henio2 0 Napisano 31 Marca 2012 dalej kolego tebu.nie zapomnij o borze i pilnuj robaczkiNo też tak zamierzam ale co zastosować myślałem o Caryxsie ale niektórzy twierdzą że działa głównie na skracanie może Caramba? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 31 Marca 2012 Przy takiej obsadzie 20 roślin na metrze sam będzie się rozkładał nie ma sensu skracanie ,Malo dostał po d…pie po zimie ? azot kolego i jak koledzy wspomnieli bor odzywki wieloskładnikowe dolistnie i mocznik który przyspieszy rozkład obumarłych liści Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 31 Marca 2012 Miałem w planie tebu plus odzywki ale na razie pada a potem ma być mróz nocami. Jak myślicie, można w dzień prysnąć jak w nocy będzie kilka stopni mrozu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 31 Marca 2012 mysle ze nie tylko snieg pomogl ale i obsada 35 do 40 szt na m2.rzepak ladnie wciagnelo w ziemie wiec mial dobre warunki do przezimowania,co do caryksu owszem lepiej skraca wiosna niz toprex ale slabiej dziala na choroby.tutaj na kozysc toprexu.porownalem ich dzialanie w ostatnich dwoch sezonach i moim zdaniem sa to porownywalne srodki.ps szopen nie zadziala tebu jesli sa przymrozki.temperatura musi wynosic w ciagu doby 12 stopni srednio.wyzucisz pieniadze w bloto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 31 Marca 2012 Właśnie tego się obawiam. a to już ostatni moment na takie działania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
henio2 0 Napisano 31 Marca 2012 Przy takiej obsadzie 20 roślin na metrze sam będzie się rozkładał nie ma sensu skracanie ,Malo dostał po d…pie po zimie ? azot kolego i jak koledzy wspomnieli bor odzywki wieloskładnikowe dolistnie i mocznik który przyspieszy rozkład obumarłych liściNo ale jak chronić przed chorobami,trzy tygodnie temu dałem 200kg saletry w ubiegłym 300i 200 kizerytu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Staszek24-0 0 Napisano 31 Marca 2012 Właśnie tego się obawiam. a to już ostatni moment na takie działania. No coś ty!!! Pierwszy zabieg na grzyby powinno się wykonać kiedy rzepak wbija w pęd, a na to jeszcze za wcześnie - przynajmniej u mnie. Sprawdzałem liście pięknie zielone - na razie. Przy okazji chicałbym się podzielić, że moje rzepaki przezimowały świetnie - był śnieg. Jeśli miałbym mówić o stratach to u mnie na jednym kawałku wyrządziły je sarny, które skubały sobie rzepak. Ilości roślin na mkw nie liczyłem, nie ma sensu, już teraz nie widać ziemi pod liśćmi. Oczywiście nie ma w tym absolutnie żadnej mojej zasługi - cała zasługa spada na Boga!!! 30km na północ ode mnie rzepaki i pszenice do przesiewu, na pólnocny zachód to samo!!! Nie wiem dlaczego Bóg łąskawie spojrzał akurat na moja okolicę ale jestem mu bardzo wdzięczny.Po takim prezencie polecę teraz na maxa. Już posżło 200 N w 2 dawkach, bor, Navi Micro, Fury i Dursban. Później będzie Caryx i Horizon (został z jesienie więc go wykorzystam) później Pictor. A tak przy okazji pytanie: jak uważacie lepszy byłby preparat dwuskładnikowy np. Toprex, Caryx czy jednoskładnikowy wypróbowany po wielokroć Horizon? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 31 Marca 2012 Przy takiej obsadzie 20 roślin na metrze sam będzie się rozkładał nie ma sensu skracanie ,Malo dostał po d…pie po zimie ? azot kolego i jak koledzy wspomnieli bor odzywki wieloskładnikowe dolistnie i mocznik który przyspieszy rozkład obumarłych liściNo ale jak chronić przed chorobami,trzy tygodnie temu dałem 200kg saletry w ubiegłym 300i 200 kizerytu jedyne wyjscie to tylko czekac na poprawe pogody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 31 Marca 2012 U mnie już zaczyna ruszać w górę dlatego teraz powinienem go opryskać. Do świąt koniecznie a tu taka pogoda Pryskał ktoś tebu później? jakie działanie i skutki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 31 Marca 2012 tebu najlepiej stosowac do wysokosci 30 cm rzepaku.pozniejsze stosowanie nie daje efektu skracania tylko dzialanie przeciwgrzybowe.przy plantacjach bardzo zageszczonych tebukonazol dziala tylko jako funigicyd i nie reguluje wzrostu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radek1 0 Napisano 31 Marca 2012 na pewno teraz, kiedy są spodziewane przymrozki lepiej nie stosować regulatorów wzrostukiedyś po metkonazolu zaorałem 10 ha rzepaku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarekSz 0 Napisano 31 Marca 2012 kiedyś po metkonazolu zaorałem 10 ha rzepaku ale stosowałeś bezpośrednio przed przymrozkami, czy trochę wcześniej?Ja dałem tebukonazol we wtorek, a teraz przymrozek( - choć ile razy nawet w maju był na kwitnieniu, tylko że teraz rzepaki trochę w innej kondycji są) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radek1 0 Napisano 31 Marca 2012 dzień przed przymrozkiem, tebukonazol działa słabiej niż metkonazol, może nie zaszkodziłby, ale ja już ryzykować nie będę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 1 Kwietnia 2012 no u nas kilka cm śniegu, na razie nie ma przymrozku ale pewnie w nocy coś łapnie a rzepak ma już z 5 cm pendu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 1 Kwietnia 2012 tak kilka cm sniegu prima aprilis ,cały opad topnieje na bieżąco,dzieli nas tylko 30-60 km. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Praktykant 0 Napisano 1 Kwietnia 2012 ja tydzien temu dałem karbendazym na sucha zgnilizne peletroid na chowacza plus mocznik siarczanmg i odzywki po swietach dursban z peletroidem tebu na choroby plus znow mocznik odzywki i bor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Praktykant 0 Napisano 1 Kwietnia 2012 sory ze tu na forum o rzepaku pytam ale moze doradzicie jaka cene wolac za przenzyto zimowe bo jeczmien tydzien temu sprzedałem za 800 bruttu a widze ze ceny leca w gore i chyba przenzyta taniej niz 800 nie puszcze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 1 Kwietnia 2012 ja tydzien temu dałem karbendazym na sucha zgnilizne peletroid na chowacza plus mocznik siarczanmg i odzywki po swietach dursban z peletroidem tebu na choroby plus znow mocznik odzywki i bor Toś ziemię wzbogacił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Praktykant 0 Napisano 1 Kwietnia 2012 Niekoniecznie ziemię bo obsada dobra nie liczac paru placow A pozatym trzeba i tak bylo pryskac zeby zabezpieczyć to co jest Pozatym na wiosna dostał 230kg N w czystym składniku to szkoda to zmarnować przez robaka czy choroby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 1 Kwietnia 2012 już 230kg azotu w czystym składniku? jaką masz obsadę i gdzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Praktykant 0 Napisano 1 Kwietnia 2012 Lubuskie Obsada srednio 30/40 na metrze Mam posiany na 5 ha po zimie wypadlo około 0,5ha w paru placach a dlatego ze w miejscach gdzie miał troche wiecej wilgoci w momencie skracania był większy od pozostałego dlatego slabiej na niego podziałal środek i był za duży na mróz a tak wszystko jest ok jestem zadowolony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 1 Kwietnia 2012 Ja jesienią tak sie bawiłem w rzepak prosze o komentarze WAP MAG-1000KG /470zlLUBOFOS 5-10-25 1850KG /2550zlNASIONA 20KG /908zlBUTISAN-5L /324zlCOMMAND-0,5L /154zl TEBU-2,2L /115zlAMMO SUPER-0,5L /71zlTOPREX-1,5L /380ZŁDURSBAN-3L /160złBORASOL-5KG /50złMOCZNIK 100KG /150ZŁSIARCZAN MG 25KG /36ZŁMOCZNIK 100KG /150złSIARCZAN MG 25KG /56ZŁEKOSOL R /120ZŁALERT 3L /.....AMMO SUPER-0,5L /71zlSIARCZAN MG 25KG /56ZŁ Nadal twierdzisz że nie wzbogaciłeś ziemi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 1 Kwietnia 2012 jakie koszty poniesiesz na hektar i jaki plon zakladasz praktykant Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 1 Kwietnia 2012 Witam Panowie potrzebuję porady orka czy czekać zobaczcie na te zdjęcia i napiszcie czy ktoś z was miał taka sytuację i czy rokuje to jakąś nadzieję ? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a31d4dd2d7690ca5.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 1 Kwietnia 2012 nadzieja umiera coprawda ostatnia ale u ciebie to już agonia.przesiewaj póki czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach