PEPSI 0 Napisano 1 Września 2011 Te coca cola a widziałeś plantację potraktowaną przed wschodami glifosatem po wystąpieniu opadów. Glifosat z łatwością załatwie wtedy kiełki. Widziałem taką plantację buraka cukrowego. Szybko przesiewali.Co do aminopyralidu porównywałem litr Nawigatora do 4 litrów Mustanga Forte czyli przy cenie 430zł za 1l(Agrolok) na 1 ha wychodzi ok 90 zł przy Twojej dawca 0,2l/ha a mustang kosztował za 1 litr wiosną ciut ponad 100 za 1 l(dlatego z niego zrezygnowałem bo stary mustang był tańszy). Nadal źle liczę. Z tego co napisałeś ewidętnie można wywnioskować że glifost był za poźno zastosowany, ale jeżeli nadal twierdzisz że glifosat działa doglebowo to zmień lekarza bo ten ciebie oszukuje. Natomiast o co ci chodzi z tym aminopyralidem to już naprawdę nie rozumiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 1 Września 2011 Właśnie dziś jeden gościu mówił jak kisiliśmy qq że jego sąsiad jest ok 13 tys zł w plecy bo poleciał 3 dni po zasiewie cebuli glifosatem. Miał pecha sprzyjało kiełkowaniu a po zabiegu intensywnie nalało i 5 ha cebuli spalił zanim wzeszła. I ciągle do Ciebie nie dociera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rzepinka 0 Napisano 1 Września 2011 glifosat nie dziala doglebowo to niemozliwe nasiona musialy miec kiełki juz bo najkprawdopodobniej byly płytko zasiane a zabieg został opożniony poza tym to jest takie gadanie tata bo marcin powiedzial ze jego tata powiedzial... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 2 Września 2011 trzeba problem zgłosić do pogromców mitów niech sie tym zajmą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawlak12345 0 Napisano 2 Września 2011 glifosat nie dziala doglebowo to niemozliwe nasiona musialy miec kiełki juz bo najkprawdopodobniej byly płytko zasiane a zabieg został opożniony poza tym to jest takie gadanie tata bo marcin powiedzial ze jego tata powiedzial... Kolego mylisz się ....jeśli roślina ma już kiełki i tak jak tu piszą przejdzie deszczyk to uwierz mi na słowo że masz posprzątane na polu.W ubiegłym sezonie przerabiałem ten temat u siebie na 5 ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 2 Września 2011 Witam.Jeszcze ja dodam od siebie.Miałem uprawione do siewu a w między czasie sąsiad pryskał od perzu rżysko(nie wiem dokładnie czym,ale sądzę że jakimś glifosatem)i na końcu pola łukiem zajął kilka metrów mojego.W tym miejscu było czyściutko.Żadne ziarnko nie wyszło,gdy obok było w porządku.Znać było jak by nożem odciął.Tak że może być różnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciek_m 0 Napisano 2 Września 2011 A tak z literatury:Glifosat pobierany jest przez zielone części roślin, takie jak liście, zielone pędy i niezdrewniałą korę, a przemieszczając się w roślinie w sposób systemowy (układowy) dociera do części podziemnych, takich jak korzenie, rozłogi, bulwy, cebule i kłącza, powodując ich zamieranie. Zahamowanie rozwoju chwastów następuje w ciągu pierwszej doby od zabiegu. Po przedostaniu się do rośliny glifosat hamuje enzym – syntetazę EPSP (5-enolopirogronoszikimo-3-fosforanu). Zahamowanie aktywności tego enzymu zatrzymuje tworzenie przez rośliny aminokwasów aromatycznych, takich jak: fenyloalanina, tyrozyna i tryptofan, które są bardzo ważne dla wzrostu roślin. Drugi mechanizm działania tego związku to desykacja, czyli wysuszanie tkanek roślin przez odwadnianie, spowodowana przez zakłócenie procesu fotosyntezy. No i każdy może sobie własne wnioski wyciągnąć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciek_m 0 Napisano 2 Września 2011 2,4d doglebowo skąd takie mylne przekonanie? mylne ? dlaczego ? odsyłam do literatury Podaj mi proszę namiary na tą literaturę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 3 Września 2011 Witam.Maciek_m teoria teorią,a życie pokazuje swoje.Przecież przyśpieszając rozkład pniaków smarujemy po wierzchu,czy powodując uschnięcie drzewa wystarczy naciąć korę i posmarować glifosatem.Nie neguję ulotki z środka ochrony roślin ale wszystko zależy od czynników obiektywnych.Jeżeli kiełek rośliny wschodzącej napotka zalegający na powierzchni glifosat,to co z nim będzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 3 Września 2011 Witam ktoś zastanawiał się nad zwalczaniem samosiewów zbóż w rzepaku ozimym ? jakie środki są najtańsze i co najlepiej zastosować? ktoś zna ceny supero 05ec ? rzepak musi mieć te 2 listki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lanz buldog 0 Napisano 3 Września 2011 Nad czym tu się zastanawiać, toż to standardowy zabieg w uprawie rzepaku po zbożach. Koszt oprysku można zamknąć kwotą 25 zł/ha stosując najtańsze środki których jest zresztą duży wybór poczynając od najtańszych jak Leopard czy Pantera , nieco droższych jak Fusilade, czy też najdroższych ale mających działanie również na niektóre dwuliścienne jak Kerb. Co do liści, to owszem, min to dwa (nie mylić z liścieniami) w przypadku graminicydów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thug 0 Napisano 3 Września 2011 ja będę zwalczał samosiewy Agilem ale jak rzepak będzie większy ewentualnie panterą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 3 Września 2011 lanz buldog co można kupić za 25 zł/ ha? Mi wyliczyli u osadkowskiego po 45 zł bodajże pantere. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 3 Września 2011 eleganta w chemirolu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarekSz 0 Napisano 4 Września 2011 koszt zabiegu zależy też od dawki, no niejak ktoś chce to zabieg zwalczania samosiewów zbóż jarych można zrobić za dwa pięćdziesiąt - kupuje się za tą kwotę piwo i patrzy jak jare marzną warunek - odpowiedni termin zabiegu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 4 Września 2011 koszt zabiegu zależy też od dawki, no niejak ktoś chce to zabieg zwalczania samosiewów zbóż jarych można zrobić za dwa pięćdziesiąt - kupuje się za tą kwotę piwo i patrzy jak jare marzną warunek - odpowiedni termin zabiegunie koniecznie, 2 lata temu przetrwał zimę owies, a przed zimą był prawie w kolano, wszystko zależy od warunków atmosferycznych, po rostopach było bardzo mokro, rzepak wymókł a owies został Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidlubelskie 0 Napisano 4 Września 2011 jak u was wschody bo u mnie w lubelskiem na cięższych glebach siany 18-19 może 30%na wierzchu-susza, fatalnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 4 Września 2011 ze wschodami tak roznie.na jednym kawalku dobrze na drugim polowa powschodzila po ulewie.widac pierwsze przebarwienia po chlomazonie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lanz buldog 0 Napisano 4 Września 2011 lanz buldog co można kupić za 25 zł/ ha? Mi wyliczyli u osadkowskiego po 45 zł bodajże pantere.Na samosiewy zbóż od 0,7l/ha np. preparat Leopard który jest do kupienia w cenie http://rolno-ogrodniczy.pl/index.php?p281,leopard-05-ec-1-l przy małym zakupie. Kupując w większym baniaku płacisz mniej.Można kupić jeszcze taniej podobnie działający preparat ale brak linku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 4 Września 2011 Panowie nie oto chodzi że nie wiem jak i nie zdajęsobie z tego sprawy faktu oprysku tylko oto że w burakach trafiłem na targę super 10ec i nie dość ze droga dałem 1l 200l cieczy drobną kroplę i lipnie wzieło samosiewów zbóż wcalę lekko chwastnicę pokręciło masakra... co dać żeby wzieło dobrze i tanio ? macie coś sprawdzonego ? galantu brak, gramanu tez, podobno supero to zamiennik dawał go ktoś dobry? Mam takie pytani problem bo pryskałem metazanex 1,5l + command 0,15 i mam w rzepaku taki drobny chwast co mam z tym zrobic? a może to zdechnie samo? czy się nie przejmować?http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/52a55fce0aa13f7a.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cde6f5144320e548.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/944a0a14551207c5.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8bc3b49b1e459e74.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 4 Września 2011 u mnie jest tak siany 20.08 wspaniały niektóre rośliny wchodzą w fazę 4 liści siany 23.08 24.08 zlewa i przesiany 27 ok.70 proc obsady na wierzchu już grządki znać siany 29.08 i 1.09 zlewa zaczyna wychodzić, liczę na wtorkowy deszcz i powinno być dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PEPSI 0 Napisano 4 Września 2011 Panowie nie oto chodzi że nie wiem jak i nie zdajęsobie z tego sprawy faktu oprysku tylko oto że w burakach trafiłem na targę super 10ec i nie dość ze droga dałem 1l 200l cieczy drobną kroplę i lipnie wzieło samosiewów zbóż wcalę lekko chwastnicę pokręciło masakra... co dać żeby wzieło dobrze i tanio ? macie coś sprawdzonego ? galantu brak, gramanu tez, podobno supero to zamiennik dawał go ktoś dobry? Mam takie pytani problem bo pryskałem metazanex 1,5l + command 0,15 i mam w rzepaku taki drobny chwast co mam z tym zrobic? a może to zdechnie samo? czy się nie przejmować? Ten drobny chwast co ci został to fiołek, mieszanina herbicydów ktorą zastosowaleś nie działa na fiołka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 4 Września 2011 możesz foxem go potraktować jak rzepak podrośnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 4 Września 2011 Fox wychodzi około 40 zł/ha. Liczyłem zamiast nawigatora dać galere i foxa ale wychodzi drożej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
śledzik 0 Napisano 4 Września 2011 http://allegro.pl/leopard-5-l-na-chwasty-jednoliscienne-w-warzywach-i1803023246.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach