Grześ 0 Napisano 8 Maja 2012 U mnie też szybko przekwitł osłabiony po zimie szybko chce wydać nasiona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piojaroslaw 0 Napisano 9 Maja 2012 Koledzy Co moglo sie stac , wszedzie rzepaki pieknie kwitna a umnie zaczelo sie tez nie najgozej zazolcac , ale dzis bylem na polu kwiat opoada ten ktory jest zasycha O co chodzi Postaram sie wzucic fotyW fazie paka Proteus+siarczan magn.+odrzywka ,a jakis okolo 2-uch tyg. wstecz Orius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pirgreg 0 Napisano 9 Maja 2012 Koledzy Co moglo sie stac , wszedzie rzepaki pieknie kwitna a umnie zaczelo sie tez nie najgozej zazolcac , ale dzis bylem na polu kwiat opoada ten ktory jest zasycha O co chodzi Postaram sie wzucic fotyW fazie paka Proteus+siarczan magn.+odrzywka ,a jakis okolo 2-uch tyg. wstecz Orius prawdopodobnie to wina tej odrzywki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 9 Maja 2012 A jak u was z pszczołami? niedaleko mam 20 uli a na polu tylko pojedyncze sztuki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piojaroslaw 0 Napisano 9 Maja 2012 Nie wydaje mi sie ze to wina odzywki wkoncu kopujac ja slyszalem ze to rewelacja (efekt widoczny prawie natychmiast )i faktycznie rzepak po dwoch dniach nie ten sam taki sie zrobil "piekny"Zastanawiam sie czy przyczyna moglo byc zaduza dawka azotu okolo 300 kg. na ha macznika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 9 Maja 2012 I już masz odpowiedź 300kg to stanowczo za dużo.I jeszcze macznik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piojaroslaw 0 Napisano 9 Maja 2012 Czy jest sens pryskniecia na opadanie MONDATAK 450 ECplatkahttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d7fe75d2ddf4c151.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bfbd6f13c78a2315.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Praktykant 0 Napisano 9 Maja 2012 piojaroslaw ale 300kg mocznika czy 300 kg azotu w czystym ja w czystym dalem 230 i nie załuje jak narazie ładnie wszystko sie zawiązuje a opadaja tylko platki a nie kwiaty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 10 Maja 2012 Kapera co w końcu wyszło z Twoim rzepakiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 10 Maja 2012 Czy wasze rzepaki też są takie wysokie (do maski w C360)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzyno 0 Napisano 10 Maja 2012 piojaroslaw Mandatak zajebiscie sprawdzil mi sie w zwalczaniu maczniaka w pszenzycie w tym roku a jak bedzie dzialal w rzepaku tego nie wiem. mondatak dalem w mieszaninie z leanderem bodajze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piojaroslaw 0 Napisano 10 Maja 2012 piojaroslaw ale 300kg mocznika czy 300 kg azotu w czystym ja w czystym dalem 230 i nie załuje jak narazie ładnie wszystko sie zawiązuje a opadaja tylko platki a nie kwiaty 300 KG.MOCZNIKA okolo 25 kwietnia , a w marcu 350 KG SIARCZANU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piojaroslaw 0 Napisano 10 Maja 2012 piojaroslaw Mandatak zajebiscie sprawdzil mi sie w zwalczaniu maczniaka w pszenzycie w tym roku a jak bedzie dzialal w rzepaku tego nie wiem. mondatak dalem w mieszaninie z leanderem bodajzeNo wlasinie, kupilem Mandatak na jecznmien zimowy niestety skasowalem go(przemarzl), a w instrukcji pisze ze mozna go dac na rzepak , na opadanie platka.Zastanawiam sie czy jest sen pryskania skoro , rzepak tak mi zmarnialhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9f703021c74ed636.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fe5b469d5e617c63.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 10 Maja 2012 Mocznik końcem kwietnia? To na saletrę o miesiąc za późno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kdsz86 0 Napisano 10 Maja 2012 S-Piotr, moj rzepak jak pryskalem tydzien temu byl zaslanial przod U-902, dobrze ze mialem lampy na kabinie jak pryskalem bo dolne swiatla wlasciwie byly zbedne. Miejmy nadzieje ze zimni ogrodnicy beda łaskawi... pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 11 Maja 2012 Ja pryskałem wczoraj na płatek Olympusem i Proteusem - masakra lance podniesione na 1,9 m i miejscami zaczepiały- odmiana Kolumb po dwukrotnym skacaniu tebukonazolem. Kidyś miełem taki wysoki i jak przyszła burza w czasie pełni kwitnienia to go wyłożyło jak stół - plon był niestety o około 800 kg niższy niż w stojącym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 11 Maja 2012 visby skracany toprexem max 150 cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 11 Maja 2012 To u mnie bez skracania 1m. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kdsz86 0 Napisano 11 Maja 2012 a ja mam odmiany octans, kolumb, lohana i vision, powiem tak, z moich obserwacji wynika ze liniówki mocniej zareagowaly na tebukonazol niz mieszance(sa nizsze) z charakterystyk wynika ze sa podobne w wysokosci. Jak narazie wygladaja niezle, u mnie bez wiekszych strat zimowych, bylo troszeczke sniegu. wg mnie octans wyglada najlepiej, zobaczymy w plonie, ale to wlasciwie juz teraz widac ze on da rade, sa bardzo wysokie ogolnie tzn ze bedzie sie go ciezej zbierac, z drugiej strony to moze i dobrze bo karly maja napewno tez krotszy korzen bo widze u sasiadow ze na gorkach pioneer siada a obok tradycyjna odmiana jest ok. Takze trzymam za nasze rzepaki kciuki i jestem pelen optymizmu. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzyno 0 Napisano 12 Maja 2012 Panowie orientujecie sie ile kosztuje ubezpieczenia ha od gradobicia przy zalozeniu ze sredni plon wyniesie ok. 3t/ha ?W tym roku rzeczywiscie rzepaki ktore nie wymarzly sa ladne, wysokie. a u mnie chagall i rochan po preparacie caryx ok. 1,8m i tebukonazolu jesienia. wczoraj pyknalem proteus + mieszanina acanto+orius no i do zbioru mozna czekac.zastanawiam sie czy w tym roku dosuszac i sklejac? jakie macie opinie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 12 Maja 2012 W PZU to ok 50zł przy cenie 1700zł/t i 3t z ha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mano 0 Napisano 12 Maja 2012 Ja płaciłem 70 zł za ha przy cenie rzepaku 2000 zł i plonie 3t/ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 12 Maja 2012 W PZU 2,3% od wartości za grad minus 50% dopłaty Państwa czyli 1,15% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Praktykant 0 Napisano 13 Maja 2012 mam pytanko jak doszuszacie rzepak?robicie to swoim sprzetem czy kozystacie z usług samojezdneo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rzepinka 0 Napisano 13 Maja 2012 mam pytanie co moze byc przyczyna ze luszczy przybraly fioletowy kolor brak czegos? dotyczy to przewaznie mlodych luszczyn dopiero co zawiazacnych czy to moze z zimna? tak roslina wyglada normalnie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach