thug 0 Napisano 13 Maja 2011 witam czy stosował ktoś z was oprysk na płatka falkonem pytam bo mam nadwyszke tego srodka pasowało by go wykożystać nie ma rejestracji w rzepaku ale mysle ze nie zaszkodzi znajomy stosuje go w burakach przeciwko chwościkowi i widze że działa rewelacyjnie a przecież trz nie ma rejestracji w buraku prosze o wypowiedz w tym temacie[/quoterejestracja kosztuje kolosalne pieniadze a trzeba patrzec na substancje czynne ale fungicydy nie powinny szkodzic to nie herbicydy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juras390 0 Napisano 13 Maja 2011 no wkoncu popadało i to spokojnie naszczescie a pada juz 8 godzin wiec moze jeszcze da rade do zniw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 13 Maja 2011 Do mospilanu najlepiej dodac coś co działa odrazu np. fury 0,1l. Bo mospilan działa w bardzo dziwny sposób i on nie zabija odrazu robactwa tylko powoduje że ono przestaje żerować i zdycha z głodu, fury zabije co jest w chwili oprysku na polu a mospilan bedzie działał jeszcze później. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szymekp 0 Napisano 13 Maja 2011 mavrik.nie cala stówa na 5ha.pryskać wieczorem bo to pyretroid.prewencji dla pszczół brakKolego ile tego dajesz na ha? 1L ok 120 zł - 0,2L/ha zgodnie z etykietą, ja dodaje osobiście jeszcze 0,1 cypermetryny, przynajmniej wiem że mi wszystko spadnie + fungicyd, oczywiście po oblocie pszczółek.jaki jest sens dodawania pyretroidu do pyretroidu? kolega pytał o srodki bez prewencji.u mnie litr 100zł skład, czyli substncja aktywna, i oczywiście sposób działania:- mavrik: tau-fluwalinat /®-2-[2-chloro-4-trifluorometyloanilino]-3metylobutanian(RS)-cyjano(3-fenoksyfenylo)metylu (związek z grupy pyretroidów) - 240 g w 1 litrze środka.- cypermetryna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 13 Maja 2011 zamiast dodawac lepiej od razu dac cos dobrego i bedzie ok noi i taniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 13 Maja 2011 ja wole proteusa od mospilanu.nic nie trzeba mieszac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pama22 0 Napisano 13 Maja 2011 Po utracie wszystkich tematów w tym dziale chciałbym odtworzyć ten temat. Najbardziej interesuje mnie wiosenne zastosowanie CCC z tubekonazolem. Chyba darek o tym pisał ale zapomniałem więc proszę o powtórkę.Również interesuje mnie zastosowanie CCC z tubekonazolem. Był taki temat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 15 Maja 2011 Osa bardzo cenie sobie Twoje wypowiedzi i trafne spostrzeżenia, ale jakoś nie chciało mi sie wierzyć w to co napisałeś. Sprawdziłem etykiete i nie moją własną na alercie bo nie wiem czy nie ma on wiecej jak 2lata:D, tylko wszedłem na strone DuPonta i ściągnąłem etykiete a tam jest napisane:"Środek Alert 375 SE stosować zapobiegawczo lub po wystąpieniu pierwszych objawów chorobyŚrodek stosować od fazy początku kwitnienia do fazy pełni kwitnienia (starsze płatki opadają)." i dalej "IV OKRES PREWENCJI DLA LUDZI I ZWIERZĄT I PSZCZÓŁOkres zapobiegający zatruciuNIE DOTYCZY" Więc chyba Ci sie z czyms innym pomyliło...Ja mam jednak inne pytanie powiedzmy że mam czysty karbendazym i chciałbym wzmocnić jego działanie czymś konkretniejszym. Mysłałem o reklamowanym Pictorze choć stosowałem rok temu i jakoś nie powalił efekt na kolana. W tym roku jednak mimo to postanowiłem dać go 0,25 czyli pół dawki i pełną karbendazymu bo to koszt nie wielki. Tylko ta cena Pictora 320zł/l odstrasza stąd moje pytanie czy ktoś stosował jakieś ciekawe strobiluryny które taniej wychodzą? Sprzedawca podpowiada mi Acanto.Stosował go ktos? DOKŁADNIE TAK JAK NAPISAŁEŚ KOLEGO JEST Z TYM ALERTEM BO SPRAWDZAŁEM NA OPAKOWANIU NOWYM I TAMTEMU KOLEDZE SIE NIESTETY POMYLIŁO JAK NIE JEST PEWNY TO NICH TU ZARAZ LUDZI NIE STRASZY NIE WIADOMO CZYM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dopiero zobaczyłem odpowiedź na mój post. Nie wiedziałem jaki Alert stosujecie ten z którym ja miałem stycznosc to Alert 375 SC, Ja nikogo nie strasze pooprostu dziele sie wiedzą i doswiadczeniem, też nie jestem wrzechwiedzący jak niektórzy na forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jonpro 0 Napisano 15 Maja 2011 hej czym prysnac na szkodniki łuszczynowe i czy jest sens ogladalem plantacje i niewidac zbytnio tych szkodnikow jak narazie i niewiem co robic a jak pryskac to czym proteusem czy moze karate zeon byl by lepszy ( tanszy)dajcie odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 15 Maja 2011 ja pryskalem proteusem wczoraj.50 zl na hektar.robaczki sa napewno.nie bylo ich widac na roslinach a po zdjeciu foli z pod ciagnika bylo ich bardzo duzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brukwiaczek 0 Napisano 15 Maja 2011 Ja stosowałem CCC w rzepaku w samych ścieżkach. Zaraz po zastosowaniu Toprexu pojechałem dawką 1l./ha CCC same ścieżki. Mam Bellavue i Californium efekt był widoczny do fazy luźnego pąka natomiast teraz gdy jest pełnia kwitnienia nie ma już takiej różnicy Może jedynie to że rzepak ma grubsze łodygi i jest sztywniejszy. Z mojego doświadczenia wynika że zastosowanie CCC w tej dawce na pewno nie zepsuło rzepaku. Nie zkarłowaciał ani nie widać jakichś niepokojących objawów podczas kwitnienia. W przyszłym roku zwiększę dawkę do 1,5l./ha Jednak dla tych którzy chcieli by spróbować CCC dać na całość to nie przekraczałbym 1l./ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mateusz2811 0 Napisano 16 Maja 2011 powiedzcie mi preparaty na szkodniki łuszczynowe zabijają owada składającego jaja czy larwę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PEPSI 0 Napisano 16 Maja 2011 Ja stosowałem CCC w rzepaku w samych ścieżkach. Zaraz po zastosowaniu Toprexu pojechałem dawką 1l./ha CCC same ścieżki. Mam Bellavue i Californium efekt był widoczny do fazy luźnego pąka natomiast teraz gdy jest pełnia kwitnienia nie ma już takiej różnicy Może jedynie to że rzepak ma grubsze łodygi i jest sztywniejszy. Z mojego doświadczenia wynika że zastosowanie CCC w tej dawce na pewno nie zepsuło rzepaku. Nie zkarłowaciał ani nie widać jakichś niepokojących objawów podczas kwitnienia. W przyszłym roku zwiększę dawkę do 1,5l./ha Jednak dla tych którzy chcieli by spróbować CCC dać na całość to nie przekraczałbym 1l./ha O ile to możliwe to bardzo poproszę o zdjęcia systemu korzeniowego w/w odmian potraktowanych Toprex-em oraz CCC w ścieżkach w porównaniu do pozostałej części pola. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rzepinka 0 Napisano 16 Maja 2011 powiedzcie mi preparaty na szkodniki łuszczynowe zabijają owada składającego jaja czy larwę zalezy jaki srodek zastosujesz dobry jest proteus bo dziala w roslinie zabija kontaktowo bo ma cypermetryne oraz gazowo bo krąży w roślinieczyli to co wyjdzie z jaja zostanie zabite na pewno nie wszytko to zalezy jaka dawke dasz i od warunków pogodowych ( jak dlugo bedzie działał środek) ja w tamtym roku stosowalem mospilan efekt znosny ale szalu nie ma w tym mam pryskac jutro proteusem bo rzepak niedawno zakwitł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sławko 0 Napisano 16 Maja 2011 powiedzcie mi preparaty na szkodniki łuszczynowe zabijają owada składającego jaja czy larwę zalezy jaki srodek zastosujesz dobry jest proteus bo dziala w roslinie zabija kontaktowo bo ma cypermetryne oraz gazowo bo krąży w roślinieczyli to co wyjdzie z jaja zostanie zabite na pewno nie wszytko to zalezy jaka dawke dasz i od warunków pogodowych ( jak dlugo bedzie działał środek) ja w tamtym roku stosowalem mospilan efekt znosny ale szalu nie ma w tym mam pryskac jutro proteusem bo rzepak niedawno zakwitł Od kiedy Proteus ma w składzie cypermetrynę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rzepinka 0 Napisano 17 Maja 2011 powiedzcie mi preparaty na szkodniki łuszczynowe zabijają owada składającego jaja czy larwę zalezy jaki srodek zastosujesz dobry jest proteus bo dziala w roslinie zabija kontaktowo bo ma cypermetryne oraz gazowo bo krąży w roślinieczyli to co wyjdzie z jaja zostanie zabite na pewno nie wszytko to zalezy jaka dawke dasz i od warunków pogodowych ( jak dlugo bedzie działał środek) ja w tamtym roku stosowalem mospilan efekt znosny ale szalu nie ma w tym mam pryskac jutro proteusem bo rzepak niedawno zakwitł Od kiedy Proteus ma w składzie cypermetrynę? ale sie czepiasz deltametryna to samo praktycznie związek z grupy pyretroidów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregorfik 0 Napisano 17 Maja 2011 powiedzcie mi preparaty na szkodniki łuszczynowe zabijają owada składającego jaja czy larwę zalezy jaki srodek zastosujesz dobry jest proteus bo dziala w roslinie zabija kontaktowo bo ma cypermetryne oraz gazowo bo krąży w roślinieczyli to co wyjdzie z jaja zostanie zabite na pewno nie wszytko to zalezy jaka dawke dasz i od warunków pogodowych ( jak dlugo bedzie działał środek) ja w tamtym roku stosowalem mospilan efekt znosny ale szalu nie ma w tym mam pryskac jutro proteusem bo rzepak niedawno zakwitł Od kiedy Proteus ma w składzie cypermetrynę? ale sie czepiasz deltametryna to samo praktycznie związek z grupy pyretroidówŻe z grupy pyretroidów to nie znaczy, że to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 17 Maja 2011 Czy zgłaszali się już do was likwidatorzy szkód ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rudemenes 0 Napisano 18 Maja 2011 Czy zgłaszali się już do was likwidatorzy szkód ? Jeszcze nie. Dostałem tylko sms'a z Concordi o zarejstrowaniu sprawy pod jakimś tam numerem i nazwisko likwidatora. Jutro mija dwa tygodnie od zgłoszenia szkody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 18 Maja 2011 U mie jest tak samo tygodnie mija jutro nik niebył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiek113 0 Napisano 18 Maja 2011 Ja też ubezpieczałem w Concordii, szkodę zgłosiłem prawie dwa tygodnie temu, dostałem numer sprawy oraz nazwisko likwidatora. Póki co, nikt się nie odezwał. Natomiast sąsiad miał ubezpieczone w PZU. Likwidatorka była u niego w miniony poniedziałek, a straty w rzepaku (przymrozki) określiła na 15%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ROLAS 222 0 Napisano 18 Maja 2011 pryskalem proteusem na te darmozjady przez 3 dni nie bylo zadnego a teraz znow sa i to bardzo duzo po 2-3 na roslinie tzn chowacz pryszczatka nie widac czym teraz to pryskac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 19 Maja 2011 proteus jeszcze dziala .ma kolega nastepny nalot szkodnikow.pojedza troche i padna.proteus trzyma minimum 7 dni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 20 Maja 2011 @luki21 a Ty już zgłosiłeś szkodę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ROLAS 222 0 Napisano 20 Maja 2011 opryskalem jeszcze raz mavrik bo bylo bardzo duzo chowacza sasiad wcale nie pryskal moze dlatego tak za atakowal u mnie wszystko spadlo ale za granica jest go pelno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach