Szyna_89 0 Napisano 12 Czerwca 2012 Jak tak to ty zacznij od analizy gleby i staw się tu z wynikami bo od tego trzeba zacząć Jak i gdzie można zrobić analizę gleby w Hrubieszowie i ile takie coś kosztuje? Wszędzie o tym słyszę a nigdy tego nie robiłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 13 Czerwca 2012 Chłopie weź się w garść i poszukaj wystarczy wpisać badanie gleby ,analiza gleby w wyszukiwarce odległość ma Male znaczenie bo grube można przesłać poczta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wicherek 0 Napisano 13 Czerwca 2012 kolego szyna dam Ci dobrą radę --sprzedaj te trzy ha bo w gminie Hrubieszów czwartego hektara nie kupisz, a to trochę mało ,życia Ci zbraknie na dorabianie się ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 13 Czerwca 2012 można te zasadzić 1,5 ha truskawek a na reszcie maliny lub jakieś warzywa i jakiś dochód z tego będzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
micp 0 Napisano 14 Czerwca 2012 Ja daję klaister w dawce 0,6l/ha według instrukcji stosowani a na dwa tygodnie przed koszeniem 0,3 klaistra + 4l glifosadu to załatwia temat. Dzieki Piotr za podpowiedź ale dwa razy to chyba dużo jak na desykacje 3 tygodnie przed raz a dobrze powinno wystarczyć co do wody to też wleję w tysiączki i nie wiem czy dodać zmiękczacza słyszałem że płyn Ludwik pomaga na zmiejszenie napięcia powierzchniowego i lepiej się klei do rośliny czy to prawda czy ściema ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 14 Czerwca 2012 sklejacz wedlug instrukcji na randapie tez mozna zaoszczedzic wystarczy dodac siarczan amonu i poleciec z mniejsza iloscia wody powodzenia w wydawaniu pieniedzy hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacenty34 0 Napisano 17 Czerwca 2012 a sklejał ktoś flexi? u kuczynskiej na dniach rzepaku twierdzili że to najlepszy srodek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 17 Czerwca 2012 Tu jest opisane co i jak ze sklejaczem http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/tanie-klejenie,36897.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szyna_89 0 Napisano 17 Czerwca 2012 kolego szyna dam Ci dobrą radę --sprzedaj te trzy ha bo w gminie Hrubieszów czwartego hektara nie kupisz, a to trochę mało ,życia Ci zbraknie na dorabianie się ! Napisałem, że NA POCZĄTEK mam 3h do dyspozycji, poza tym jest to zajęcie dodatkowe, a jak coś robię to staram się to robić dokładnie. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Praktykant 0 Napisano 17 Czerwca 2012 W sobote przeszedł u nas grad, łuszczyny w rzepaku są obite i maja białe punkty od gradu, niektórzy w okolicy pryskają jakiemiś sklejaczami i fungicydami, czy wrto w to jeszcze inwestować? I czy po takim gradzie zgłaszać sie do ubezpiecalni?no skoro masz ubezpieczony to nawet sie nie zastanawiaj tylko zgłaszaj bo jak pieniadze wzieli to teraz beda mieli okazje oddac ja przez trzy lata z rzedu mialem gradobicie ale szkoda to tylko centki na łuszczynach ale z tego jakis procent wyliczajaja nie mialem problemu bo trzymam zie pzu ale nie wiem jak inne ubezpieczalniejak mozesz to napisz jak to u ciebie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Praktykant 0 Napisano 20 Czerwca 2012 no i do mnie dotarł w poniedzialek grad a dzisiaj zglosilem mysle ze naciagane 10% wylicza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 22 Czerwca 2012 U mnie wyliczyli 2% i jak czytam to teraz tylko tyle wyliczają, na 10 łuszczyn tylko w jednej było jedno ziarko uszkodzone w tym miejscu gdzie obił grad. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 22 Czerwca 2012 A od ilu % zaczynają wypłacać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 22 Czerwca 2012 A od ilu % zaczynają wypłacać?zależnie od firmy, 10 lub 8% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
henio2 0 Napisano 22 Czerwca 2012 U mnie wyliczyli 2% i jak czytam to teraz tylko tyle wyliczają, na 10 łuszczyn tylko w jednej było jedno ziarko uszkodzone w tym miejscu gdzie obił grad.Od 5 jeśli masz zniesiony udział własny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONI 0 Napisano 24 Czerwca 2012 jak uwas rzepaki kiedy randap Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 24 Czerwca 2012 U mnie wyliczyli 2% i jak czytam to teraz tylko tyle wyliczają, na 10 łuszczyn tylko w jednej było jedno ziarko uszkodzone w tym miejscu gdzie obił grad.Od 5 jeśli masz zniesiony udział własny tzn. ? o co chodzi z tym udziałem własnym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
henio2 0 Napisano 25 Czerwca 2012 Jeśli masz w umowie zapis że zniesiono udział własny to płacą od 5 do 95% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
micp 0 Napisano 27 Czerwca 2012 jak uwas rzepaki kiedy randap rzepaki średnie kupiłem glifocyd i nufilm i czekam aż przestanie lać a pozostali ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 27 Czerwca 2012 Potrzebuje szybkiej odpowiedzi mam rzepak jary który zakończył kwitnienie nie był pryskany na opadanie od grzyba niestety teraz wchodzi i tu rodzi się pytanie czy jest jeszcze sens pryskać jeśli tak to czym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rzepinka 0 Napisano 27 Czerwca 2012 u nas pewnie jak zwykle kolo 12 lipca moze 15 zobaczymy jak bedzie wygladal ale poki co jeszcze daleko chyba ze zacznie ostro grzac to pewnie szybciej zacznie dojrzewac. kto nie pryskal od grzyba rzepak za tydzien do randapowania roznice widac golym okiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 28 Czerwca 2012 ja pewnie w sobotę pojade z randapem, w dolnych łuszczynach nasiona już czarne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 28 Czerwca 2012 jakoś ciekawie ci ten rzepak dojrzewa od spodu ,to nie musisz desykować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
micp 0 Napisano 28 Czerwca 2012 Tu jest opisane co i jak ze sklejaczem http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/tanie-klejenie,36897.html Piotrze desykujesz w sobotę ? przestało lać 2-3 tyg i kosimy MP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
micp 0 Napisano 28 Czerwca 2012 Tu jest opisane co i jak ze sklejaczem http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/tanie-klejenie,36897.html Piotrze desykujesz w sobotę ? przestało lać 2-3 tyg i kosimy MP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach