/ha i wystarczylo-tani i skuteczny zabieg oczywiscie brak rejestracji wiec cichosza, no a smietka robi spustoszenie pipa jedna. wiosna dzialaj dalej, a moze wymarznie to nie bedziesz musial pelac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 4 Lutego 2010 na lesień pryskalem kareate i pod koniec października zastosowałem BI58 i za bardzo nie pomogło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kdsz86 0 Napisano 4 Lutego 2010 no to kurde, napewno w pewnym stopniu ograniczylo, ale tez po zabiegu robak nie zniknie, patrzyles czy byl jeszcze zywy?? na wiosne wiec pocisnij jak przedmowcy mowili nurelka, ewentualnie sam sobie ja zrob, i dodaj jakiegos antystresa typu asahi, dobrze tez dac fosfor dolistnie na pierwszy zabieg, bo w niskich temp rosliny nie pobieraja tego skladnika przez korzen, no i nie wiem co jeszcze moge ci poradzic, powodzenia zycze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MMDD 0 Napisano 4 Lutego 2010 do dursbanu{0,5-0,6l/ha} dodaj pyretroid jak dodasz cypermytryne to=nurelleale ja bym dodał sumi-alpcha No ja tez bym tak zrobil. Wtedy w niskich temperaturach pyretroid duzo pomaga. A dursban ma dzialanie gazowe wiec wytepi wszystko nawet jak siedzi w lodydze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
makin 0 Napisano 4 Lutego 2010 do dursbanu{0,5-0,6l/ha} dodaj pyretroid jak dodasz cypermytryne to=nurelleale ja bym dodał sumi-alpcha No ja tez bym tak zrobil. Wtedy w niskich temperaturach pyretroid duzo pomaga. A dursban ma dzialanie gazowe wiec wytepi wszystko nawet jak siedzi w lodydze. Kolego cypermetryne masz tylko w jednym preparacie Sherpa 100EC i nie ma innych na rynku !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
makin 0 Napisano 4 Lutego 2010 hej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
makin 0 Napisano 4 Lutego 2010 kolego nie ma juz na rynku Nurelle i juz niebedzie!!!!!!!!!!! jedyna alternatywa to mieszanka Dursbanu 0,6l/ha-(chloropiryfos) z i Sherpa100EC 0,25-,3l/ha-cypermetryna) i masz orginalna Nurelle!!! A sumialpha to niejest cypermetryna!!!! jedyna cypermetryna na rynku to Sherpa100ec firmy-Basf! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
makin 0 Napisano 4 Lutego 2010 kolego nie ma juz na rynku Nurelle i juz niebedzie!!!!!!!!!!! jedyna alternatywa to mieszanka Dursbanu 0,6l/ha-(chloropiryfos) z i Sherpa100EC 0,25-,3l/ha-cypermetryna) i masz orginalna Nurelle!!! A sumialpha to niejest cypermetryna!!!! jedyna cypermetryna na rynku to Sherpa100ec firmy-Basf! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
makin 0 Napisano 4 Lutego 2010 Panowie proponuje spróbójcie zastosowac biostymulator Kelpak SL-rewelacja dawka 2-3l/ha w rzepaku na wiosne razem z insektycydem na chowacza jak najwczesniej zeby rozsliny sie dobrze ukorzeniły i przygotowały do różnego stresu (susza, przymrozki, działanie herbicydami i graminicydami itd) polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
makin 0 Napisano 4 Lutego 2010 ja zastosuje w tym roku polifoske 21N 35SO3 i 4 Mg o wiele lepsza forma niz w siarczanie amonu no i duuuzo wiecej siarki super nawóz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 5 Lutego 2010 @makinkto Ci mówił że sumi to cypermytryna cyperkil i ammo to też cypermytryna nurella w ubiegłym roku była do zdobycia tak jak:pyrinex i wspomniane cypermytryny ale to niejest tosamo co nurella I NIE POWTARZAJ SIĘ pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MMDD 0 Napisano 5 Lutego 2010 Dolaczam do jarki - to co, ze Sumi alfa nie zawiera cypermetryny - jak napisalem najwazniejsze, zeby dodac pyretroid. A to, ze do Dursbanu dodasz faktycznie cypermetryne, to wcale nie oznacza jak napisal jarki, ze zrobisz sobie oryginalna Nurelle - bo Nurella jest juz sformulowanym srodkiem a Ty bedziesz mieszal 2 rozne preparaty. Moje zdanie jest takie, ze warto dodac pyretroid i nie musi to byc koniecznie cypermetryna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 5 Lutego 2010 Jaka jest cena Kelpak-a za 1 l ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
makin 0 Napisano 5 Lutego 2010 ja nienapisałem ze sumi to cypermetryna tylko ktosiu napisał na forum ze Dursban + sumi = nurelle. Piałem ze nurelle juz nie ma na rynku-wycofane zostało ze sprzedazy w sierpniu 2009r-vhyba ze ktos ma zapasy albo gdzies po lada sprzedaja. pyrinex też jest wycofany!!!!! a jednyna cypermetryna to Sherpa na rynku. A ten ammo i cyperkill też sa wycofane z obrotu od wiosny 2009r!!!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
makin 0 Napisano 5 Lutego 2010 Jaka jest cena Kelpak-a za 1 l ? ja płaciłem za kelpak 34zl/l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach