maniek10 0 Napisano 18 Lipca 2010 koledzy podpowiedzcie mi co mam robić ponieważ w moim regionie na rzepaku powyrastały pędy zielone rzepak już pomału będzie do koszenia a te pędy są zielne.nie wiem czy dosuszać go czy niema sensu.czy tę pędy i stronki zielone przelecą przez kombajn razem ze słomą czy pójdzie to wszystko w ziarno jako zanieczyszczenie.proszę o podpowiedź po już niema za bardzo czasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
farmer11 0 Napisano 18 Lipca 2010 Rzepak sypnoł 3 t z h cenę dnia jaką w piątek osiągnołem w kościanie ( sufle ) 1397 zł + wat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piter401 0 Napisano 18 Lipca 2010 żniwa zaczęte ukoszone 200kg wilgotność 14% musi stać do poniedziałku cena1400 netto elewar ,tylko żeby się cena w przyszłym tygodniu utrzymała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 18 Lipca 2010 mateusz uwierz mi 4 t to nie jest rewelacja. U mnie mają po 4,8-5,2 przy takich nakładach jak twoje.Ale nie w tym roku!Ja wczoraj wykosiłem 3 ha exqusite to dał przy wilgorności 9,5- 10,5% 12,2t czyli nieco ponad 4 t/ha jak odliczę wilgotność to takie 4t/ha pewnie będą. Obok mam kalifornie to mizeria w tym roku nawet nie kosiłem bo większość jeszcze zielona i zostaje na polu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sławek 0 Napisano 18 Lipca 2010 witam panów od lat kosze rzepak bizonem mam załozone dolne sito otworowe z oczkami 4mm powiedzcie mi w jaki sposób w zbiorniku znajduje całe łuszczyny i niejednokrotnie duże kawałki badyli teoretycznie to nie powinno wpaść nic większego niż 4 mm moze wiecie którendy to wpada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leszek19621 0 Napisano 18 Lipca 2010 A spada z początku sita.Jest na to rada-po wyjęciu sita (czy to otworowe czy żaluzja)przyspawaj lub przynituj na początku na bocznej ramce pasek blachy z otworami jak w sicie o wysokości ok.5-7 cm.przez całą szerokość sita.To działa.A z otworami dlatego aby wiatr z wialni przez nie szalał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 18 Lipca 2010 Po waszych komentarzach korekta plonu natychmiastowa. W czerwcu rzepak wyglądał rewelacyjnie dużo grubych ciemnozielonych strąków ze znikomymi wkłuciami i bez objawów chorób - szacowany plon grubo powyżej 4 t/ha.Matka natura skorygowała nasze plany - otwierając łuszczynę -70 % - nasion reszta szajs.Co można było zrobić lepiej w tym roku by mieć plon powyżej 4 ? Gratuluję wszystkim którym się udało i mam nadzieję że sobie też pogratuluję (koszenie dopiero koło soboty bo jeszcze spód zielony). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 18 Lipca 2010 U mnie cena rzepaku 1400zł netto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mateusz2811 0 Napisano 18 Lipca 2010 jest ktoś tu z okolic poznania bydgoszczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 18 Lipca 2010 na matif korekta na minus o 2 ,2% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 19 Lipca 2010 Co to oznacza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 19 Lipca 2010 ze cena spadla do 363 euro i od razu przeceny na skupach o 40 zł w dół Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 19 Lipca 2010 Agro efekt cena 1400netto niewiem czy wywieźć reszte czy poczekać jeszcze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FarmerBorys 0 Napisano 19 Lipca 2010 Damłyn Damaslawek w piątek 1420zł brutto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mordok 0 Napisano 19 Lipca 2010 Sprzedawał ktoś słomę rzepaczaną z pokosów? Ile może zacenić za 1/ha? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dagmarka 0 Napisano 19 Lipca 2010 Lwówek śl. 1420 brutto,nieoficjalnie dowiedziałam się od nich ze na pewno cena będzie rosła będziemy kosić pod koniec tyg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 19 Lipca 2010 Niezłe perspektywy aż nie chce się kosić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 19 Lipca 2010 dobrze, że jeszcze ktoś potrafi przewidywać przyszłość i jeszcze nieoficjalnie dzieli się tym, dzisiaj drugi dzień korekty na matif 359,5 euro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mateusz2811 0 Napisano 19 Lipca 2010 Sprzedawał ktoś słomę rzepaczaną z pokosów? Ile może zacenić za 1/ha?ja kupuje po 10 zł za 300kilowy snopek a z rzepaku wychodzi jakieś prawie 20 snopków słuchaj a nie lepiej pociąc tą słome będziesz miał więcej pruchnicy w ziemi ja swoją tnę i kupuje od sąsiadów choć swoje pola naworze obornikiem co drugi rok po 30ton Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 19 Lipca 2010 Kurde co za kołki to sprzedawają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MMDD 0 Napisano 19 Lipca 2010 Sprzedawał ktoś słomę rzepaczaną z pokosów? Ile może zacenić za 1/ha? To sie nie oplaca, policz ile ci nawozu wyjedzie z pola. Przeciez w tej slomie rzepakowej jest tyle skladnikow mineralnych, ze w pszenicy zasianej po rzepaku stosujesz pol nawozenia. I tego na pewno nie odzskasz sprzedajac slome. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 19 Lipca 2010 Niedaleko mnie gościu skupuje po 110zł za t słomy. Moim zdaniem mało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 20 Lipca 2010 u nas podobno po 130 za tonę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mateusz2811 0 Napisano 20 Lipca 2010 Niedaleko mnie gościu skupuje po 110zł za t słomy. Moim zdaniem mało.130 to ja dostaje za tone w spalarni spresowane i zawiezione przeze mnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mordok 0 Napisano 20 Lipca 2010 no też tak myślałem - nigdy nie sprzedawałem słomy rzepakowej ale coraz więcej się o nią ludzi pyta w mojej okolicy. Macie racje nie warto - idzie w pole. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach