luki21 0 Napisano 15 Marca 2010 Witam chcę za jakiś czas ( mówię za jakiś czas bo teraz pogoda mi na to nie pozwoli) polecieć drugą dawkę azotu na rzepak w formie RSM-u. W środę 10 marca dałem po 225 kg siarczanu amonu. Po raz pierwszy zaczynam swoją przygodę z RSM z tego względu że mam nowy opryskiwacz i jest on wyposażony w końcówki do rozlewania. Jaką zastosować dawkę myślę aby od razu pojechać pierwszą dawkę na pszenicę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piter401 0 Napisano 15 Marca 2010 ja zwiększam pierwszą dawke azotu w rsm gdzieś o 25% w stosunku do saletry,ponieważ połowa rsm to forma amidowa,a temperatury wiadomo wiosna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pirgreg 0 Napisano 17 Marca 2010 sorik że zmieniam temat ale mam zamiar kupować srodki ochrony roślin i w związku z tym mam pytanie czy oprócz piktora jest jakiś fungicyd co ma strobiluryne i stosowany w rzepaku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 17 Marca 2010 np. amistar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parys 0 Napisano 19 Marca 2010 Jak poznać wymarznięty rzepak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parys 0 Napisano 19 Marca 2010 Jak poznać wymarznięty rzepak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 20 Marca 2010 Szyjka korzeniowa zgnita, o tej porze to liście kaput, brak wyrażnych zawiązków pąków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pirgreg 0 Napisano 20 Marca 2010 No wlaśnie u mnie rzepak kaput , nie byłem na wszystkich działkach ale na jednej to 90% wymarzł i to chyba w lutym czy początek marca bo jak snieg poprzedni znikał to wyglądał ok.Jutro ide zobaczyć reszte, jak da się dojść od innych działek i w poniedziałek zgłaszam bo czas nagli - teraz tylko pszenica i znowu koszty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kdsz86 0 Napisano 20 Marca 2010 no kurde u mnie tez rzepaki po tych ostatnich przymrozkach dostaly ostro po tylku, ale jeszcez sie trzymają, martwiem mnie tylko to ze wjechalem odrobine za wczesnie z azotem i mam teraz spore straty, bede musial dolozyc jeszcze z 60kg dodatkowo:( ale coz, straty zawsze towarzyszyly rolnikowi:) pojde go wkoncu ubezpieczyc, bo kurde nie wiadomo co jeszcze pogoda pokaze, tym bardziej ze w ubieglym sezonie grad mi wytlukl rzepaki-nieubezpieczone... jak to mowią, gdyby nie bylo takich co ryzykuja to po ameryce dalej by biegali buszmeni a bialy czlowiek nie wiedzial by o ich istnieniu;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ferdziu 0 Napisano 21 Marca 2010 jakie nawozy polecacie na wiosnę! rzepak dostał jesienią 300 kg polifoski 8 24 24 +borSama saletra starczy? 500 kg na dwie dawki?czy jakiś inny nawóz ?czy moze coś do saletery domieszać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 21 Marca 2010 daj siarke około 50kg/ha z saletra nie mieszaj tylko osobno wysiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ferdziu 0 Napisano 21 Marca 2010 siarczan amonu może być?z tego co wiem on bardziej nadaje sie przedsiewnie gdyż trzeba go wymieszać z glebą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 21 Marca 2010 siarzcan amonu moze byc, dobrze sie rozpuszcza na powierzchni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piter401 0 Napisano 21 Marca 2010 co sądzicie o tym żeby niedzielić już dawek na rzepak bo troche póżno się robi .Wjedziemy koło środy ,prawie kwiecień.liści prawie niema zanim odtworzy rozete nie lepiej żeby dostał kopa. chodzi mi o dawkę tak koło 160 n. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 21 Marca 2010 Nie ma sensu. nie patrz na kalendarz tylko na fazę rozwojową rzepaku. Przy takiej dawcę będziesz miał zbyt dużą stratę azotu. Szkoda. Podziel na dwie dawki max więcej nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 22 Marca 2010 gdyby to był 5 kwietnia to było by zasadne ,tak robiłem w ubiegłym roku ,gdzieś końcówką lat 90 był taki rok że ledwo dało się wjechać 15 kwietnia.Lepiej podzielić. Dziś u mnie start. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 22 Marca 2010 Czy u was też tak placowo powymarzał rzepak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 22 Marca 2010 U mnie nie. Gdyby nie myszy to byłoby ponad 90% jesiennej obsady a tak zostało może z 60% na szczęście nie panikuje bo był dosyć gęsto zasiany i myszy miały co jeść a to co zostało wystarczy do wytworzenia jeszcze całkiem dobrego plonu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 22 Marca 2010 u mnie placowo tylko liście padły ale szyjka wygląda na całą; zgłaszacie szkody? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
romeooo 0 Napisano 22 Marca 2010 Po posypaniu siarczanem po jakim czasie sypać saletrę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 22 Marca 2010 u mnie placowo tylko liście padły ale szyjka wygląda na całą; zgłaszacie szkody?u mnie narazie za szybko na oszacowanie strat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 22 Marca 2010 Jutro wjazd z saletrą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 23 Marca 2010 Co tam słychać u chowaczy? Miseczki stoją?U mnie rzepak zieloniutki i rośnie aż miło. Niech teraz ktoś zaprzeczy że warto było posiać azot ok 15 marca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 23 Marca 2010 saletrę siałem 16-17.03 dotąd działania nie widać bo w moim rejonie jest chłodniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 23 Marca 2010 U mnie już ładnie odbija. Nie będzie tak źle jak się zanosiło ubytki jakieś 5%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach