MONI 0 Napisano 25 Lipca 2010 czy ma ktoś odmianę nk oktanus z syngenty ile sypie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomekvts 0 Napisano 25 Lipca 2010 Rzepak skoszony w piątek, plon 2,58 t/ha, wilgotność 7,5 %, zanieczyszczenia 3%, odmiana californium, cena 1363 zł netto, rzepak nie desykowany, wiosną nie pryskany na grzyba, 1xpryskany od robaka, ziemia 4a-5 kl. Jestem mile zaskoczony bo sypał lepiej jak wyglądał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 25 Lipca 2010 kiedy sypiecie PK bo ja na orkę {zawsze jest mało czasu} a myślę o rozsianiu na rżysko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 26 Lipca 2010 Żniwa rzepakowe zakończone - Casoar 3,4 t/ha przy 8,8 wilg., Catana 3,8 t/ha przy 9,4 %. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przem 0 Napisano 26 Lipca 2010 a ja jeszcze nie zacząłem :/ i jeśli sprawdzą się prognozy pogody to pewnie rusze dopiero w weekend o ile do tego czasu rzepak sam sie nie wymłuci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 26 Lipca 2010 U mnie rozczarowanie co do mieszańca już 2 gi rok,Abakus 3,55 wilg.7,0 średnio z 15,3 ha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mycy 0 Napisano 26 Lipca 2010 visby - 4,1t/ha na IV-III klasie wilgotnosc 6,1- 7 zanieczyszczenia raz 4 raz 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mycy 0 Napisano 26 Lipca 2010 Rzepak mieszaniec Visby - 4,1t/ha na IV-III klasie wilgotnosc 6,1- 7,0 zanieczyszczenia raz 4 % raz 2% cena 1380 -1390zł netto na Bodaczów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FarmerBorys 0 Napisano 26 Lipca 2010 Rzepak mieszaniec Visby - 4,1t/ha na IV-III klasie wilgotnosc 6,1- 7,0 zanieczyszczenia raz 4 % raz 2% cena 1380 -1390zł netto na Bodaczów.móglbyś napisać coś więcej o tej odmianie bo chce w tym roku zasiać, jak zdrowotność, pokrój roślin?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mycy 0 Napisano 27 Lipca 2010 Rzepak mieszaniec Visby - 4,1t/ha na IV-III klasie wilgotnosc 6,1- 7,0 zanieczyszczenia raz 4 % raz 2% cena 1380 -1390zł netto na Bodaczów.móglbyś napisać coś więcej o tej odmianie bo chce w tym roku zasiać, jak zdrowotność, pokrój roślin?? FarmerBoys pierwszy raz siałem mieszanca i powiem ze juz nie chce linjowych. W tamtym roku mialem Castille plon srednio 3t/ha pomimo desykacji wilgotnosc w granicach 8,00, zanieczyszczenia 4 % na troche słabszych glebach ale z wysoką agrotechniką Natomiast przy miniimalnej agrotechnice i cienciu kosztów na każdym kroku - wigor roślin pomimo poznego siewu ostatnie dni sierpnia na starcie bez porównania z odmianami populacyjnymi. Nasiona dość drogie ale wschody w 100% wysiew 3,1kg/ha.Rzepak Visby rozprowadza w polsce firma Agrobrass http://www.agrobras.pl/ pod tym linkiem znajdziesz ich foldery i charakterystyke odmiany. Rośliny wysokie ale zero wykładania, dojrzałość osągneły pięknie w jednym momencie. Nawożenie 204kg N w 3 dawkach. P-44kg i 145kg -K przedsiewnie na drugi rok po kurzaku.Piękny start po śnieżnej i mroznej zimie.Ochrona absolutne minimum pojechalem z jednym zabiegiem pod koniec kwietnia fungicydem Caramba + Insektycydem Mospilan + Mikronawozy. Na chwasty po siewie poszla szabla i metazanex - i to wszystko.... Polecam tą odmiane, pomimo macoszego traktowania dala w miare niezly plon w porownaniu z innymi rzepakami w moim regionie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 27 Lipca 2010 To ja dziś wykosiłem koledze Vision siany początek września na IVa. Jesienią galera + graminicyd+ tubekonazol. Wiosną 300kg saletry i 2x Nurelka. Plon 3,6t/ha wilgotność 7,8%. Byłem w szoku rzepak cienki 3 ha zrobiłem w 2h a skąd tyle naleciało nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 28 Lipca 2010 Czyli że nie był traktowany na płatek?,ciekawe jak u was było z opadami w maju bo u nas 2 krotna norma rzepak słabo kwitł a potem sucha zgnilizna.Albo na tym polu dawno albo wcale nie było rzepaku,sąsiad miał adrianę na takim dziewiczym polu to dała blisko 3 niechroniona,a na polach gdzie rzepak jest często , dawał plon po 2t/ha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 28 Lipca 2010 Californium sr plon troszke ponad 3t najlepsza cena to 1376 netto sporo obleciało po zlewie , desykowany i sklejany wilgotność 5-7% Siał ktos Artoga z LG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paweł0128 0 Napisano 28 Lipca 2010 Czy ktoś dostał już kasę za rzepak z tego roku z ZT w Bodaczowie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kdsz86 0 Napisano 28 Lipca 2010 witam. rzepak rozpoczety, Visby 3,4z ha, Piooner D03 3,9 z ha , ten piooner taki niepozorny zaskoczyl mnie, niestety w tej chwili pada i nie wiem kiedy wjade dalej, mam jeszcze do wyprobowania Vision i Waller, szczerze powiem ze myslelem ze bedzie gorzej! Najlepsze ze w tym roku mam rzepaki bez NPK jesienia. Teraz tylko miejmy nadzieje ze te czarne pszenice tez nas pozytywnie zaskocza:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 29 Lipca 2010 te stanowiska gdzie był visby i ten piooner musiały się różnić co nieco ,mi abakus dał na jednej działce na pewno ponad 4 ,myślę że ten vision wyjdzie ci dobrze ,zamówiłem już go na połowę areału . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kdsz86 0 Napisano 29 Lipca 2010 powiem tak, dzialki dzielila jedynie droga, jednak nad drogą był piooner ktorego wysuszylo i wgrzybilo, natomiast ponizej to pole jest podmokle i tam wlasnie byl Visby, ciekawa sprawa bo roznica w plonie to 0,5t Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przem 0 Napisano 29 Lipca 2010 Czy ktoś stosował na rzepak Saletrosan 26N i 13S z Azotów Tarnów, czy dobrze się rozsiewa, jak wychodzi cenowo w porównaniu z saletra + siarczanem amonu, bo mysle że stosując go na pierwszą dawke nie trzeba by jezdzić po polu dwa razy?? Ja do tej pory stosowałem Wigor S pod korzeń jesienią ale teraz zastanawiam się nad tym nawozem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bazyl 0 Napisano 29 Lipca 2010 @Maciek a na reszte areału pojdzie abakus czy może wrócisz do Visbiego?Bo ja z liniówek tez wezme Vision a z miesznców możliwe że Visby albo Artoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 29 Lipca 2010 Uważajcie z Vision bo to późna odmiana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturonas 0 Napisano 30 Lipca 2010 Vision pózną odmianą ...średnio wczesną ja juz ponad tydzień temu juz ją skosiłem gdzie inni dopiero kosza ...i jest to odmiana na której sie nie zawiodłem a w tym roku miałem 100% obsiane tą odmianą i tam gdzie grad nie wytłukł to plon ponad 4,3 z ha ...w tamtym roku prawie 5...a i w tym roku tez będzie większości na moim polu ...musze szukać następcy to posieje ze dwie odmiany dla porównania ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek21 0 Napisano 30 Lipca 2010 Vision późny tak jeszcze mokry 14,3 % Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 30 Lipca 2010 Bazyl mam ten sam dylemat na pewno pójdzie Visby i wezmę Artogę na próbę,zaletą mieszańców agrobrasu jest równomierne dojrzewanie,jak ktoś jest cierpliwy i ma dobry kombajn to zbiera technologiczny rzepak z pola. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meknam 0 Napisano 30 Lipca 2010 U mnie REMY sypnął na V klasie 3 tony jestem zadowolony w porównaniu do Digerra w zeszłym roku szybciej dojrzewa . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mateusz2811 0 Napisano 30 Lipca 2010 mam pytanie jak zachowuje się rzepak w wadze objętościowej czyli czy 1 m3 jest cięższy czy lżejszy od pszenicy czy jest jak inne zboże np jęczmień Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach