Maciek 0 Napisano 13 Kwietnia 2012 gwoli ścisłości nie reaktywność a rozpuszczalność, chciałem zastosować EPSO Mikrotop ale nie szło tego dostać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 14 Kwietnia 2012 Mogę a nie muszę. Ale żeby skutek byl taki sam powinieneś. To niezupełnie reaktywność ani rozpuszczalność, to skróty myślowe bo biologia i chemia roślin nie jest taka prosta. Ważny jest efekt końcowy, gdyby siedmiowodny wychodził naprawdę taniej to nikt by jednowodnego nie kupował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
śledzik 0 Napisano 14 Kwietnia 2012 U mnie nie można dostać siedmiowodnego, nikt tego nie kupuje. Cena za jedno wodny to 42,13 zł netto 25 kg. A to że lepiej się rozpuszcza sól gorzka to jest pewne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lanz buldog 0 Napisano 14 Kwietnia 2012 ale ma inną reaktywność. Maksymalne stężenie jednowodnego to 2,5% a siedmiowodnego to 5%. Wiec musisz go zastosować dwa razy tyle. Bo i zawartość magnezu w każdym z nich jest inna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kdsz86 0 Napisano 14 Kwietnia 2012 Witam koledzy, jak tam rzepaki u was??? u mnie przezimowal ok, ale teraz mam kłopot, po zabiegu który wykonalem 4 dni temu zaczęly mi sie zwijac liscie a te najmlodsze maja fioletowa obwodke dodam ze pryskalem mieszanina tebu 0,7/ha + cyperkill 0,1 na ha+ pyrinex 0,5 na ha+ ADOB bor 2L na ha + siarczan Mg 5 kg na ha. Jak myslicie o co chodzi??? jedyny herbicyd ktorym pryskalem wiosna truskawki to STOMP, ale po tym zabiegu szly jeszcze odżywki na pszenice takze sam zachodze w glowe. Aha dodam ze rzepak nie dostal nic jesienią pod korzen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 14 Kwietnia 2012 To nie będzie następstwo przymrozku, który miał miejsce w poniedziałek? U mnie poodpadały wierzchnie pąki po tym mrozie, dzisiaj dopiero widać. Poza tym wychodzi zimowy mróz i korzeń zaczyna gnić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kdsz86 0 Napisano 14 Kwietnia 2012 trudno powiedziec josef, mysle ze przydaloby sie zeby na tym forum wypowiadali sie rowniez eksperci, uczeni profesorowie etc. Jesli chodzi o przymrozki, to u mnie dzisiaj rowniez wystapil, rozmawialem dzisiaj tez z sasiadem ktory tez namieszal ale troche innych substancji a w tym rowniez siarczan magnezu i rzepak tez przypalony, mam nadzieje ze ladnie odbije i bedzie ok, aha u mnie tez zauwazylem ze niektore pąki kwiatowe odpadly, dziwny jest ten sezon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 14 Kwietnia 2012 U mnie też dzisiaj już był przymrozek, już przed 3 nad ranem złapało. Co najgorsze, pomimo, że rzepak wydaje się być w dobrej kondycji, to boję się o jego wypadnięcie. Jeśli gnicie będzie postępowało dalej, to wiązka przewodząca całkiem się zaciśnie i trzeba będzie się z nim pożegnać. Osobiście to już nie wierzę w profesorów etc. Ja mieszałem następująco i nic się nie działo: Tebu 1 lDursban 0,6 lFastac 0,12Bor 1,5 lFertina NPK 18-18-18 + mikro 2 kgSiarczan Mg 7-wodny 10 kg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 14 Kwietnia 2012 kilka lat temu byly przymrozki -5 tuz przed kwitnieciem i rzepak sobie poradzil.czesc lodyg pekala i udalo sie wyciagnac 3.5 t Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kdsz86 0 Napisano 14 Kwietnia 2012 po tamtych przymrozkach u mnie tez bylo niezle, niestety teraz jest troche inna sytuacja, pewnie wiecej czynnikow stresowych i roslina tak reaguje, ludzie tez siwieją od stresu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 15 Kwietnia 2012 Rzepak w tej chwili jest dobity przez goły mróz -25. Może lepiej, gdyby od razu przepadł... Jeśli rzepak był parę lat temu niezgnębiony przez mróz, to całkiem inna sytuacja. Obecnie sytuacja powoli staje się przegrana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONI 0 Napisano 15 Kwietnia 2012 słabo pobiera przez korzen trzeba stosowac naworzenie dolistne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arturr 0 Napisano 15 Kwietnia 2012 Ja za 25 kg siarczanu magnezu siedmiowodnego płaciłem niecałe 27 zł brutto. Kolego, gdzie kupiłeś siarczan na terenie dolnośląskiego za 27 zł brutto?, bo u nas siedmiowodny (korn kali) po 45 zł . Za tą cenę chętnie bym podjechał i dokonał zakupu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturonas 0 Napisano 15 Kwietnia 2012 a w Rolniku w Mietkowie taki dostaniesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arturr 0 Napisano 15 Kwietnia 2012 a w Rolniku w Mietkowie taki dostaniesz Do Mietkowa mam zaledwie kilkanaście kilometrów. Duże dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flamenko 0 Napisano 15 Kwietnia 2012 stosuje ktos siarczan magnezu EPSO TOP ? u mnie jest w cenie 160zl za 100kg. jaka cena u was koledzy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
henio2 0 Napisano 15 Kwietnia 2012 Witam koledzy w jakim czasie stosować Toprex wiosną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 15 Kwietnia 2012 poczatek wybijania w ped.wysokosc roslin okolo 20 cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
henio2 0 Napisano 15 Kwietnia 2012 poczatek wybijania w ped.wysokosc roslin okolo 20 cmNo tak tylko rzepak jest bardzo nierówny część odbija od korzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 15 Kwietnia 2012 to go ruszy do rozwoju bocznych pedow.chyba na etykiecie napisane jest ze lepiej skraca we wczesniejszej fazie.ja swoj jechalem w sobote i tez mam place z rzepakiem w fazie rozety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzyno 0 Napisano 16 Kwietnia 2012 a jesli chodzi o temperature? ja kupilem caryx ale sprzedawca powiedziel mi zebym poczekal az wzrosnie temp. bo teraz opryskiwanie jest bez sensu. jak to jest? i do jakiej fazy mam czas na zabieg? bo rosliny maja juz ponad 20cm i ostro ida. pytam bo nigdy jeszcze nie skracalem wiosna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 16 Kwietnia 2012 caryx dziala powyzej 5 stopni.ja w tamtym roku pryskalem 21 .04 rzepak mial wysokosc okolo 30 cm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 17 Kwietnia 2012 można dodać siarczan magnezu do ostatniego zabiegu na płatek pictorem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 17 Kwietnia 2012 w czasie kwitnienia nie stosuje sie zadnego nawozenia dolistnego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 17 Kwietnia 2012 http://www.kali-gmbh.com/pl/pdf-broschures/pl-rape-A4-1001.pdf wydaje się że można ,jest art.w top agrar o stosowaniu mocznika na płatek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach