kissmy... 0 Napisano 30 Marca 2010 @Pirgreg * Dokument potwierdzający tożsamość (Np. dowód osobisty, paszport) * Dowody posiadania przedmiotu szkody (Np. faktura zakupu, rachunki, karty gwarancyjne itp.) * Oryginał polisy lub innego dokumentu potwierdzającego zawarcie umowy ubezpieczenia * Oświadczenie sprawcy szkody (jeśli wystąpił w szkodzie) czyli w potrzebujesz dowód osobisty, polisę oraz ewentualnie wypis z rejestru gruntów, wniosek o przyznanie płatności bezpośrednich tudzież inny dokument wskazujący powierzchnię działki, najlepiej z mapką Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 30 Marca 2010 Dziś Sumi-Alfa 0.25/l/ha + Danasium 0.15l/ha + Bor 2.5l/ha+ Siarczan Magnezu 10kg/haSzybko nie siadłeś ja chyba najwcześnie po świętach wjadę na pola mocno nalało a robaka jeszcze nie widać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 30 Marca 2010 Bez przeszkód u nas deszczu nie było zbyt wiele. Zabieg w moim wykonaniu spóźniony w porównaniu do sąsiadów wszyscy jechali ubiegły czwartek piątek obsada dochodziła do 16szt chowacza na m2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
deer 0 Napisano 31 Marca 2010 @luki21 a jakiego chowacza było 16 szt/m2 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piter401 0 Napisano 31 Marca 2010 luki musisz mieć ładny rzepak że wszystkie chowacze są u ciebie .A tak na poważnie dziś byłem i w naczyniach ledwo 2szt.U mnie z reguły tydzień puzniej,będzie ochłodzenie to może go wychamuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 1 Kwietnia 2010 @luki21 a jakiego chowacza było 16 szt/m2 ? Brukwiaczka! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maniek10 0 Napisano 1 Kwietnia 2010 koledzy pryskacie już na grzyba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MMDD 0 Napisano 1 Kwietnia 2010 @luki21 a jakiego chowacza było 16 szt/m2 ? Brukwiaczka! Jestes pewien, ze to brukwiaczek? Brukwiaczka prawie w Polsce nie ma, poza tym wystepuje wczesniej niz czterozebny, czasami nawet w lutym (w tym roku pewnie nie tak wczesnie, ale w polowie marca pewnie juz latal). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 2 Kwietnia 2010 zgłosiłem szkodę {przezimowanie} zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piter401 0 Napisano 2 Kwietnia 2010 a w moim rzepaku spokuj ,w naczyniu pusto przeglądnołem ze 100 roślinek i jest 1 chowacz .Robi się zimno to pewnie dopiero po świętach się coś więcej wykluje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarekSz 0 Napisano 3 Kwietnia 2010 zgłosiłem szkodę {przezimowanie} zobaczymy co z tego wyjdzie Tydzien temu był likwidator, a wczoraj pieniążki na koncie. Pole juz zaorane, ale nie dało sie jeszcze zasiac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 3 Kwietnia 2010 w jakiej firmie miałeś ubezpieczony rzepak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 3 Kwietnia 2010 U moich okolicach pomarzły rzepaki które się wybujały ,tzn takie siane gęsto i w terminie , przenawożone azotem, miejsca gdzie zawraca się na uwrociach z nawozem lub tam gdzie się nawozy nałożyły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 3 Kwietnia 2010 I właśnie dlatego od kilku lat nie daje azotu na jesień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 3 Kwietnia 2010 azotu dałem tyle co z polifostki 6 czyli 35N/ha moim zdaniem przemarznięcia są spowodowane tym że pod śniegiem było ciepło a śnieg zginą w krótkim czasie i wtedy nadeszły przymrozki a rzepak nie był zahartowany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 3 Kwietnia 2010 Zawsze pod korzeń daje 250-300kg/ha polifoski 6,i terminowy siew.A mój ojciec raz w 70-tych latach wiosną zaorał rzepak bo wymarzł,ale to była Francuzka odmiana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 3 Kwietnia 2010 Rzepak scieło już w grudniu kiedy przyszła pierwsza fala mrozu,sniegu było 3cm , a szyjka korzeniowa była wyciągnięta po 5 cm i więcej,co było spowodowane zbyt dużą obsadą kto posiał tak do 60 szt/m2 to mógł spać spokojnie, nie mówię już o oprysku triazolem czy preparatami zynkowymi,lepiej zainwestować w to niż w ubezpieczenie 70 zł/ha i rzepak ma gruby i niskoosadzony stożek wzrostu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarekSz 0 Napisano 3 Kwietnia 2010 Damianw TUWiejarki dajesz prawie 600kg polifoski 6? nieźle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 3 Kwietnia 2010 tak 590kg polifostki 6siałem 22 08 , około 60 roślin/m2 {2,24kg/ha} myślę że wzeszło 50 a miejscami 40 a jest 30 na metrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 3 Kwietnia 2010 Panowie wymarzły tylko wyrośnięte rzepaki nie potraktowane regulatorem. U mnie banalnie ale najlepiej przezimowały te co było na jesieni najgorsze, rzadki i niewyrośnięte. Prawdą jest że miejscami gdzie śniegi zeszły rzepaki pomarzły bo pod śniegiem nie były przygotowane na nagłe duże spadki temp.Jarek możesz napisać ile dostałeś odszkodowania? Pytam z ciekawości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 3 Kwietnia 2010 Masz racje wschody były nierówne i dlatego nie dałem triazolu a teraz te roślinki co były najładniejsze są załatwione są też place ale małe Grześ jeszcze nie przyjechali z TUW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 3 Kwietnia 2010 u mnie na jesień idzie triazol i w drugim oprysku 200ml antywylegacza do tego 2x 1 l bormaxu, bo bor dobrze wpływa na przezimownie, azot w nawozie to tylko pod korzeń i raz w oprysku poniżej 10kg mocznika na ha, przed zimą nie wyglada najlepiej ale za to dobrze zimuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nehco 0 Napisano 4 Kwietnia 2010 Witam. Panowie mam problem, bo pryskałem rzepak jesienią po siewie Butisanem Star, no i niestety przetrwało sporo chwastów ( chaber, ostrożeń fiołek), czym to teraz najlepiej prysnąć i kiedy żeby by było najskuteczniej - Galera 334sl ??Co jeszcze należało by zastosować ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarekSz 0 Napisano 4 Kwietnia 2010 Grześubezpieczony na 1200 wyd 3,5 - dostałem 1000/ha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grześ21 0 Napisano 4 Kwietnia 2010 witam ma ktoś z was jakieś doświadczenie w uprawie rzepaku z siewu punktowego? powiedzmy ze dysponuje własnym siewnikiem 12 rzędów unicorn a na samych burakach tj 3 dni na rok on się marnuje.nie mogę nigdzie znaleźć żadnych informacji o tej technice uprawy...jedynie to ze najlepsze efekty uzyskuje się w rozstawie rzędów 45cm jak burak a w rzędzie co 3 cm i tak średnio wychodzi 65 roślin na m2.a wczesna wiosną delikatna uprawa międzyrzędzi połączona z tańszym nawożeniem RSMem (napowietrzenie ziemi)daje zwiększenie plonu o blisko 1000kg i nawet więcej zależnie od agrotechniki!!!!!!!!!???????? czy to możliwe?dziękuje i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach