Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

u mnie dopiero rozkwita ale jak nie popada to z tej mizernoty bedzie jeszcze wieksza lipa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogólnie widzę że mało optymizmu z waszych postów wynika ale co tu się cieszyć jak sytuacja jest jaka jest a na domiar czekają nas przymrozki -5 -6 i bądz tu optymistą !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o mój rzepak to wolałbym żeby go sieknoł mróz,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na opadanie dam pictor + ammo + 30l RSM /ha już to testowałem ,w tamtym sezonie. A sklejanie z desykacją na 2 tygodnie przed koszeniem jednym opryskiem.
czy widoczny jest efekt po 30l rsm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

korsarz nie wygladaj anomali pogodowych. nawet jesli liczylbys na ubezpieczenie to juz oni znajda preteks aby malo zaplacic.lepiej niech cos wyrosnie,moze cena plon nadrobi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak u was koledzy ,ale mnie na wsi jakies 3-4 lata temu bylo moze obsiane okolo 4 ha rzepaku a w tym roku patrzac na pola widze okolo 60 ha wiec uprawy rzepaku wzrastaja. Raczej zapotrzebowanie na rzepak wzrasta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wiem jak jest przecież nie żyję na innej planecie! U nas ogólnie jest dość dobrze ze znanych mi osób plantacji nie zaorał nikt. Na razie nie chce nic zapeszać i o plonie staram się nie myśleć. Został mi teraz oprysk na opadanie płatka + agrofagi i zakończę sezon w oczekiwaniu na żniwa a wówczas się okaże czy był tak dobry na jaki wygląda!

U nas w okolicy około 80% plantacji poszło pod pług,także sytuacja wygląda nieco gorzej.Jesli w tym roku nie bedzie dobrej ceny na rzepak to coś bedzie nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więcej o tej mieszance można poczytać w Nowoczesnej Uprawie z 2010r w artykule dr Władysława Kościelniaka jak i w tegorocznym numerze 4 jest sporo o rzepaku, zapraszam do lektury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakiej fazie jedziecie na płatka? Przy opadaniu dosłownie pierwszych płatków.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej troche poczekać aż pierwsze łuszczyny bedą miały ponad 1cm. Chyba ze jest duża presja chorób wtedy nie ma na co czekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja pryskam na platek przewaznie 4 tygodnie od zabiegu na skracania.gorne platki zazwyczaj opadaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie wychodziło tak tuż przed pełnią kwitnienia,ostatnie lata zawsze 2,3 ostanie dni kwietnia lub do 3 maja , w tym roku będzie później kilka dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maciek a jak twoja Artoga?Posiada duza ilosc rozgałezień bocznych jak pisza w ulotkach propagandowych,masz jakies foto?Mój Visby mocno dostał po pupie przez mróz i myślalem ze go zaoram ale sypnałem Yare mile i pozniej saletre odzywki i jakoś sie wylizał ale rewelacji nie bedzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo źle oto zdjęcia z godziny 7.15

4a5424d3556ddf34m.jpg

261b317d30000eb6m.jpg

Czy to się kwalifikuje pod ubezpieczenie od wiosennych przymrozków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bardzo źle oto zdjęcia z godziny 7.15

4a5424d3556ddf34m.jpg

261b317d30000eb6m.jpg

Czy to się kwalifikuje pod ubezpieczenie od wiosennych przymrozków?

musiszpogadac z kims z ubezpieczalni ale pewnie nie wieszjak toz nimi jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja piernicze u mnie tez pada i to mocniej niż w zimie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u nas tez cały czas pada i dodatkowo temperatura waha się koło zera ciekawe co z tego bedzie dodam ze pada snieg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd jesteście panowie? To co pokazywałem to zdjęcie z godz 7,15 rano czyli w pół godziny jak zaczęło padać. W tej chwili rzepak leży plackiem jak po wałowaniu Straty sięgną 100%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do bazyla , moja artoga jest we workach posiałem tylko visiona ,artogi mam koło 1,5 ha i rewelacji tam nie ma bo jak ją siałem to 31.08 zgoniła mnie ulewa, a gleba była mokra więc niezbyt ciekawie to wyglądało później ale zostawiłem wygląda to tak pół na pół ,słaba obsada marne roślinki i zarośnięte wszelakim chwastem którego galera nie wzieła ,jak będzie 2-2,5 t/ha będzie dobrze no chyba że jakiś śnieg albo grad spadnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A skąd jesteście panowie? To co pokazywałem to zdjęcie z godz 7,15 rano czyli w pół godziny jak zaczęło padać. W tej chwili rzepak leży plackiem jak po wałowaniu Straty sięgną 100%.

ja tez dln slask tylko przy granicy z opolskim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tragicznie to wyglada. u was snieg niszczy rzepak u mnie susza ze strach muwic. dzis spadło 5litrow na metr i sa to pierwsze opady od miesiaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi