szymekp 0 Napisano 25 Sierpnia 2011 nie takie rzeczy sie mieszało, wszystko z głową, trzeba poprostu wiedzieć co sie robi, dla mnie najważniejsza jest zawartość substancji aktywnych, działanie i możliwe skutki uboczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szymekp 0 Napisano 25 Sierpnia 2011 jaki będzie koszt takiego wynalazku coś na oko ponad 400 PLN/ha, zadowolony będzie napewno sprzedawca;podziel butisan na 2x1l; 1L po siewie i po 5 dniach następny litr i bedzie ok, może ci fiołka puścić w niesprzyjających warunkach, samosiewy załatwisz po 4 liściach właściwych rzepaku i tyle, wiosna bez stresu. Navigator z commandem przedwschodowo testuje w tym roku, tak że nie wiem czy polecać, opowiem za rok. czy stosował ktoś z Was przedwschodowo nawigator 0,2 l+ butisan 2,5l + command 0,12l ; jeszcze nie robiłem nigdy takich mieszanek, zwykle stosowałem sam butosan, ale troszeczkę się chwasty rozpanoszyły w tym sezonie i sprzedawca polecił mi taką mieszankę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Doradca_sor 0 Napisano 25 Sierpnia 2011 nawigator 0,2 l+ butisan 2,5l + command 0,12l koszty tej kompozycji to ok 285zł / ha, nie mniej jednak pierwszy raz widze taki repertuar.....Czy ten Navigator po siewie coś da ? Szczerze wątpie...., a z nieoficjalnych źródeł dowiedziałem się, że ten navigator wcale taki rewelacyjny nie jest, a i testowany po siewie tez poprzepuszczał, ale zobaczymy ile w tym prawdy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bookovsky 0 Napisano 25 Sierpnia 2011 Witam .W poniedziałek zasiałem rzepak,potem 2 dni deszczu i dzisiaj pogoda.Chcę popryskać rzepak mieszaniną command 1,1-1,2 +1,5 metazanex. Byłem na polu wjechać się da ale nasionka już popękane więc boję sie żeby nie przypalić a moje doświadczenie z rzepakiem jest niewielkie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal1981 0 Napisano 25 Sierpnia 2011 Witam .W poniedziałek zasiałem rzepak,potem 2 dni deszczu i dzisiaj pogoda.Chcę popryskać rzepak mieszaniną command 1,1-1,2 +1,5 metazanex. Byłem na polu wjechać się da ale nasionka już popękane więc boję sie żeby nie przypalić a moje doświadczenie z rzepakiem jest niewielkie Chyba comand w dawce 0,15 do 0,2 litra max w tej mieszanine ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidlubelskie 0 Napisano 25 Sierpnia 2011 a ja w tym roku odpuściłem posiewne pryskanie i powschodowo pojadę nawigatorem 0.25 na ha (425pln 1l)+1.5l metaz co do efektów to napewno napisze co i jak ale mam tu 4 substancje aktywne także moze zle nie będzie... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juras390 0 Napisano 25 Sierpnia 2011 a czy mozna dac wapno przed siewem rzepaku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 25 Sierpnia 2011 a czy mozna dac wapno przed siewem rzepakujeśli bardzo kwaśno to można, choć się nie powinno, ja dałem bo tydzień temu jeszcze o rzepaku nie myślałem na tej dzialce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 26 Sierpnia 2011 panie luki w czym sie myle?swoje nasiona nie beda tak zaprawione jak orginal.raz sialem i sie przewiozlem .stad moje spostrzezenia o ktorych teraz informuje.prosze o komentarz . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rzepinka 0 Napisano 26 Sierpnia 2011 panie luki w czym sie myle?swoje nasiona nie beda tak zaprawione jak orginal.raz sialem i sie przewiozlem .stad moje spostrzezenia o ktorych teraz informuje.prosze o komentarz . z tymi nasionami to wcale nie jest tak ze kupisz kwalfikat i juz masz super wschody plon i w ogole. ja zostawilem samosiewa ( zdjecia byly na forum) nasiona nie zaprawiane wysiew z 10 razy tyle niz norma bylo bardzo gesty a jak przyszla wiosna obsada gdzies sie wyrownala i bylo dobrze nie dawalem nawozu na jesien wiosna tez bez przekonania bo nigdy nie wiadomo jak wyjdzie tylko okolo 120kg soli 150kg siarczanu i 200 kg saletry raz od grzyba i dwa raz od robaka plon do 3 ton niewiele braklo bo przed zbiorami lalo bardzo mocno a siany mialem z kwalfikatu nawozu dostal dobrze i saletry 500 kg dwa razy od chwastu i nawet 2 ton nie wyszlo... wydaje mi sie ze dobrym rozwiazaniem byloby wyczyscic swoje nasiona i zaprawic zaprawa z sygenty oni za bardzo przesadzaja z tymi cenami za 10 kg rzepaku californium 430 zl... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ROLAS 222 0 Napisano 27 Sierpnia 2011 panowie czy agil z metazanex mozna polaczyc powschodowo i jesli tak to jakie dawki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 28 Sierpnia 2011 nawigator 0,2 l+ butisan 2,5l + command 0,12l koszty tej kompozycji to ok 285zł / ha, nie mniej jednak pierwszy raz widze taki repertuar.....Czy ten Navigator po siewie coś da ? Szczerze wątpie...., a z nieoficjalnych źródeł dowiedziałem się, że ten navigator wcale taki rewelacyjny nie jest, a i testowany po siewie tez poprzepuszczał, ale zobaczymy ile w tym prawdy.Kusi mnie stwierdzić że tylko jakiekolwiek działanie doglebowe ma jedynie aminopyralid. Pozostałe substancje idą w gwizdek a resztę spustoszenia dokonuje chromazon. Jakby szto w parze z ceną to ok ale za te pieniądze są inne kombinacje też skuteczne. Jakby Mustang forte miał więcej aminopyralidu to można by go dać zamiast nawigatora ale 4 litry mustanga forte wyjdzie drożej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Doradca_sor 0 Napisano 29 Sierpnia 2011 Jakby Mustang forte miał więcej aminopyralidu to można by go dać zamiast nawigatora ale 4 litry mustanga forte wyjdzie drożej. Wtedy podejrzewam ze wschodzący rzepak poszedłby spać. Mustang Forte zawiera w sobie 180g/l substancji 2,4D.Pomimo, że na wszystkich środkach ochrony roślin zawierających 2,4D jest napisane o działaniu nalistnym, to 2,4 D działa również doglebowo i jest pobierane przez korzenie chwastów (rzepaku) i utrzymuje się na glebie gdzies conajmniej 2-3 tygodnie. Zatem śmiem twierdzić ze spaliłbys tym Mustangiem Forte rzepak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 29 Sierpnia 2011 2,4d doglebowo skąd takie mylne przekonanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Doradca_sor 0 Napisano 29 Sierpnia 2011 2,4d doglebowo skąd takie mylne przekonanie? mylne ? dlaczego ? odsyłam do literatury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 29 Sierpnia 2011 Nawet glifosat po solidnym deszczu działa doglebowo. Tak i tak z tym mustangiem nie ma sensu bo za drogo by wyszło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rzepinka 0 Napisano 30 Sierpnia 2011 a moze ktos poradzi czym opryskac po wschodach rzepaku>? jakies sprawdzone koncepcje? prosze o porade ja zawsze pryskalem wiosna ale jak wiosna bedzie taka jak w tym roku to moze lepiej jesienia sprobowac.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PEPSI 0 Napisano 30 Sierpnia 2011 Nawet glifosat po solidnym deszczu działa doglebowo. Tak i tak z tym mustangiem nie ma sensu bo za drogo by wyszło. Działanie doglebowe glifostu Proponuję kolego odstaw to ziele które palisz, bo piszesz totalne głupoty. I jeszcze dla Twojej informacji, jak trochę poczytasz to się dowiesz że Navigator zawiera 40gr w litrze aminopyralidu, czyli w dawce posiewnej/doglebowej 0,2l/ha wprowadzasz 8gr aminopyralidu. Natomiast Mustang Forte zawiera 10 gr aminopyralidu w litrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alfl 0 Napisano 31 Sierpnia 2011 Witam, jakie znacie wedlug was najskuteczniejsze srodki i w jakch dawkach do zwalczenia perzu w rzepaku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidlubelskie 0 Napisano 31 Sierpnia 2011 pilne panowie dziś oglądałem swój rzepaczek i okazało ze siewnik w pewnych miejscach nie wysiał mi nasion w efekcie czego spore mijaki mam na polu pole potraktowane posiewnie dewrinol 2l i metaz 1l czy teraz ma sens dosianie siewnikiem czy może po wieszku rozrzucić rzepaczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 31 Sierpnia 2011 Witam, jakie znacie wedlug was najskuteczniejsze srodki i w jakch dawkach do zwalczenia perzu w rzepaku?jest to proste, ze 20 środków do wybory, fusilade, agil, targa i jeszcze wiele innych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidlubelskie 0 Napisano 31 Sierpnia 2011 pilne panowie dziś oglądałem swój rzepaczek i okazało ze siewnik w pewnych miejscach nie wysiał mi nasion w efekcie czego spore mijaki mam na polu pole potraktowane posiewnie dewrinol 2l i metaz 1l czy teraz ma sens dosianie siewnikiem czy może po wieszku rozrzucić rzepaczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wicherek 0 Napisano 31 Sierpnia 2011 A będzie deszcz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 31 Sierpnia 2011 Chyba nic Ci nie pozostało jak tylko dosiać siewnikiem nie jestem pewien devrinol jest zalecany nawet przed siewem a metaz bardziej działa nalistnie tak czy siak ja bym dosiał siewnikiem ze zwiększoną norma wysiewu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 31 Sierpnia 2011 Te coca cola a widziałeś plantację potraktowaną przed wschodami glifosatem po wystąpieniu opadów. Glifosat z łatwością załatwie wtedy kiełki. Widziałem taką plantację buraka cukrowego. Szybko przesiewali.Co do aminopyralidu porównywałem litr Nawigatora do 4 litrów Mustanga Forte czyli przy cenie 430zł za 1l(Agrolok) na 1 ha wychodzi ok 90 zł przy Twojej dawca 0,2l/ha a mustang kosztował za 1 litr wiosną ciut ponad 100 za 1 l(dlatego z niego zrezygnowałem bo stary mustang był tańszy). Nadal źle liczę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach