rzepinka 0 Napisano 9 Kwietnia 2012 U mnie duże różnice w zależności od przezimowania, generalnie początek strzelania w pęd, część dopiero odrasta z szyjki korzeniowej, wszystko poniżej 15cm, najwyższy Casoar, mniejszy Californium. Na razie myśle tylko o Galerze + gramnicyd + Cyperkil+ Dursban oby warunki pozwoliły koło czwartku opryskać. Tebu pewnie pod koniec przyszłego tygodnia pójdzie. Mam tylko dylemat czy dodawać do obu zabiegów odżywki, siarczan, bor ? co do odzywek to raczej nie z galera tylko w drugim zabiegu ja tez musze galera prysnac ale we czwartek opryskalem odzywka mocznik 10 kg plus kristalon i wydaje mi sie ze roznica jest i ze przez te pare dni sporo podskoczyl chociaz zimno bo zaczyna isc w gore a jak z tym tebu? czy to wytarczy przy 180 kn N? pytam o wyleganie zeby go nie wywalilo pozniej? myslalem zerby dodac troche ccc? moze ktos mi cos doradzi w tej sprawie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 9 Kwietnia 2012 kiedyś stosowałem litr ccc na początku strzelania w pęd, w tym roku pewnie będzie 3 setki caryxu + tebu. w środę bodajże wysiałem drugą dawkę N, rzepak mam jak malowany. wysokość pewnie około 20 cm, jak dam radę to na dniach by pryskać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 9 Kwietnia 2012 dawales mocznik\ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 9 Kwietnia 2012 Niby na wschodzie wtorek i środa ma być pogoda a później deszcz.Przy zapowiadanych wysokich temperaturach może za dużo uciec przez tydzień Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 9 Kwietnia 2012 jutro 250 saletry faza krzewienie do 20 cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 9 Kwietnia 2012 dawales mocznik\na pierwszą dawkę siarczan z saletrą na 2 saletra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maroLEK 0 Napisano 10 Kwietnia 2012 Za moment u mnie pojdzie Saletrzak 250 kg , I dawka - saletra 250 kg i musze liczyć na zapasy siarki w glebie i te z Polifoski pod korzeń + siarczan dolistnie, ale też ziemia dawno wapna nie widziała to trzeba uważać na zakwaszanie. W tym roku przy obsadzie 20 - 50 /m2 myśle że ze skracaniem problem się sam rozwiązał, ale i tak planuje opryskać tebu na pierwszy raz, w zeszłym roku było OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 11 Kwietnia 2012 dziś opryskiwacz budzi się ze snu zimowego -zamierzam połączyć w nim siarczan magnezu mikrokompleks z intermagu 10kg/ha +Bormns 2kg/ha +Helicur 0,8l/ha +Dursban 0,6 +titan 0,1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 11 Kwietnia 2012 Czemu Helicur 0,8 l? Chodzi Ci o Tytanit z Intermagu? Pyretroidu nie dajesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 11 Kwietnia 2012 mikrokomplex tj . siarczan magnezu siedmiowodny 17%Mgo32SO3 plus Bor 0,05Miedź 0,3Mangan 0,35Zynk 0,2 Molibden 0,01pyretroid był to Titan 100EW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 11 Kwietnia 2012 helicur to jest tebukonazol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 11 Kwietnia 2012 Wiem, że Helicur to tebukonazol, Dalgety szczególnie to promują. W jakiej cenie ten mikrokomplex? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzyno 0 Napisano 12 Kwietnia 2012 ciut droższy od zwykłego siarczanu.. wg mnie dobry nawóz w niskiej cenie do zastosowania w tej chwili. Dobrze się rozpuszcza podczas szykowania mieszaniny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzyno 0 Napisano 12 Kwietnia 2012 znalazłem fakturę i za 100kg mikrokompleksu w opakowaniach 5kg zapłaciłem 357zł brutto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 12 Kwietnia 2012 Ja za 25 kg siarczanu magnezu siedmiowodnego płaciłem niecałe 27 zł brutto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 12 Kwietnia 2012 ja płaciłem za jednowodny 49zł, zauważyłem że ostatnio chyba dostawca ostro mnie skubie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 13 Kwietnia 2012 panowie tylko nie mieszajcie mikrokomplexu z prorokiem, potrafi się ściąć, u mnie nalot z tej mieszaniny już ze 3 lata jest w opryskiwaczu, nie do usunięcia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
śledzik 0 Napisano 13 Kwietnia 2012 znalazłem fakturę i za 100kg mikrokompleksu w opakowaniach 5kg zapłaciłem 357zł bruttoA nie lepiej jedno wodny sosować ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
śledzik 0 Napisano 13 Kwietnia 2012 Ja za 25 kg siarczanu magnezu siedmiowodnego płaciłem niecałe 27 zł brutto.A nie lepiej jedno wodny sosować ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 13 Kwietnia 2012 ja za jednowodny płaciłem 49zł, więc różnica jest istotna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 13 Kwietnia 2012 Siedmiowodny wychodzi taniej i lepiej się rozpuszcza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 13 Kwietnia 2012 Przelicz na zawartość magnezu i siarki to ci wyjdzie co jest tańsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 13 Kwietnia 2012 Jednowodny ma więcej o ok. 50 %, a jest droższy o prawie 100 %. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 13 Kwietnia 2012 ale ma inną reaktywność. Maksymalne stężenie jednowodnego to 2,5% a siedmiowodnego to 5%. Wiec musisz go zastosować dwa razy tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 13 Kwietnia 2012 Mogę a nie muszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach