anton 0 Napisano 3 Marca 2012 po dzisiejszych oględzinach stwierdzam że rzepak z każdym dniem wygląda coraz gorzej. jescze najlepiej wyglada Poznaniak F1 , liniówki słabiej chociaz Californium lepiej od Visiona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thug 0 Napisano 3 Marca 2012 jeszcze dwucyfrowe mrozy przed nami w przyszłym tygodniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek85 0 Napisano 4 Marca 2012 panowie doradzcie mi . mam 2ha rzepaku na pierwszą dawkie mam zakupione 3m siarczanu amonu i 3m saletry amonowej. jak to najlepiej rozegrac ???Bo zamierzałem tą saletre zmieszac z tym siarczanem i razem wysiac czy to dobry pomysł???? czy lepiej rozdzielic te nawozy w jakims odstępie czasu?? bo jutro planuje z rana startowac i wacham sie czy razem czy osobno . Problem jest tego typu ze ten siarczan jest drobnokrystaliczny i cięzko jest go wysiac sam dlatego chciałem zmieszac . doradzcie..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikmik 0 Napisano 4 Marca 2012 Uważaj bo po połączeniu może zrobić się masło. Ja bym proponował siarczn wysiać i to już, a jeśli chodzi saletre to obserw€j prognoze pogody. Ci którzy juz wysieli u mnie saletre to raczej zasilili chyba bardziej atmosfere niż rzepak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 4 Marca 2012 maslo to sie robi z mleka.saletre mozna mieszac z siarczanem bez obaw.dobrze sie nawet wysiewa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
anton 0 Napisano 4 Marca 2012 maslo to sie robi z mleka.saletre mozna mieszac z siarczanem bez obaw.dobrze sie nawet wysiewadrobnokrystaliczny dobrze sie miesza? mam inne doświadczenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 4 Marca 2012 ja nie mialem problemow z wysiewem takiej mieszanki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzyno 0 Napisano 4 Marca 2012 śledzik Twoj rzepak moze ma nie przemrozone stozki wzrostu ale moze przemarzla szyjka korzeniowa i wizaki przewodzace poszly sie walic. ja mialem cos takiego w ub roku. roslina urosla wysoka a pozniej pekla lodyga u podstawy i sie przewracala. tak jakby jakas wielka rolnica skosila lodyge Jesli chodzi o nawozy to ja rzucilem plantene max w ilosci ok 1,25dt/ha wiec siarka podana i w nastepnym tyg bede sie staral przed nadejsciem nizu cyknac saletre w ilosci 250-300kg/ha. jak myslicie ile saletry na 1 rzut? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 4 Marca 2012 jesli planujesz 2 dawki azotu to 100kg czystego skladnika bedzie ok na pierwszy rzut Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONI 0 Napisano 4 Marca 2012 byłem dzisaj na rzepaku i wygloda gorzej niz tydzien temu storzki zielonkawe ole liscie opadły i białe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
śledzik 0 Napisano 4 Marca 2012 śledzik Twoj rzepak moze ma nie przemrozone stozki wzrostu ale moze przemarzla szyjka korzeniowa i wizaki przewodzace poszly sie walic. ja mialem cos takiego w ub roku. roslina urosla wysoka a pozniej pekla lodyga u podstawy i sie przewracala. tak jakby jakas wielka rolnica skosila lodyge Jesli chodzi o nawozy to ja rzucilem plantene max w ilosci ok 1,25dt/ha wiec siarka podana i w nastepnym tyg bede sie staral przed nadejsciem nizu cyknac saletre w ilosci 250-300kg/ha. jak myslicie ile saletry na 1 rzut? Kolego takie objawy jak piszesz to nie przez mróz a przez choroby grzybowe. Dokładnie jest to opisane w którejś z top agrar zeszłorocznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wicherek 0 Napisano 4 Marca 2012 byłem dzisaj na rzepaku i wygloda gorzej niz tydzien temu storzki zielonkawe ole liscie opadły i białe A jak przyjdzie słońce to się okaże że korzeń też padł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONI 0 Napisano 4 Marca 2012 słonce juz jest teperatury powyzej 5 stopni w dzien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 4 Marca 2012 U mnie rzepak wypuszcza nowe przyrosty. Tam, gdzie się pojawiła kiła to już umarł. Jeśli będzie choć 10 roślin/m2 to zostawię, bo dużo tego nie ma, a tym bardziej, że w środku pola. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wicherek 0 Napisano 4 Marca 2012 ja myślę o 25 stopniach,znam takich którzy w maju dochodzili do wniosku że roślina nie ma czym pobrać wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek85 0 Napisano 5 Marca 2012 Siarczan dziś sypnąłem , duży mrozek także zero kolein, a doradzcie mi w jakim odstępie od siarczanu sypnąc saletre??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzych91991 0 Napisano 5 Marca 2012 Byłem wczoraj na polu i co drugie serce było zielone ale po dzisiejszej nocy -8 i nadchodzacych kolejnych na minusie mysle ze nie bedzie co ratowac.... zasiałem 10 ha i h..j pewnie z tego bedzie.. W ubiegłym roku było podobnie z 7 ha utrzymało sie 3 i plon był 1.5t z ha nawet za koszty sie nie zwróciło... Normalnie Tylko usiąść i plakac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzych91991 0 Napisano 5 Marca 2012 Zastanawiam sie czy wogóle wyjechac z nawozem...jaka jest wasza opinia? co mozna zasiac po rzepaku zeby chociaz wyjsc na zero z kosztami ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wicherek 0 Napisano 5 Marca 2012 Nie płacz , nie jesteś sam ,to nie Twoja wina ,masz już doświadczenie i wiesz co robić . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 5 Marca 2012 widoczne nie każdemu jest dane skosztować uprawy rzepaku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzych91991 0 Napisano 5 Marca 2012 rzepak uprawiam od 5 lat . trzeba chyba poczekac jak na calego ruszy wegetacja i zobaczy sie co przetrwalo. a jak Tam u Was? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przem 0 Napisano 5 Marca 2012 mój jeszcze żyje, korzeń wydaje się byc nie uszkodzony, rozeta niektóra intensywnie zielona, niektóre lekko pożółkły, martwych roslin narazie nie widać. W tym roku silne, dobrze odrzywione i mocno skrócone rzepaki jeszcze dają jakąs nadzieje, te które były słabe, nie wyrośnięte albo maja wyniesiony stożek wzrostu już są martwe ;/ zauważyłem że plantacje z dużą masa lisci, ktore przykryły stożek i kożeń przed mrozem i słońcem, wyglądaja najlepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
anton 0 Napisano 5 Marca 2012 mam pytanie do osób , które uprawiały rzepak jary. Kiedy orientacyjnie kwitnie rzepak jary : czy to jest np. początek czy koniec czerwca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rapsik 0 Napisano 5 Marca 2012 Ciekawy artykul - http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/rosliny-oleiste/aktualnosci/azot-musi-czekac-na-rosliny,34908,1.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzych91991 0 Napisano 5 Marca 2012 jak najlepiej sprawdzic przed ruszeniem wegetacji czy rzepak nie przemarzł?jak serce nie jest zielone czy cos z tego jeszcze bedzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach