lanz buldog 0 Napisano 5 Września 2010 kissmy.... ,na ile roślin oceniasz obsadę rzepaku który chcesz podsiać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek21 0 Napisano 5 Września 2010 Czy ktoś ma orientacje czy rzepak , pszenica wyjeżdza do zachodnich sąsiadów w większych ilościach czy są raczej sporadyczne transporty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 5 Września 2010 Zasiane i opryskane! 3,1 kg/ha. S-Piotr nie to nie moje ja nie mam tam pola jestem nie z tej strony Złotoryji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 5 Września 2010 ze względu na olbrzymie zróżnicowanie warunków glebowych (mozaikowatość) na plantacji nie jestem w stanie ocenić poziomu wschodów, które z pewnością rozłożą się w czasie jak miało to miejsce w poprzednim sezonie, miejscami wzeszło już 100% ale na przeważającej powierzchni wschodów brak i ciężko jest określić czy jeszcze coś się przebije, stąd dosianie 15 roślin na m2 z pewnością nie zaszkodzi i powinno w zupełności wystarczyć @Przemek21 w większych ilościach już nic nie wyjeżdża, gdyż zbiory się skończyły (tzn już nikt nie zbierze plonu nadającego się eksportu) statki odpłynęły zaspokajając pilne potrzeby odbiorców, stąd teraz transporty będą sporadyczne - w kraju można znaleźć godziwych odbiorców i satysfakcjonujące ceny, wielu rolników ma co prawda pełne magazyny (niskiej jakości zbóż), dlatego raczej podaż gwałtownie nie wzrośnie a popyt jest stały, więc prędzej czy później zaobserwujemy niekorzystne dla konsumentów zmiany cen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 6 Września 2010 Ja mam też podobny problem ze wschodami co kissmy tak jak cała okolica.Zasiane 20 ha deszcz i beton po 3 dniach 20 i dalej beton.Jakieś 20 roślin mieszańca jest na metrze a sialem 45.Miało być 120ha rzepaku wyszło 50 mizernoty,wczoraj 60mm opadu i ja kapituluję.Co zostanie to zostanie resztę pszenicą przesiejęU mnie duże gospodarstwa opózniły zasiewy po 20 bo w ubiegłym roku optymalne terminowo zima zniszczyła a teraz prawie nikt nie posiał i nie posieje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dagmarka 0 Napisano 6 Września 2010 dzisiaj zawieźliśmy pszenice wczoraj koszoną,15,7 wilg.porośnięta w 70% do pzz , niemiec odbiera!przy granicy wszyscy dla niemców kupują! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek21 0 Napisano 6 Września 2010 i jak cena za takie cudo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rzepinka 0 Napisano 6 Września 2010 a co myslicie o samosiewce rzepaku?? bo nie dam rady chyba w tym roku posiac a mam ladne samosiewy tyle ze jest bardzo duze zageszczenie roslin...ktos kiedys to praktykowal?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalx 0 Napisano 6 Września 2010 Czy ktoś ma orientacje czy rzepak , pszenica wyjeżdza do zachodnich sąsiadów w większych ilościach czy są raczej sporadyczne transporty?U mnie, przy granicy, ci co sprzedają ilości samochodowe to wszystko na Niemcy. Niektórzy bezpośrednio, inni przez firmy pośredniczące. Ja od kilku lat 80 % sprzedaje na zachód. Teraz nawet podpisałem kontrakt na rzepak w Niemczech Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 6 Września 2010 a co myslicie o samosiewce rzepaku?? bo nie dam rady chyba w tym roku posiac a mam ladne samosiewy tyle ze jest bardzo duze zageszczenie roslin...ktos kiedys to praktykowal?? nie wiem jak ze zdrowotnością ale zagęszczenie można opanować, jeszcze nie tak dawno wysiewało się 10 a nawet 15 kg nasion, należy sięgnąć do lektur sprzed kilkudziesięciu lat, najprościej jest przeprosić się z ciężką broną ale to dopiero wiosną, zima powinna troszeczkę dopomóc i chemicznie również można coś zdziałać np Horizonem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rzepinka 0 Napisano 6 Września 2010 a no wlasnie problem jest taki ze jedno pole to grad wybil i co prawda bardzo duzo rzepaku powschodzilo jak talerzowalem jednak teraz i tak duzo jest planuje opryskac oriusem bo zawiera regulator rzepak wyglada bardzo ladnie a nie mam jak zasiac bo warunki nie pozwalaja...tylko czy nie wyprzeje pod sniegiem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dagmarka 0 Napisano 7 Września 2010 za to cudo dostaliśmy 390 zł,dzisiaj będzie suchsza i ma być drożej,ważne ze z pola zebrane bo wszystko leży i sobie rośnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
a1980 0 Napisano 7 Września 2010 Czy ktoś ma orientacje czy rzepak , pszenica wyjeżdza do zachodnich sąsiadów w większych ilościach czy są raczej sporadyczne transporty?U mnie, przy granicy, ci co sprzedają ilości samochodowe to wszystko na Niemcy. Niektórzy bezpośrednio, inni przez firmy pośredniczące. Ja od kilku lat 80 % sprzedaje na zachód. Teraz nawet podpisałem kontrakt na rzepak w Niemczecha wjakiej cenie jeśli można? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 0 Napisano 7 Września 2010 Ja mam też podobny problem ze wschodami co kissmy tak jak cała okolica.Zasiane 20 ha deszcz i beton po 3 dniach 20 i dalej beton.Jakieś 20 roślin mieszańca jest na metrze a sialem 45.Miało być 120ha rzepaku wyszło 50 mizernoty,wczoraj 60mm opadu i ja kapituluję.Co zostanie to zostanie resztę pszenicą przesiejęU mnie duże gospodarstwa opózniły zasiewy po 20 bo w ubiegłym roku optymalne terminowo zima zniszczyła a teraz prawie nikt nie posiał i nie posieje Jak tak dalej pojdzie to nawet zboza ozimego moze sie zdarzyc ze nie zasiejemy. U mnie na 50% pol stoi woda a gleba ma konsystencje kisielu, bez szans na wjechanie, a nawet orki nie zrobilem jeszcze. Jedynie na piachach mimo opadów jest spokój, wiec kto ma ten nie przejmuje sie teraz ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dagmarka 0 Napisano 7 Września 2010 a na dodatek śniegami w pażdzierniku straszą my dopiero dzisiaj zaczynamy siać,hybryda Finess,Osprey,Minotaur,Digger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 7 Września 2010 U mnie nadal pada. Jutro ma być ładnie i od nowa mozliwe opady.Jeśli nie uda sie zasiać w tym tygodniu to rzepaku niet w tym roku i pytanko. Czy siał ktoś rzepak dwu letnimi nasionami ? oczywiscie chodzi o nasiona otoczkowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 7 Września 2010 Można sieć bez obaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 7 Września 2010 Siałem Romek w tym roku nasiona z 2009 odm. Catana i wschody są 10-15 % wyższe niż Abakusa z tegorocznej hodowli - dziwna rzecz bo już podczas próby kręconej zdarzały się na 26 gram dwa ziarna z rozłupaną otoczką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 7 Września 2010 U mnie nadal pada. Jutro ma być ładnie i od nowa mozliwe opady.Jeśli nie uda sie zasiać w tym tygodniu to rzepaku niet w tym roku i pytanko. Czy siał ktoś rzepak dwu letnimi nasionami ? oczywiscie chodzi o nasiona otoczkowane.mozna siać ale zaprawa już nie bedzie działać więc lepiej jak masz możliwośc to zapraw jeszcze raz. lub pryskaj jak wzejdzie bi58 i jakimś fungicydem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 7 Września 2010 Dzięki za odpowiedzi. W takim razie nie bede na siłe próbował zasiać rzepaku w tym roku a z tego jak zapowiadaja pogode to moze byc problem z zasianiem w tym tygodniu a później nie będe juz ryzykował.Jak tam Tomek u ciebie rzepak? bo jak widze niektóre rzepaki to tylko poschdziły i na tym etap rośniecia zakończył sie, przydało by sie kilka ciepłych dni bo inaczej będzie cienko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edzio777300 0 Napisano 7 Września 2010 czym prysnąć rzepak bo za-uwarzyłem ze młode roślinki już bierze choroba jasne plamki żółtawe na liścieniach alert? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 7 Września 2010 Może to po oprysku na chwasty?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 7 Września 2010 Pewnie chromazon podziałał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 8 Września 2010 Albo chlomazon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 8 Września 2010 Masz rację Romek etap wzrostu rzepaku zatrzymał się na poziomie 4 liścienia-chociaż wczoraj widziałem gdzieniegdzie liście właściwe. Mieszaniec wyszedł trochę za rzadko (2,4 kg/ha) wzeszło ok 40 szt/m - ale lepszy rydz niż nic, populacyjny ok 3,4 kg/ha - ok. 70 szt/m. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach