gregorfik 0 Napisano 28 Kwietnia 2011 Łyżkowate zwijanie liści pasuje na pewno na niedobór siarki. A z tego co mi sie wydaje jasne kwiaty to też niedobór siarki lub boru ale którego to już nie jestem pewien. Dawałeś jakąś siarke, bor na wiosne??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bazyl 0 Napisano 29 Kwietnia 2011 Bor dawałem,siarke nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 29 Kwietnia 2011 no i to jest wlasnie brak siarki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal1981 0 Napisano 29 Kwietnia 2011 Panowie prysnolm dzis rzepak Proteusem i spadl desz jaka jest minimalna przerwa od oprysku do deszczu ,gdyz na etykiecie nic nie pisze .Pewnie oprysk na nic sie zdal ,no ale deszcz terz potrzebny u nas bardzo sucho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 29 Kwietnia 2011 Wszystko zależy od deszczu jaki był i czasu od oprysku do opadu ,jeśli zaraz po oprysku była ulewa to musisz powtórzyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 29 Kwietnia 2011 po 2 godzinach bez opadu powinien proteus dzialac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 29 Kwietnia 2011 Był u mnie dzisiaj typ z okolic Gorzowa wlkp. i mówił,że zaorał 8 ha rzepaku i w jego okolicy wszyscy w tym tygodniu przesiewają rzepak na potęgę z powodu suszy zbożem.Powiedział również ,że w zeszłym tygodniu proponowali kontrakty po 1900 do Niemiec a w tym po 2400zł za tonę dają.Odniesie się ktoś do tego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 29 Kwietnia 2011 to niemożliwe z tym przesiewaniem z powodu suszy, z cenami możliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flamenko 0 Napisano 29 Kwietnia 2011 a ja wam powiem ze susza jest straszna u mnie spadło 4 kwietnia 7litrów wody na metr. i do dzis nic. jestem z woj wielkopolskiego . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
śledzik 0 Napisano 29 Kwietnia 2011 W moich okolicach jest kiepsko i to bardzo. Za mokro i za zimno jak wschodził, wiosną za duży mróz, a teraz za sucho. Tak więc z ceną może być różnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ROLAS 222 0 Napisano 29 Kwietnia 2011 rzepaki wszedzie sa kiepskie juz im nawet deszcz nie pomoze wygladaja na glodne jakby nie dostaly nawozu jest jedna tyczka brak rozgalezien 2 tony z ha na maxa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 29 Kwietnia 2011 Nie zgodzę się! U mnie rzepak jest zajebis** jutro zamieszczę zdjęcia bo nie mam chwilowo kabla żeby podłączyć aparat! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 29 Kwietnia 2011 Przelicz ile osób chwali swój rzepak a ile nie ,możesz się cieszyć ze masz ładny i powodzenia bo jeszcze sporo czasu do zbioru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 29 Kwietnia 2011 Życie raz na wozie raz pod wozem taki nasz los. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek21 0 Napisano 29 Kwietnia 2011 luki21 oby ci dobrze plonował mi jak da średni 2 t to widzę to super wydajność by była. mam 3 pola i tylko jedno wygląda tak sobie a reszta pozostawia wiele do życzenia a i z opowiadania ludzi co z towarem kursują - opisuje to jako słupy - badyle - czyli brak rozgałęzień z wyglądu jak gorczyca to co widza w terenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 29 Kwietnia 2011 A jak teraz kontraktuje Kruszwica ,dalej tak jak było kontrakt jednostronny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 29 Kwietnia 2011 Wiem jak jest przecież nie żyję na innej planecie! U nas ogólnie jest dość dobrze ze znanych mi osób plantacji nie zaorał nikt. Na razie nie chce nic zapeszać i o plonie staram się nie myśleć. Został mi teraz oprysk na opadanie płatka + agrofagi i zakończę sezon w oczekiwaniu na żniwa a wówczas się okaże czy był tak dobry na jaki wygląda! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alumi 0 Napisano 30 Kwietnia 2011 Witam; u nas z rzepaku opadają pąki kwiatowe pomimo wykonania wszystkich oprysków, susza też nie jest aż tak duża.Dzieje się tak na różnych polach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 30 Kwietnia 2011 @luki21 A zabieg na sklejenie łuszczyny z desykacją ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 30 Kwietnia 2011 na sklejanie zabieg wykonuje się wcześniej przed desykacja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 30 Kwietnia 2011 Bardzo rzadko desykuje! Patrze co jest w polu jak nie ma potrzeby to nie wchodzę w koszty. W tamtym sezonie Randapowałem bo mi wyległ w czasie wichury i zaczął przerastać miejscami więc musiałem! W tym roku mam nadzieję że nie będę zmuszony! Czy robicie oprysk mocznikiem podczas opadanie płatków? Czy ktoś podaje azot dolistnie podczas kwitnienia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jonpro 0 Napisano 30 Kwietnia 2011 witajcieopryskalem rzepak proteus jakies tydzien temu myslalem ze bedzie dzialal chociaz przez dwa tygonie lub okolo ale widze ze slodyszek pojawil sie juz na kwiecie na jednym paku jest jeden lub dwa okazy niewiem czy niszczyc go jakims innym opiscie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 1 Maja 2011 Na opadanie dam pictor + ammo + 30l RSM /ha już to testowałem ,w tamtym sezonie. A sklejanie z desykacją na 2 tygodnie przed koszeniem jednym opryskiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 1 Maja 2011 Luki bardzo dobrze pisze nie ma co pryskać gdy nie zaistniała taka przyczyna i rzepak równo dojrzewa , desykacja zrobiona w złym terminie wpływa negatywnie na plon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 1 Maja 2011 witajcieopryskalem rzepak proteus jakies tydzien temu myslalem ze bedzie dzialal chociaz przez dwa tygonie lub okolo ale widze ze slodyszek pojawil sie juz na kwiecie na jednym paku jest jeden lub dwa okazy niewiem czy niszczyc go jakims innym opiscie Zostaw tego słodyszka już w spokoju teraz tylko poprawi zapylenie! Byłeś w bardzo dużym błędzie jesli myślałeś że którykolwiek z zarejestrowanych w rzepaku środków owadobójczych wytrzyma dłużej nić 5-7 dni nie ma takiej opcji! Ja na opadanie damo może Yamato , Traper......! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach