Tomek85 0 Napisano 3 Sierpnia 2012 panowie a jak jest z tymi opryskami w tsmtym roku stosowałem BUTISAN STAR - czy w tym roku moge go tez zastosowac na tym samym polu ?? doradzcie- a może macie jakies spr opryski na rzepak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
henio2 0 Napisano 4 Sierpnia 2012 To zależy jakie chwasty występują na polu rodzaj gleby, grubość portfela ja stosuję Galerę po wschodowo i jestem zadowolony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 4 Sierpnia 2012 panowie a jak jest z tymi opryskami w tsmtym roku stosowałem BUTISAN STAR - czy w tym roku moge go tez zastosowac na tym samym polu ?? doradzcie- a może macie jakies spr opryski na rzepakPoczytaj etykietę ale i tak ludzie stosują co roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 5 Sierpnia 2012 To zależy jakie chwasty występują na polu rodzaj gleby, grubość portfela ja stosuję Galerę po wschodowo i jestem zadowolony moim zdaniem sa lepsze srodki pod wzgledem dzialania niz galera.mam na mysli srodki doglebowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
henio2 0 Napisano 6 Sierpnia 2012 Ja nie twierdzę że nie ma lepszych tylko że akurat u mnie dobrze działa i nie wychodzi drogo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marian7k 0 Napisano 7 Sierpnia 2012 W tym roku mam zamiar pierwszy raz zasiać rzepak,przymierzam się do pioniera D03 lub D06 ziemia w 3i4klasie z przewagą 4.Pole na którym planuję siać jest zachwaszczone rumianami zawsze z nimi jest problem na tym polu.Prośba moja o podpowiedz jak zwalczać chwasty,jakie środki i terminy(głównie rumiany). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
solek01 0 Napisano 7 Sierpnia 2012 W zeszlym roku pryskalem po wschodach, jak dobrze pamietam w fazie dwoch lisci, Navigator 0,2l+ Rapsan 1,5L(jak dobrze pamietam). Pole bylo troche zle doprawione to Rumian wystepowal sporadycznie, troche przytuli mi wyroslo. tu masz link: http://www.sklep.rudnik.agro.pl/www.sklep.rudnik.agro.pl/pl/p/Navigator-360-SL-1L/1417 Ostatnio jak liczylem to najtaniej na ha wychodzi w mieszaninie z Commandem po siewie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 7 Sierpnia 2012 Witam,Komuś w tym roku przemarzł Visby? bo zastanawiam sie visby czy artoga co polecacie? a nie lepiej po siewie commandem a w fazie 4 liści navigator 0,25 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregorfik 0 Napisano 7 Sierpnia 2012 U Nas Visby najlepiej przezimował. Z tym, że chyba te dwie odmian akurat są na dość skrajne warunki glebowe, bo artoga to chyba raczej na najlepsze gleby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 8 Sierpnia 2012 Prośba moja o podpowiedz jak zwalczać chwasty,jakie środki i terminy(głównie rumiany).ja bym po wschodach pojechał Nawigatorem lub galerą, z rumianami powinny spokojnie sobie poradzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ekspert BASF 0 Napisano 8 Sierpnia 2012 Ja proponuje sprawdzony Butisan Star, który zwalczy rumiany bez ryzyka fitotoksyczności dla rzepaku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 8 Sierpnia 2012 Ja proponuje sprawdzony Butisan Star, który zwalczy rumiany bez ryzyka fitotoksyczności dla rzepakua ile kosztuje tak orientacyjnie litr butisanu?? jak się nie mylę to 3 litry trzeba lujnąć na ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek85 0 Napisano 8 Sierpnia 2012 butisan star to koszt ok 105-115 zł za litr ja stosuje 2 l na ha butisanu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 9 Sierpnia 2012 a czy mieszał ktoś butisan star z commandem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ekspert BASF 0 Napisano 9 Sierpnia 2012 Właściwie dawka uzależniona jest od terminu stosowaniaprzedwschodowo 2,5 - 3l4-7 dni po siewie dawka jest najniższa nawet 2 - 2,5lpowschodowo to już 3l Wszystko oczywiście zależy też od rodzaju gleby. Im cięższa tym trzeba skłaniać się ku większej dawce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
henio2 0 Napisano 9 Sierpnia 2012 Ale na fiołka nie podziała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ekspert BASF 0 Napisano 9 Sierpnia 2012 Jeśli zastosuje się Butisan wcześnie powschodowo to zwalczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 9 Sierpnia 2012 Po ile płacicie za nasiona :Adriana na 2ha kosztowała 300zł Vision na 3ha kosztował 440zł Do tego butisan + command. Nasiona + oprysk na 10ha to koszt 3200zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 9 Sierpnia 2012 Vizion pięknie przemarzł tego roku. Adriana taka sobie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 9 Sierpnia 2012 Adriana z obsady 20 roślin na m/kw dała plon powyżej 4t/ha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidlubelskie 0 Napisano 9 Sierpnia 2012 witam. siejecie swoim czy kwalifikowanym, ja dotychczas tym drugim ale stojąc w tym roku w kolejce do sprzedania rzepaku spotkałem się z wieloma opiniami iż nie ma dużej różnicy i nie opłaca się kasy tracić na nasiona ze sklepu a plony ludzie mieli przyzwoite, mało tego znajomy przekonywał mnie że ten swój to lepszy od tego ze sklepu... co wy na to, kusi mnie żeby zrobić mieszankę nasion swoich i kupionych tak np. 50%na 50% i jest u nas sucho także zwiększyłbym wysiew do minimum 4kg-4.5kg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wisla 0 Napisano 9 Sierpnia 2012 ja miałem arot srednio 4.8 t z ha pryskany colzor trio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 10 Sierpnia 2012 Nie będę się wypowiadał na temat siania własnym materiałem siewnym bo spotka się to z wieloma kontrowersjami a mi to nie potrzebne ale jeśli miał bym Ci poradzić to zasiej hybrydę z pierwszego zbioru sprawdź kiełkowanie zwiększ normę wysiewu ale tylko odrobinę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ekspert BASF 0 Napisano 10 Sierpnia 2012 Dla porównania wyniki plonowania rzepaku z naszych poletek doświadczalnych w zależności od odmianyhttp://www.agro.basf.pl/agroportal/pl/pl/doradztwo_i_informacje/plonowanie_2011.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek85 0 Napisano 10 Sierpnia 2012 Panowie rok temu stosowałem oprysk posiewnie tego samego dnia co siew BUTISAN STAR czy siejąc rzepak na tym samym polu mogę użyc też butisanu???? na etykiecie [isze że oprysk który zawiera jakis metazachlor nie stosowac częściej niż co 3 lata.... co to oznacza , jak opryskam tym środkiem te samo pole to co rzepak mi spali???? czy o co w tym chodzi??? a może polecicie jakieś opryski w rozsądnej cenie nie zawierające tego metazahloru czy jakos tak.... proszę o oponnie i rady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach