gregorfik 0 Napisano 9 Sierpnia 2010 Widziałem ich oferte ale nie współpracuje z nimi. Ten lubofos i sól na jesień fajna sprawa tylko trzeba 2x po polu latać rozsiewaczem . A co do soli na wiosne sądzę że na pewno z tego powodu nie bedziesz mieć gorszego plonu, a raczej na pewno lepszy.A jeszcze na pisz jak dajesz te nawozy na jesień pod pług, czy na wierzch?Literatura twierdzi, że pod rzepak to tylko pod pług, my jednak od zawsze stosujemy po orce. W tym roku na próbe na połowe areału daliśmy już pod talerzówke po zbiorze jęczmienia, mając jednocześnie nadzieje, że troche tego Azotu zje słoma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 9 Sierpnia 2010 U mnie idzie Vision i Artoga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
david.dk 0 Napisano 9 Sierpnia 2010 co powiecie o odmianie visby i chagall?? planuje posiać je na słabsze stanowiska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 9 Sierpnia 2010 a jakie środki polecacie na rzepak po siewie? i co myślicie o butisanie star? co dziwne u nas jest zarejestrowany 2-3 l/ ha, a w ostatnim top agrar w doswiadczeniach niemieckich stossują go 1,5 -1,8 l, czy tyle wystarczy czy trzeba stosowac tak jak na naszej etykiecie? aha został mi jeszce z zeszlego roku dewrinol, czy mozna to zmieszac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MMDD 0 Napisano 9 Sierpnia 2010 W Niemczech to jest Butisan Top i ma troche inny sklad niz Butisan Star, stad nizsza dawka. Wg mnie najlepszy uklad stosowania B. Star to 1 l/ha 1-3 dni po siewie + 1 l/ha 4-7 dni po siewie. Sprawdzony i niezawodny, nawet jak jest sucho. Nie dziala tylko jak ktos ma chwasty niewrazliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 10 Sierpnia 2010 Nawóz daję na ściernisko bo mam ścieżki i jest łatwiej a po orce zostają koleiny spore.Po siewie idzie chlomazon np.Comand 2l i 2tyg pózniej 1l ButisanuSam Butisan 2.5l zostawia na mojej ziemi przytulię Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 10 Sierpnia 2010 2l comandu? chyba coś pokręciłeś? 0,2l/ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 10 Sierpnia 2010 Command Top 375 w dawce 2L na ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 10 Sierpnia 2010 znacie jakieś narzędzia narzędzia, którymi można zabezpieczyć cenę (najlepiej na obecnym poziomie) sprzedaży nasion rzepaku na przyszły sezon? najkorzystniej jakiś forward; podpisujecie umowy o tym charakterze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meknam 0 Napisano 11 Sierpnia 2010 Zna ktoś może dobre odmiany na słabe ziemie gdzie często występuje susza ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 11 Sierpnia 2010 kilka osób już pytało...co z tym CHAGALL-em nikt nie siał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafal387 0 Napisano 11 Sierpnia 2010 na słaba ziemie planuje posiać MONOLIT polska odmiana z chodowli roślin Strzelce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 11 Sierpnia 2010 u mnie lisek świetnie plonował na słabych stanowiskach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 11 Sierpnia 2010 rzepak wykoszony, odmiany forza i baros, plon o 20%nizszy niż w zeszłym roku, dodatkowo bardzo mocno porośnięty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalx 0 Napisano 11 Sierpnia 2010 znacie jakieś narzędzia narzędzia, którymi można zabezpieczyć cenę (najlepiej na obecnym poziomie) sprzedaży nasion rzepaku na przyszły sezon? najkorzystniej jakiś forward; podpisujecie umowy o tym charakterze?Właśnie podpisałem umowę kontraktacyjną: cena 350 euro, moje zobowiązanie: całość plonu (bez konkretnej ilości) do firmy kontraktującej + ich nasiona.Jak mieszkasz przy zachodniej granicy (do 200 km) to mogę dać namiary. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 12 Sierpnia 2010 dziękuję za odpowiedź, do granicy mam niestety troszeczkę dalej (ok 400km), ale poproszę o namiary na kontrahenta oraz o wskazanie jaką proponują odmianę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalx 0 Napisano 12 Sierpnia 2010 odmiana Rossini, strona internetowa firmy http://www.raiffeisen-uckermark.de/. Numer telefonu na priv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 14 Sierpnia 2010 rzepak wykoszony, odmiany forza i baros, plon o 20%nizszy niż w zeszłym roku, dodatkowo bardzo mocno porośnięty.jednak korekta bo po przedaży okazało sie że plon o 30% mniejszy niż w zeszłym roku, dodatkowo na dwówch przyczepach d47 było o 1,5t mniej niż w zeszłym roku a na przyczepy pełne, ale dobra cena bo 1380zł/t. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wszechwiedzący 0 Napisano 14 Sierpnia 2010 jestem zainteresowany siewem rzepaku i chciał bym się dowiedzieć jakie nakłady trzeba ponieść na jeden hektar pola zakup materiału siewnego nowożenie omłot ile to wychodzi ? pozdrwiam Jesien:Nasiona : California 110zł /haOprysk na rzepak: Metazanex 1.6 + Szabla 0.15 + Treflan 1 = 150zł /haOprysk na samosiewy zbóz: Leopard 1 = 45zł/haOprysk na grzyba + skracanie - Orius 0.6l /ha = 32zl /ha Wiosna:Oprysk na grzyba: Orius 0.8 = 43złOprysk na chowacza: Dursban 0.6 + Cyoerkill 100ml = 37złOprysk na słodyszka: Mospilan 125 = 50złOprysk na słodyszka 2: Proteus 0.6 = 47złOprysk na łuszczyne i pryszczarka: Topsin 0.75 + Orius 0.5 + Mospilan 120= 115złOprysk na desykacje + sklejanie łuszczyn: Spodnam 0.6 + Glifosat 3l = 70zł Po podliczeniu wyszło za nasiona i chemie: 700zł /haNiech Ci ktos napisze nawozy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 15 Sierpnia 2010 Ja bym wywalił proteusa i nie wiem po co treflan jak idzie Leopard i już jest koło 100 w kiszeni. Można "zabalować" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 15 Sierpnia 2010 treflan zwalcza nie tylko jednoliscienne.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 15 Sierpnia 2010 Moim zdaniem to on tylko jest na miotłę a jeżeli na inne chwasty to w zasadzie pokrywa się z działaniem metazachloru więc po co przepłacać. Ja i tak pozostanę przy Galerze ze wzgledu na chabra i cenę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 16 Sierpnia 2010 Moim zdaniem to on tylko jest na miotłę a jeżeli na inne chwasty to w zasadzie pokrywa się z działaniem metazachloru więc po co przepłacać. Ja i tak pozostanę przy Galerze ze wzgledu na chabra i cenę.pryskasz galerą jesienią?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek21 0 Napisano 16 Sierpnia 2010 odmiana Rossini, strona internetowa firmy http://www.raiffeisen-uckermark.de/. Numer telefonu na priva polske firmy nie chcą jeszcze o tym gadać (do dwóch dzwoniłem)ciekawe czy Raifaisssen - Osadkowski podjął by temat.Oferta jest nie głupia bo nie ma limitu ton a pomorze sypie podobno 1,5t więc w polskich kontraktach mozna się nieźle przejechać bo są na tony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek21 0 Napisano 16 Sierpnia 2010 znacie jakieś narzędzia narzędzia, którymi można zabezpieczyć cenę (najlepiej na obecnym poziomie) sprzedaży nasion rzepaku na przyszły sezon? najkorzystniej jakiś forward; podpisujecie umowy o tym charakterze?Właśnie podpisałem umowę kontraktacyjną: cena 350 euro, moje zobowiązanie: całość plonu (bez konkretnej ilości) do firmy kontraktującej + ich nasiona.Jak mieszkasz przy zachodniej granicy (do 200 km) to mogę dać namiary. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach